Vooruitdenken met... bouwers van een eigen huis

Welk moment in jouw leven is het inlijsten waard? Amanda vertelt over haar fotomoment. Een foto voor het huis dat ze afgelopen 2 jaar zelf gebouwd heeft met haar vriend en schoonvader. Samen met Amanda kijken we terug en denken we vooruit als het gaat om het bouwen van je eigen huis. 

Image
Aegon bouwers van een eigen huis

Wie is Amanda?

Aegon collega Amanda woont samen met haar vriend Chris. Vóór de bouw van hun nieuwe huis woonde het stel in Leeuwarden. Als Amanda nu haar gordijnen opent in de morgen, ziet ze geen stadsdrukte maar een weiland vol koeien. Het stel kocht 2 jaar geleden een kavel in Oldeboorn, een klein boerendorp in Friesland. Daar bouw(d)en ze, samen met de vader van Chris, een nieuw huis.   

Waarom besloten jullie om zelf te gaan bouwen? 

Een oververhitte huizenmarkt in de stad, corona én de vrijheid die het wonen in een dorp met zich meebrengt. 3 redenen die Amanda en Chris een duwtje gaven in de richting van een kavel kopen in Oldeboorn. Nu nog een huis op het stuk grond. Een mooie bijkomstigheid: de schoonvader (72) van Amanda bouwde eerder zijn eigen huis en komt uit de bouwsector. De bouw van dit huis leek en is een heel mooi project waar vader en zoon samen aan werken. Met hulp van Amanda, familie en vrienden uiteraard.

Image
Aegon verbouwer van eigen huis tussenfoto 1

En... hoe ging dat dan precies? 

Amanda vertelt: “We zeiden de huur van ons huis in Leeuwarden op en trokken in bij mijn schoonouders. Zo waren we altijd direct op de bouwplaats. Mijn schoonouders wonen namelijk 2 huizen verderop. Perfect dus. Om alles zo goedkoop mogelijk te houden, hebben we zelf zo goed als alles gedaan. Alles wat we zelf konden, met veel hulp van vrienden en mijn schoonvader natuurlijk. Op een koude winterdag eind 2019 gingen de eerste heipalen in de grond. Chris en zijn vader doen de grote klussen, ik hou me bezig met het bijhouden van de bouwdepot declaraties, het klaarzetten van bouwspullen, kleinere klussen en opruimen. De catering was in de gouden handen van mijn schoonmoeder.” 

Eind 2019 lopen ze een behoorlijke vertraging op... 

Vriend Chris wordt opgenomen in het ziekenhuis met heftige coronaklachten. Familie en vrienden schieten te hulp, terwijl Chris, een fitte en gespierde man, herstellende is. Er zijn dus ook zeker tegenslagen geweest. “Mensen vragen vaak of we het niet zat zijn, het bouwen. We zijn namelijk 2 jaar verder en zijn nog altijd bezig met het huis. Maar we zijn het juist niét zat. Want met elke verbetering ben je dankbaar en blij. Het wordt steeds mooier. Plus dat het financieel niet haalbaar is om alles in één keer te doen. We sparen om verder te kunnen bouwen. Het huis staat en is beneden zo goed als af. Later gaan we aan de slag met de bovenverdieping", aldus Amanda.

Zijn er achteraf dingen die je anders had willen doen?

“We konden ons nergens op voorbereiden. Vooruitdenken zat er niet echt in omdat we alles aan het leren waren. Alles was en is nieuw voor ons. Mijn schoonvader weet gelukkig heel veel. Hij was onze vooruitdenker. Er zijn dingen die je liever anders had gezien, maar dat was onmacht. Denk aan afhankelijk zijn van het weer en wat er in de wereld gebeurt. Dingen als corona en de gevolgen voor de bouw kun je je niet op voorbereiden.  Uiteindelijk hebben we ook 1,5 jaar bij mijn schoonouders gewoond. Dat was ook niet de bedoeling. Hadden we geweten dat we vertraging zouden oplopen, hadden we misschien ons huurhuis aangehouden. Om mijn schoonouders minder te belasten.” 

En het huis?

Dat kun je zelf bekijken op het Instagram-account casa_aldeboarn. Amanda vertelt: “We zijn superblij met het resultaat tot nu toe. Het huis staat en ook de inrichting is helemaal naar ons zin. We hebben een betonnen gietvloer, een robuuste houten tafel en een kookeiland. Dat is het centrale punt van het huis. We hebben 3 slaapkamers een badkamer ensuite. Ook hebben we panoramaramen ingebouwd en wonen we mooi en vrijstaand."

"Wij hebben heel erg geluk met mijn schoonouders"

Amanda en Chris hebben veel leermomenten gehad tijdens de bouw. Toch zouden ze een eigen huis bouwen ook zeker aanraden aan andere ‘bouwleken’. "Het is een avontuur en je gaat zeker fouten maken. Maar van fouten leer je alleen maar. Doe het wel alleen als je mensen om je heen hebt die wel verstand hebben van bouwen. Wij hebben heel erg geluk met mijn schoonouders. Die zijn we heel erg dankbaar. Dat geldt ook voor alle andere mensen die ons hebben geholpen.”

Image
Aegon bouwers van een eigen huis tussenfoto 2

(Vooruitdenk)tips van Amanda voor aanstaande bouwers:

  1. Communicatie is key. Blijf communiceren met alle partijen om altijd op de hoogte te zijn van alles wat er gaat gebeuren. En als dingen niet lopen zoals gepland, bespreek het. Haal het pijnpunt uit de lucht. 
  2. Vooruitdenktip: Hou altijd je uitgaves bij. Doe dit overzichtelijk met alle facturen in een map op datum. Je maakt het jezelf hiermee gemakkelijk als je de facturen later gaat indienen bij je bouwdepot. Ook fijn om je administratie paraat te hebben bij een geschil over betaling met een partij.
  3. Is je budget beperkt? Doe klussen die je zelf kunt, dan ook écht zelf. Ook al is het het klaarzetten van de materialen of het opbouwen van steigers. Vraag vrienden en familie om te helpen. Het is gezellig en het scheelt een hoop uitbesteden.
  4. Ook kun je vaak veel materialen gratis afhalen via Marktplaats. Doe dat niet last-minute, maar zoek een paar maanden vooruit naar tweedehands materialen. 
  5. Doe eerst de grote uitgaves. Daar heb je immers je bouwdepot voor. Badkamers, keukens etc. Je kunt deze op afroep laten plaatsen. Je hebt in het begin dan aardig wat uitzoekwerk, maar minder stress tijdens het bouwen. Dan kun je je volledig focussen op het bouwen.
  6. Vraag altijd meerdere offertes op voor klussen. Dit kan je veel geld schelen. 
  7.  Werk met goede mensen en stel experts veel vragen. De volgende keer kun je het dan wellicht zelf. #vooruitdenken
  8. Hou de vorderingen bij. Voor jezelf en ook voor geïnteresseerde familie en vrienden. Amanda doet dit met haar Instagram-account. Daardoor heeft ze ook veel leuke contacten opgedaan. Instagram zorgt er ook voor dat je anderen helpt, kan leren van elkaar en het medium inspireert. We krijgen regelmatig vragen hoe we bepaalde klussen hebben gedaan, welk materiaal wij daarvoor hebben gebruikt en waar je dit kan kopen. Wij doen hetzelfde bij andere Instagrammers.
Image
Stel in de bouwmarkt

Je huis verbouwen

Het leven kan alle kanten op. Daarom kun je met onze hypotheken óók alle kanten op. Misschien wil je wel meer ruimte creëren met een aanbouw? Of wil je investeren in een splinternieuwe badkamer? Bereid je nu al voor met slimme keuzes voor straks. Met ons stappenplan kun je direct aan de slag.

Aan de slag voor je verbouwing
Author Image

Leonie Rozemulder

03 August 2021 14:14