Vooruitdenker Wilfred koopt het huis van zijn moeder om zijn pensioen aan te vullen

Wil je later net zo lekker blijven leven als je nu? Eerder met pensioen? Of wil je juist nú minder werken? Hoe dan ook; het is fijn om je financiën op orde te hebben. Voor nu en in de toekomst. Dus start vandaag nog met keuzes maken voor straks.

Image
Wilfred FinSnap Aegon

We praten met vooruitdenker:

Wie: Wilfred (47)
Verdient de kost met: commercieel manager bij een ingenieursbureau
Woont: samen met zijn vrouw en dochter (10) in Capelle aan den IJssel
Vraag: wat moet ik doen om op mijn 62ste te kunnen stoppen met werken?

Je wil graag op je 62ste stoppen met werken. Waar komt die 62 vandaan?

“Onze dochter is dan 25 jaar. Ik schat in dat ze tegen die tijd klaar is met studeren en financieel niet meer afhankelijk van ons is. Voor mij een mooi moment om af te zwaaien. Deze wens komt onder meer doordat mijn vader stierf kort nadat hij met pensioen ging. Dat zette mij aan het denken. Mijn vrouw wil trouwens tegelijk met mij stoppen.”

Hebben jullie al plannen voor als het zover is?

“We denken erover om te verhuizen naar Rusland. Mijn vrouw komt daar vandaan. Ze kwam op haar twaalfde in Nederland wonen. Als we stoppen met werken, willen we graag in haar moederland gaan wonen. Mits de situatie daar tegen die tijd goed is. Als dat niet het geval is, willen we mooie reizen gaan maken.”

Neem je al stappen om deze droom te realiseren?

“Zeker. Dat moet ook wel, want mijn vrouw is acht jaar jonger dan ik. Om tegelijk én eerder te kunnen stoppen met werken, moeten we nu al actie ondernemen. Dat willen we doen door te investeren in vastgoed. Om precies te zijn in het huis van mijn moeder. Zij is nu 83 jaar. Het idee is om haar huis voor een relatief laag bedrag te kopen. Zij blijft er wonen hoor. Als ze komt te overlijden, kunnen we het huis verkopen. Met dat geld willen we dan één of twee appartementen kopen om te verhuren. Met de huurinkomsten kunnen we ons pensioen aanvullen. Hiervoor moeten we nog wel het een en ander verder uitzoeken. Want het klinkt eenvoudig, maar er zijn ook een boel regels waarmee je te maken krijgt.”

Image
Wilfred FinSnap Aegon

Klinkt als een plan. Toch wilde je graag FinSnap invullen…

“Klopt. Het is een interessante investering, maar ik weet niet of het genoeg is om eerder en tegelijk met mijn vrouw te kunnen stoppen met werken. Vandaar FinSnap. Of het mee- of tegenviel? Het was geen goed nieuws, eerlijk gezegd. Als ik op mijn 62ste wil stoppen met werken en mijn vrouw op hetzelfde moment, komen we tegen die tijd maandelijks geld te kort. Maar gelukkig was de uitkomst niet alleen maar kommer en kwel. Als ik wél doorwerk tot aan mijn pensioenrechtigde leeftijd, hebben we het goed voor elkaar als we met pensioen zijn.”

En nu?

“Ik laat deze uitkomst even bezinken. Daarna ben ik van plan om samen met mijn vrouw en een financieel adviseur om tafel te gaan. Dat heb ik nog nooit gedaan, dus ik ben benieuwd wat zo’n adviseur voor mogelijkheden ziet. Ook wil ik nadenken over het scenario van minder werken vanaf mijn 62ste. Denk bijvoorbeeld aan 2,5 dag per week als zzp’er aan de slag gaan. Een collega van mij doet dit ook. Hij is 67 jaar en laat zichzelf door ons inhuren. Hij zei laatst met een glimlach: hiermee vul ik mijn pensioen goed aan.”

Image
Aegon finsnap 4 momenten HC

Denk vooruit met FinSnap

Wil jij het beste uit het leven halen? Dan is het belangrijk om vooruit te denken. FinSnap helpt daarbij. Met deze online tool krijg je in 10 minuten inzicht in jouw financiën. Voor nu en voor later.

Gebruik FinSnap