Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Hulp van je ouders bij het kopen van een huis: de opties op een rij

Blog Vooruitdenken Hulp van je ouders bij het kopen van een huis: de opties op een rij
05-07-2021

Als kind wil je graag alles ‘zelluf doen’. Maar soms is de hulp van je ouders* heel welkom. Zoals bij het kopen van een huis. In deze hysterische huizenmarkt hebben starters het moeilijk. Heb je wel eens gecheckt of je ouders een financieel handje kunnen helpen? Er is vaak meer mogelijk dan gedacht. Vooruitdenken is daarbij de truc. Waarom? Joanna Hildering (60) senior beleidsadviseur en trainer bij Aegon, vertelt. 

Allereerst: wat zijn de opties als je ouders om hulp wilt vragen bij het kopen van een huis?

Joanna: “Ouders kunnen op verschillende manieren financieel bijspringen. De meest benutte opties zijn:

1. Cadeautje! Geld schenken

Je ouders mogen jou jaarlijks maximaal € 6.604 belastingvrij schenken. Dit bedrag geldt voor de ouders samen, óók als ze gescheiden zijn. Heb je het geluk dat je ouders loaded zijn? Dan mag je als kind eenmalig een schenking ontvangen van € 105.302 belastingvrij. Deze schenking wordt ook wel de jubelton genoemd.  De voorwaarden hierbij zijn: je bent tussen de 18 en 40 jaar. Je mag het geld alleen gebruiken voor het kopen of verbouwen van een huis of het aflossen van een hypotheek. Voor de gulle gever geldt dat zij niet eerder een groot bedrag aan hun kind geschonken hebben. 

2. The bank of mom and dad

Je kunt ook van je ouders lenen. Dan is een familiebank een goede optie. Een familiebank werkt hetzelfde als een gewone hypotheek, alleen wordt het geld niet geleend van een bank maar van een familielid. Samen met je ouders bepaal je de voorwaarden. Denk aan het bedrag, een marktconforme rente, de looptijd - maximaal 30 jaar-  en de manier van aflossen. Bijvoorbeeld annuïtair, zodat je in aanmerking komt voor hypotheekrenteaftrek. Deze voorwaarden leg je vast in een overeenkomst. Willen je ouders het huis in onderpand? Dan moet je ook naar de notaris.  

3. Meetekenen met de hypotheek

Verdien je nog niet genoeg voor het rondkrijgen van een hypotheek? Vaak is het dan voor je ouders mogelijk om mee te tekenen. Ze tekenen voor het gedeelte van de lening dat jij - op basis van je inkomen op dat moment- nog niet kunt betalen. Goed om te weten: je ouders zijn vervolgens aansprakelijk voor het héle bedrag als jij de hypotheek niet meer kunt betalen. Deze regeling vergroot de kans op een hypotheek aanzienlijk als je inkomen nog laag is. Maar kán dus ook een risico zijn. Stel dat je ouders een financiele tegenvaller krijgen en krap komen te zitten.  Dan zitten jullie beiden met de gebakken peren. Kijk dus goed vooruit naar je toekomstige inkomen.” 

Waarmee moet je rekening houden als je ouders om hulp vraagt bij het kopen van een huis?

“Bij financiële afspraken tussen ouders en kinderen is het belangrijk om vooruit te denken. Helaas zie ik dat in de praktijk nogal eens misgaan. Vooral bij schenkingen aan vrijgezelle kinderen. Vaak komt er na een paar jaar een liefde om de hoek kijken. Gaan jullie samen een ander huis kopen? Dan is het belangrijk om stil te staan bij de schenking.”

Hoezo?

“Stel, je hebt van je ouders geld gekregen voor het kopen van een huis. Je wordt verliefd en jullie besluiten te gaan samenwonen in jouw koophuis. Na een paar jaar willen jullie een ander huis kopen. Door de schenking van je ouders breng jij meer geld in bij de koop. Het is belangrijk om dit vast te leggen in een zogenaamde interne draagplichtovereenkomst. Zodat jouw hypotheekdeel wordt verlaagd met jouw inbreng.” Vooruitkijken is namelijk ook aan de minder leuke dingen denken voor je grote beslissingen maakt. Mochten jullie uit elkaar gaan dan is het fijn dat de verdeling van de hypotheek in vredestijd vastgelegd is. Het leven kan tenslotte alle kanten opgaan… 

 

*In dit artikel gebruiken we voor het gemak het meervoud ‘ouders’. Maar dit kan natuurlijk ook een enkele ouder zijn of zelfs grootouder(s).

Meer over een huis kopen

Een huis kopen is niet niets. Er komt heel veel regelwerk bij kijken en een goede voorbereiding is daarom heel belangrijk. Door nu slimme keuzes te maken, kom je later niet voor vervelende verrassingen te staan. We vertellen je graag hoe je het beste vooruit kunt denken voor je verhuizing.

Alles over verhuizen 
 

Verhuizen

Een nieuw huis kopen?

Nieuw huis op het oog? Dat betekent dat er misschien spannende tijden gaan komen. Daar wil je je op voorbereiden. Je mogelijkheden voor straks beginnen namelijk met slimme keuzes nu. Graag denken we met je mee vooruit als het gaat om een nieuw huis kopen.

Alles over verhuizen
 

annieck verkerk
Annieck Verkerk,
Communicatieadviseur
Ik ben Annieck. Iedere dag houd ik mij bezig met het maken van online content, van teksten tot video's. Saaie en lastige geldzaken interessant en toegankelijk maken, vind ik leuk!