Hulp van je ouders bij het kopen van een huis: de opties op een rij

Als kind wil je graag alles ‘zelluf doen’. Maar soms is de hulp van je ouders* heel welkom. Zoals bij het kopen van een huis. In deze hysterische huizenmarkt hebben starters het moeilijk. Heb je wel eens gecheckt of je ouders een financieel handje kunnen helpen? Er is vaak meer mogelijk dan gedacht. Vooruitdenken is daarbij de truc. Waarom? Joanna Hildering (60) senior beleidsadviseur en trainer bij Aegon, vertelt. 

Image
Hypotheek Aegon

Allereerst: wat zijn de opties als je ouders om hulp wilt vragen bij het kopen van een huis?

Joanna: “Ouders kunnen op verschillende manieren financieel bijspringen. De meest benutte opties zijn:

1. Cadeautje! Geld schenken

Je ouders mogen jou jaarlijks maximaal € 5.677 belastingvrij schenken. Dit bedrag geldt voor de ouders samen, óók als ze gescheiden zijn. Heb je het geluk dat je ouders loaded zijn? Dan mag je als kind eenmalig een schenking ontvangen van € 106.671 belastingvrij. Deze schenking wordt ook wel de jubelton genoemd.  De voorwaarden hierbij zijn: je bent tussen de 18 en 40 jaar. Je mag het geld alleen gebruiken voor het kopen of verbouwen van een huis of het aflossen van een hypotheek. Voor de gulle gever geldt dat zij niet eerder een groot bedrag aan hun kind geschonken hebben.

Goed om te weten: per 1 januari 2023 wordt de jubelton verlaagd. En behoorlijk ook, naar €27.231. Dat scheelt nogal een poepie! Ouders kunnen je dit bedrag schenken voor je eigen woning, óf voor vrije besteding. Niet voor allebei. Per 1 januari 2024 wordt deze belastingvrije schenking zelfs helemaal afgeschaft. Volgens Minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Hugo de Jonge is dit een belangrijke stap die bijdraagt aan een eerlijker speelveld onder starters. Het afschaffen van de jubelton-regeling moet de ongelijkheid verminderen. Willen je ouders je een centje toestoppen? Dan hebben ze daar in 2022 nog de meeste ruimte voor.   

2. The bank of mom and dad

Je kunt ook van je ouders lenen. Dan is een familiebank een goede optie. Een familiebank werkt hetzelfde als een gewone hypotheek, alleen wordt het geld niet geleend van een bank maar van een familielid. Samen met je ouders bepaal je de voorwaarden. Denk aan het bedrag, een marktconforme rente, de looptijd - maximaal 30 jaar-  en de manier van aflossen. Bijvoorbeeld annuïtair, zodat je in aanmerking komt voor hypotheekrenteaftrek. Deze voorwaarden leg je vast in een overeenkomst. 

Waarmee moet je rekening houden als je ouders om hulp vraagt bij het kopen van een huis?

“Bij financiële afspraken tussen ouders en kinderen is het belangrijk om vooruit te denken. Helaas zie ik dat in de praktijk nogal eens misgaan. Vooral bij schenkingen aan vrijgezelle kinderen. Vaak komt er na een paar jaar een liefde om de hoek kijken. Gaan jullie samen een ander huis kopen? Dan is het belangrijk om stil te staan bij de schenking.”

Hoezo?

“Stel, je hebt van je ouders geld gekregen voor het kopen van een huis. Je wordt verliefd en jullie besluiten te gaan samenwonen in jouw koophuis. Na een paar jaar willen jullie een ander huis kopen. Door de schenking van je ouders breng jij meer geld in bij de koop. Het is belangrijk om dit vast te leggen in een zogenaamde interne draagplichtovereenkomst. Zodat jouw hypotheekdeel wordt verlaagd met jouw inbreng.” Vooruitkijken is namelijk ook aan de minder leuke dingen denken voor je grote beslissingen maakt. Mochten jullie uit elkaar gaan dan is het fijn dat de verdeling van de hypotheek in vredestijd vastgelegd is. Het leven kan tenslotte alle kanten opgaan… 

*In dit artikel gebruiken we voor het gemak het meervoud ‘ouders’. Maar dit kan natuurlijk ook een enkele ouder zijn of zelfs grootouder(s).

Image
Verhuizen Aegon

Vooruitdenken voor je nieuwe huis

Er komt veel kijken bij de koop van een woning. Denk vooruit en bereid je goed voor met onze flinke (verhuis)dosis aan tips.

Alles over verhuizen
Author Image

Annieck Verkerk

05 July 2021 11:53