Wat een weer! Deze tips wil je weten

Zwoele zomerdagen, snoeiharde wind, flinke regenbuien, hagel, sneeuw en droogte… In Nederland is het weer vaak het gesprek van de dag. Leuk die afwisseling. En soms opletten geblazen. Daarom zetten we voor extreem weer vooruitdenktips op een rij. Per weertype natuurlijk, wel zo handig.

Image
extreem weer
Author Image

Annieck Verkerk

21 April 2022 08:00

Droogte

 • Let op met barbecueën Heerlijk, die zwoele zomerdagen afsluiten met een lekkere barbecue. Maar is het al lang warm en droog? Dan ontstaat een brand sneller dan je denkt. Houd daarom altijd voldoende afstand tot je huis én let op de rook en windrichting.
 • Stookalarm voor huizen met rieten daken Heb je een huis met een rieten dak? Let dan extra goed op bij droog weer. Een vonkje kan dan al genoeg zijn om brand te veroorzaken. Gebruik je kachel dus even niet als het langere tijd droog weer is.  

Storm, wind en regen

 • Check alle losse spullen in je tuin of op je balkon Storm of stevige wind op komst? Zet spullen goed vast of haal ze naar binnen. Keer bijvoorbeeld de trampoline om en maak afdekzeilen – bijvoorbeeld van je loungeset – goed vast. Haal losse spullen zoals bloembakken, stoelen of het speelgoed van je kinderen naar binnen. Zo kan het niet wegwaaien én heb je er langer plezier van.
 • Controleer de takken van bomen in je tuin Als het (veilig) kan, verwijder dan de losse of dode takken. Of schakel een tuinman in.
 • Doe een ‘schutting-check’ Een schutting is een windvanger. Staat deze niet goed vast? Kijk wat je zelf kunt doen om de schutting te verstevigen. Of laat dit doen door een externe partij. Heb je toch schade aan je schutting? Bekijk hoe je dat meldt.
 • Sluit (dak)ramen en deuren Zo kan de wind hier geen grip op krijgen én voorkom je dat het naar binnen regent. Denk ook aan je screens en zonweringen. Dat zijn echte windvangers.
 • Controleer je dakpannen en afvoergoten Iets wat je eigenlijk regelmatig moet (laten) doen: op het dak kijken of er geen dakpannen losliggen. Je wilt niet dat deze gaan rondvliegen en bijvoorbeeld op je auto vallen. Of op die van de buurvrouw.

Sneeuw en vrieskou

 • Haal sneeuw van je platte dak Sneeuw lijkt heel licht. Maar niets is minder (z)waar. Haal daarom op tijd de sneeuw van je platte dak. Zo voorkom je dat het instort óf dat het gaat lekken. Smeltwater kruipt namelijk waar het niet gaan kan. Ook naar binnen! Zeker als een zonnetje opkomt, gebeurt dat al snel. En heb je zonnepanelen? Ook daar mag niet te veel sneeuw op liggen.
 • Laat de verwarming altijd op minimaal 15 graden staan Ben je overdag niet thuis? Ga je naar bed? Of ben je op vakantie? Dan kan de verwarming een tikkie lager. Maar zet ’m niet helemaal uit. Zo voorkom je dat er iets kapotvriest én blijft je huis minimaal verwarmd. Een ideale temperatuur is 15 graden. 
 • Tappen maar: buitenleidingen en kranen  Komt de winter eraan? Tap je waterleidingen en buitenkranen af in onverwarmde ruimtes en op vorstgevoelige plekken. Bijvoorbeeld in de schuur of garage. Zo voorkom je dat waterleidingen springen. Is een leiding toch bevroren? Ontdooi deze dan niet met een brander, maar met een föhn.
 • Haal strooizout in huis Zo kun je paden en traptreden sneeuw- en ijsvrij maken. Bij ijzel kun je het beste zout strooien voordat het gaat regenen. Tip: denk vooruit en koop een zak aan het begin van de winter. Dan vis je niet achter het net als de eerste sneeuwvlokken vallen.

Toch schade? Wij helpen je!

Heb je toch schade door extreem weer? En heb je bij ons een woonverzekering? We helpen je graag. Als je online je schade indient, weet je op werkdagen zelfs binnen 24 uur waar je aan toe bent. Beloofd!

Image
Minder werken FinSnap Aegon

Fijn en veilig wonen

Of je nu brand wil voorkomen, thuis van het gas af wil of zonnepanelen op je dak legt… met onze woonverzekeringen kun je alle kanten op. Zodat je fijn en veilig kunt wonen.

 

Alles over fijn en veilig wonen