Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

"Ik wil op mijn 55ste stoppen met werken"

linda hoekstra vooruitdenken aegon
Blog Vooruitdenken "Ik zou op mijn 55ste willen stoppen met werken"
16-02-2021

Wil je later niet inleveren op je huidige leefstijl? Eerder met pensioen? Of maak je juist zorgen om je geldzaken? Wat er ook speelt; het is fijn om je financiën op orde te hebben. Voor nu en in de toekomst. Dus start vandaag nog met keuzes maken voor straks.

Vooruitdenkers

Financieel vooruitdenken doe je met FinSnap. Deze tool brengt in tien minuten je financiën van nu en later in kaart. Zo helpt het je vooruit te kijken. In de serie Vooruitdenkers praten we met verschillende Nederlanders over hun financiële situatie. Dit keer kijken we vooruit met Linda die van plan is om op haar 55ste te stoppen met werken.

We praten met vooruitdenker:

Wie: Linda Hoekstra (37)
Verdient de kost met: internationaal manager bij een diervoederproducent
Woont: in Arnhem met vriend Maarten
Vraag: kan ik op mijn 55ste stoppen met werken?

Waarom wil je graag op je 55ste stoppen met werken?

"Als internationaal manager bij een van de grootste diervoederproducenten ter wereld heb ik een geweldige baan. De vele reizen, het snelle schakelen, deals sluiten op de gekste plekken; ik geniet met volle teugen. Toen de coronacrisis er nog niet was, stond ik de ene week in de brandende hitte op een kippenbedrijf in Kenia, en de week erna in de vrieskou van Roemenië. Supertof, maar bij vlagen ook dodelijk vermoeiend."

"Een stapje terug doen of een carrièreswitch is echter geen optie. Voor nu vind ik mijn leven prima. Zowel mijn vriend als ikzelf hebben geen kinderwens en zijn van het type work hard, play hard. Ook in onze vrije tijd reizen we graag en veel. Maar dat ik mijn werk niet volhou tot mijn 70ste, is mij inmiddels wel duidelijk."

Vandaar je plan om eerder met pensioen te gaan?

"Dat idee zit al langer in mijn hoofd. Eigenlijk al vanaf het moment waarop ik mijn bul ontving van de Universiteit van Wageningen. Toen besefte ik ineens dat ik nog een halve eeuw zou moeten werken tot aan mijn pensioen. Dat vond ik wel heel erg lang. Te lang om precies te zijn."

En? Gaat je dat ook lukken?

"Nou, niet helemaal. Na het invullen van de FinSnap tool en een gesprek met financieel adviseur Henk, blijkt dat ik een misrekening heb gemaakt. Eerder stoppen met werken betekent namelijk óók dat er een gat valt in je pensioenopbouw. Deze loopt dan niet door tot je 67ste (of wat de pensioengerechtigde leeftijd straks ook is), maar slechts tot je 55ste."

"Om dat gat op te vullen, zijn er grofweg twee opties: of ik ga nu zuiniger leven, of ik zal meer en meer risicovol moeten gaan beleggen. Vooral dat laatste vind ik moeilijk. Want met beleggen kun je veel geld verdienen, maar je kunt ook verlies lijden. Een idee waar ik nu al buikpijn van krijg."

Gratis in gesprek...

Wil jij ook je (financiële) wens vrijblijvend bespreken met een adviseur? Ga in gesprek met een adviseur en krijg in twintig minuten inzicht in je financiën.

Even een stapje terug: welke voorbereidingen had je zoal getroffen om voortijdig met pensioen te kunnen?

"Al ruim vijf jaar zet ik maandelijks trouw een ruim bedrag opzij in een spaarfonds. Eentje waarvan de termijn – niet geheel toevallig – afloopt rond mijn 55ste levensjaar. Daarnaast heb ik, samen met mijn broertje, een appartement gekocht. Hij woont er momenteel nog in, maar wanneer hij toe is aan verkopen, zit er voor ons beiden hopelijk een mooie overwaarde aan vast. Samen met die maandelijkse overboekingen en mijn pensioenopbouw via het werk gaat het huis mij net dat extra zetje geven om te kunnen rentenieren."

Toch zuiniger gaan leven dan maar?

"Dat is een optie. Maar nu beknibbelen op later vind ik ergens ook zonde. Een andere mogelijkheid: op latere leeftijd alsnog kiezen voor een carrièreswitch. Misschien dat ik dan ga voor een minder commerciële baan. Een die beter past bij mijn idealen voor een meer duurzame wereld. Vanaf mijn 55ste helemaal niets meer doen, was nooit de insteek. Ik wil dan alleen niets meer moeten."

Meer inzicht in je geldzaken

Wil jij ook meer inzicht in je geldzaken voor nu en in de toekomst? Ga met één van de adviseurs van Aegon in gesprek. Zij helpen je graag financieel vooruitdenken. Zodat je nu slimme keuzes maakt voor straks. Je kunt de online tool FinSnap natuurlijk ook zelf doorlopen, waarbij je inzicht krijgt in je financiële plaatje voor nu en voor later.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de commerciële redactie van NU.nl en fotograaf Petja Buitendijk

Hoe sta jij er financieel voor?

Heb je een droom die je wilt najagen? Of maak je je zorgen om je geldzaken? Wat er ook speelt; het is fijn om je geldzaken op orde te hebben. Voor nu én in de toekomst. Online tool FinSnap helpt je om nú slimme keuzes te maken voor een financieel gezonde toekomst.

Gebruik FinSnap

Leonie Rozemulder,
Redacteur
Ik ben Leonie en ik schrijf graag verhalen. Over.. nouja, over zo ongeveer alles. Bijvoorbeeld over geldzaken. Over welke keuzes je nú kunt maken voor later. Financieel vooruitdenken noemen we het hier. Lees je mee?