Verbouwing klaar? Check deze tips en genieten maar

Je verbouwing zit erop! Het laatste stof is weggepoetst, je hebt geen werklui meer over de vloer en je kunt je eindelijk op de inrichting gaan storten. Wil je helemaal zorgeloos genieten van je nieuwe huis? Denk dan nog even aan deze tips.

Image
Verbouwen Aegon
Author Image

Leonie Rozemulder

28 April 2022 08:00

1. Alles netjes afgehandeld

Verbouwen doe je nooit alleen. Het is slim om alle betrokkenen nog eens na te lopen en te checken of alles netjes is afgehandeld. Denk aan: facturen van je aannemer, klopt de begroting, heb je extra kosten gemaakt? En ook de helpers mogen niet vergeten worden natuurlijk! Vrienden die hebben geklust of verhuisd verdienen vast een bloemetje of ander bedankje.

2. Goed verzekerd – nu én later

Een verbouwing brengt natuurlijk verandering met zich mee. Denk alvast vooruit door na te gaan of het nodig is om je woonhuis- of inboedelverzekering aan te passen. Heb je een koophuis? Als je flink hebt verbouwd is het altijd slim om even samen met je adviseur of verzekeraar je woonhuisverzekering te checken. Dan weet je 100% zeker dat je goed bent verzekerd. En voor het juiste bedrag.

Vooruitdenktip voor eigenaren van een koopappartement of huurhuis

Kijk of je verbouwing is meeverzekerd en voor hoeveel. Bij ons kan je het eigenaren- of huurdersbelang  meeverzekeren bij je inboedelverzekering. Dat is handig voor dingen die je zélf in huis aanbrengt. En die je niet zomaar even verwijdert. Zoals een kookeiland of dubbelglas. Meestal wordt dat niet voldoende gedekt door de woonhuisverzekering van de huurbaas of VvE.

3. Je woningwaarde checken

In de meeste gevallen doet een verbouwing je huis in waarde stijgen. Laat je huis opnieuw taxeren. Is je woning meer waard? Geef dit dan ook door. Want je woningwaarde heeft invloed op je hypotheekrente. Je kunt bijvoorbeeld in een lagere tariefklasse terechtkomen. Daarmee daalt de rente van je hypotheek vaak ook. En misschien kunnen je maandlasten dan meteen omlaag! Meer weten over tariefklassen? Je leest het hier.

Ben je klant bij ons? Dan vind je in Mijn Aegon de laatst geregistreerde waarde van je woning. Je kunt een hogere woningwaarde aantonen met met een Calcasa Desktop Taxatie of een gevalideerd taxatierapport. Zo’n rapport mag maximaal zes maanden oud zijn. Ook goed om te weten: heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Of valt je hypotheek in de tariefklasse t/m 50% van de woningwaarde? Dan val je automatisch in de laagste tariefklasse en betaal je al de laagst mogelijke rente. Het aanleveren van een taxatie is niet nodig. 

Neem sowieso altijd even contact op met je hypotheekadviseur. Die weet precies wat je in jouw situatie kunt doen om het meeste uit je hypotheek te halen.

4. Terugbetaling voorkomen

Vaak krijg je een voorschot op je belastingaftrek. Maar dat gaat uit van de gegevens van het eerdere jaar – totdat je zelf iets wijzigt. Is je hypotheek veranderd door je verbouwing? Vergeet dat dus niet door te geven aan de Belastingdienst. Dat kan in een paar stappen via deze site . Als je nu alvast je voorlopige aanslag voor 2022 aanvraagt of wijzigt, hoef je volgend jaar niet terug te betalen. Dat is slim vooruitkijken én zorgeloos genieten van je nieuwe huis. Zonder onverwachte kosten later.

Image
Stel in de bouwmarkt

Je huis verbouwen

Het leven kan alle kanten op. Daarom kun je met onze hypotheken óók alle kanten op. Misschien wil je wel meer ruimte creëren met een aanbouw? Of wil je investeren in een splinternieuwe badkamer? Bereid je nu al voor met slimme keuzes voor straks. Met ons stappenplan kun je direct aan de slag.

Aan de slag voor je verbouwing