Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

"Kan ik eerder stoppen met werken als ik mijn bedrijf verkoop?"

Anne Vrieze vooruitdenken aegon
Blog Vooruitdenken Vooruitdenkers: 'Kan ik eerder stoppen met werken als ik mijn bedrijf verkoop?'
16-03-2021

Wil je later niet inleveren op je huidige leefstijl? Eerder met pensioen? Of maak je je juist zorgen om je geldzaken? Wat er ook speelt; het is fijn om je financiën op orde te hebben. Voor nu en in de toekomst. Dus start vandaag nog met keuzes maken voor straks.

Vooruitdenkers

Financieel vooruitdenken doe je met FinSnap. Deze tool brengt in tien minuten je financiën van nu en later in kaart. Zo helpt het je vooruit te kijken. In de serie Vooruitdenkers praten we met verschillende Nederlanders over hun financiële situatie. Dit keer kijken we vooruit met Anne Vrieze die eerder wilt stoppen met werken.

We praten met vooruitdenker:

Wie: Anne Vrieze (58)
Verdient de kost met: haar eigen online bedrijf
Woont: in Zaandam met man Bob (59)
Vraag: kan ik mijn bedrijf verkopen en dus eerder stoppen met werken?

Een eigen bedrijf opzetten en dan in de verkoop zetten. Dat lijkt mij niet gemakkelijk.

"Dat beslis je ook niet ineens. In 2014 startte ik de online WWZ Academie dat inmiddels ruim 500 jeugd- en Wmo-consulenten heeft opgeleid. Heel lang heb ik heel hard gewerkt om een volwassen, stabiel bedrijf neer te zetten."

"Maar zelfs voor het zelfstandig ondernemerschap stond werk al vaak voorop. Jarenlang werkte ik als beleidsambtenaar in het sociaal domein. Ook een drukke baan die veel tijd en energie opslokte. Een beetje meer tijd voor mezelf zou inmiddels wel lekker zijn."

Vandaar dus de wens om eerder te stoppen met werken?

"Precies. Er is meer in het leven dan werken alleen. Zowel mijn man als ik hebben op vroege leeftijd een ouder verloren aan kanker. Zelf ben ik belast met het borstkankergen, maar gelukkig preventief geopereerd. Daarom willen we nu, nu we nog 'jong' en gezond zijn, zo veel mogelijk gaan genieten. Werk zit dan soms in de weg."

Is vroegtijdig met pensioen gaan een haalbare kaart?

"Volgens mijn eigen financieel adviseur moet dat geen probleem zijn. Maar een dubbele check kan nooit kwaad. Vandaar dat we ons totaalplaatje van inkomsten en uitgaven nog eens extra onder de loep hebben genomen via de FinSnap tool van Aegon."

"Een slimme zet, gezien de aanvullende tips die de adviseur van Aegon ons gaf. Bijvoorbeeld door mijn pensioen uit loondienst vervroegd te laten uitkeren. Hierdoor bouw je in totaal minder pensioen op en krijg je per maand minder uitgekeerd. Maar als je voldoende financiële reserves hebt om de jaren tot je pensioendatum te overbruggen, kán dit juist een extraatje zijn. Dat dit een optie is, wist ik niet."

"Ook fijn: het handige cijfermatige overzicht dat ik na afloop meekreeg. Zo zie je precies of je straks genoeg geld achter de hand hebt, of toch nog (extra) maatregelen moet treffen."

Gratis in gesprek...

Wil jij ook je (financiële) wens vrijblijvend bespreken met een adviseur? Ga in gesprek met een adviseur en krijg in twintig minuten inzicht in je financiën.

Kun je iets vertellen over de maatregelen die je tot dusver hebt getroffen om vervroegd met pensioen te gaan?

"Jarenlang heb ik alle winst netjes in mijn holding BV gespaard. Die is onze grootste pensioenvoorziening. Met de verkoop van mijn werkmaatschappij BV willen mijn man en ik straks op vakantie gaan en leuke dingen blijven doen."

"Wat ook helpt: zuinig leven. Boodschappen doen we standaard bij een budgetsupermarkt. En aangezien mijn man vrij handig is, pakt hij de meeste klussen in en om huis zelf op. Ondanks bijna 20 jaar aan hoge hypotheeklasten hebben we zo flink wat spaargeld opzij kunnen zetten. Nog los van het pensioen dat we al die jaren samen hebben opgebouwd."

Eindelijk tijd voor de leuke dingen dus?

"Dat is de bedoeling. Mijn man is zelfs al begonnen. Vanwege de coronacrisis is hij onlangs onverwacht zijn baan verloren, maar dat is nu geen ramp. Sinds de rentevaste periode van onze hypotheek afliep, hebben we een aflossingsvrije hypotheek afgesloten."

"Hierdoor zijn ons maandlasten flink verminderd, waardoor we gewoon kunnen doorgaan zoals we gewend zijn. Mijn man ziet zijn ontslag daarom als een nog vroeger pensioen. Bovendien geeft het ons meer ruimte om te kunnen doen wat we willen, zoals langer zeilen van de zomer."

Meer inzicht in je geldzaken

Wil jij ook meer inzicht in je geldzaken voor nu en in de toekomst? Ga met één van de adviseurs van Aegon in gesprek. Zij helpen je graag financieel vooruitdenken. Zodat je nu slimme keuzes maakt voor straks. Je kunt de online tool FinSnap natuurlijk ook zelf doorlopen, waarbij je inzicht krijgt in je financiële plaatje voor nu en voor later.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de commerciële redactie van NU.nl en fotograaf Petja Buitendijk

Hoe sta jij er financieel voor?

Heb je een droom die je wilt najagen? Of maak je je zorgen om je geldzaken? Wat er ook speelt; het is fijn om je geldzaken op orde te hebben. Voor nu én in de toekomst. Online tool FinSnap helpt je om nú slimme keuzes te maken voor een financieel gezonde toekomst.

Gebruik FinSnap

Leonie Rozemulder,
Redacteur
Ik ben Leonie en ik schrijf graag verhalen. Over.. nouja, over zo ongeveer alles. Bijvoorbeeld over geldzaken. Over welke keuzes je nú kunt maken voor later. Financieel vooruitdenken noemen we het hier. Lees je mee?