Vooruitdenker Iris heeft verschillende spaarpotjes voor nu en later 

Wil je later net zo lekker blijven leven als je nu doet? Eerder met pensioen? Of wil juist nú minder werken? Wat er ook speelt; het is fijn om je financiën op orde te hebben. Voor nu en in de toekomst. Dus start vandaag nog met keuzes maken voor straks.

Image
Aegon vooruitdenker Iris

In de serie Vooruitdenkers praten we met verschillende Nederlanders over hun financiële situatie. Hierbij vullen ze FinSnap in. Daarmee brengen ze in tien minuten hun financiën van nu en later in kaart. Dit keer is de beurt aan Iris. Ze wil in Nijmegen graag een huis kopen in haar eentje, maar ook genoeg geld hebben om nú leuk van te leven. Hoe vindt ze balans?

We praten met vooruitdenker:

Wie: Iris Verkerk (31)
Verdient de kost met: consulent Wet maatschappelijk ondersteuning (WMO) bij verschillende gemeentes
Woont in: Nijmegen
Vraag: hoe zorg ik ervoor dat ik nu lekker kan leven én op den duur een huis kan kopen?

Het is gekte op de huizenmarkt. Lastig?

Iris: “Zeker. Eigenlijk is het niet te doen voor mensen zoals ik. Best gek, want ik heb een prima salaris. Al jaren betaal ik iedere maand netjes mijn huur. Ook spaar ik maandelijks een deel van mijn inkomen. Maar ja… vanuit huis kreeg ik liefde maar geen spaarpot mee. En 10.000 euro bij elkaar sparen om de kosten koper van te betalen, is niet makkelijk. Bovendien heb ik een kleine studieschuld. Hierdoor kan ik óók nog eens minder lenen.”

“Ik heb allemaal spaarpotjes aan mijn lopende rekening gekoppeld”

Ga je hierdoor extra bewust met je geld om?

“Ja, ik ga best bewust met mijn geld om. Zo heb ik allemaal spaarpotjes aan mijn lopende rekening gekoppeld. Onder meer voor boodschappen, kleding, vakantie, onverwachte uitgaven, de inrichting van mijn huis, hobby’s en dat toekomstige koophuis. Zodra mijn salaris is overgemaakt, betaal ik mijn vast lasten en vul ik de spaarpotjes. Op die manier is het heel duidelijk hoeveel ik waar aan uit kan geven. Of ik weleens geld uit het ene spaarpotje haal omdat het andere leeg is? Nee, dat is niet de bedoeling. Ik ben daarin heel strikt.”

Image
Aegon vooruitdenker Iris laptop

Financieel lijk je het aardig op orde te hebben. Waarom dan toch FinSnap invullen?

“Dat leek mij handig. Proberen om mijn financiële situatie nóg meer op orde te krijgen. Zodat ik óóit een fijn huis in Nijmegen kan kopen. En om te weten hoe mijn inkomen eruitziet als ik met pensioen ben. Want leven in het nu vind ik belangrijk, maar ik wil later ook genoeg geld om van te leven. Of het mee- of tegenviel? Het invullen was heel makkelijk. Binnen een paar minuten had ik een duidelijk overzicht met mijn inkomsten en uitgaven van nu en later. Het blijkt dat als ik met pensioen ben 200 euro in de maand minder vrij kan besteden. Dat is best een hoop.”

Schrok je daarvan?

“Ja en nee. Tuurlijk, 200 euro is veel. Maar ik ben nog maar 31 hè? Ik moet nog behoorlijk wat jaren werken tot aan mijn pensioen. Daarin kan een hoop veranderen. Bovendien hebben veel ouderen een totaal andere levensstijl dan dat ik nu heb. Dat weet ik door mijn werk als WMO- consulent maar al te goed. Hierdoor is de kans groot dat ik tegen die tijd minder kosten heb. Ik ga nu dus niet direct mijn leven omgooien.”

En dat koophuis, zit dat erin op korte termijn?

“Als ik de uitkomsten in FinSnap bekijk, valt er niet veel te verbeteren aan mijn huidige levensstijl. Stug doorgaan met sparen dus. En hopen dat die huizenprijzen dalen. Of dat ik de loterij win. Haha!”

Image
Aegon finsnap 4 momenten HC

Denk vooruit met FinSnap

Wil jij het beste uit het leven halen? Dan is het belangrijk om vooruit te denken. FinSnap helpt daarbij. Met deze online tool krijg je in 10 minuten inzicht in jouw financiën. Voor nu en voor later.

Gebruik FinSnap