Beleggen voor mijn pensioen: wat past bij mij?

Jouw pensioen beleggen wij voor je. Dit doen we zodat je straks een goed pensioen hebt. Bij beleggen gaan rendement en risico hand in hand. Hoe weet je welk risico bij je past? Daar helpen wij je bij. 

Image
Aegon Cappital - Beleggen voor mijn pensioen

Een goede balans tussen rendement en risico

‘Elk nadeel heeft z’n voordeel’, zei Johan Cruijff vaak. Ook voor beleggen gaat die regel op. Want om je pensioenpot te laten groeien, is een bepaald risico nodig. Onze beleggingsexperts zoeken daarom voortdurend naar de juiste balans tussen rendement en risico. Daarbij houden we altijd rekening met jouw leeftijd. Dat klinkt misschien gek. Maar eigenlijk is het heel logisch. Ligt je pensioendatum nog ver weg? Dan kunnen we wat meer risico nemen met je pensioenpot. Als het een keer tegenzit op de beurs, is er nog genoeg tijd om het verschil weer goed te maken. Naarmate je ouder wordt, bouwen we het beleggingsrisico stapje voor stapje af. We noemen dit Life Cycle Beleggen.

Ontdek jouw pensioenkracht in 5 minuten

Hoeveel risico kun en wil je nemen voor je pensioen? We hebben 5 beleggingsprofielen. Ieder beleggingsprofiel heeft een eigen balans tussen rendement en risico. Zo is er voor iedereen een passend beleggingsprofiel. Welk beleggingsprofiel het beste bij jou past, bepaal je met de Profielwijzer. Je vindt de Profielwijzer op jouw Mijn Aegon Cappital.

Wel of niet blijven beleggen na je pensioendatum

Een vast pensioen of een variabel pensioen: dat is de keuze die je hebt als je met pensioen gaat. Met een vast pensioen krijg je de rest van je leven iedere maand hetzelfde bedrag. Je weet daardoor precies waar je aan toe bent. De hoogte van het pensioen is afhankelijk van de rentestand op het moment dat we jouw pensioen vaststellen. Hoe hoger de rente, hoe hoger het pensioen dat je de rest van je leven krijgt. Hoe lager de rente als je met pensioen gaat, hoe minder je krijgt.

Als je kiest voor een variabel pensioen, dan kies je ervoor om je pensioenpot te blijven beleggen. Zo krijg je de rest van je leven iedere maand een bedrag dat jaarlijks wisselt. De hoogte van jouw pensioen bepalen we dan jaarlijks op basis van het rendement op de beleggingen. Je hebt daarmee kans op een hoger pensioen. Er is ook een risico dat je pensioen lager wordt. Je krijgt elk jaar een ander maandelijks pensioen. Het ene jaar is dat hoger of lager dan het andere jaar.Het beleggingsprofiel dat je nu kiest, bepaalt of je onderweg bent naar een vast pensioen of een variabel pensioen. Pas op je pensioendatum maak je je definitieve keuze.

Image
Pensioenfonds

De kosten van beleggen

Verander je je beleggingsprofiel? Dan passen we jouw beleggingen aan naar het profiel dat je hebt doorgegeven. Hier worden in- en uitstapkosten voor gerekend. Deze kosten verrekenen we met de waarde van jouw beleggingen of zijn al direct verwerkt in de koers. Je ziet dit terug in Mijn Aegon Cappital. De hoogte van de in- en uitstapkosten hangt af van:

  • Je leeftijd, en daarmee het aantal jaren tot je AOW-datum.
  • Je huidige en nieuwe beleggingsprofiel: is de aanpassing in de beleggingen groot of klein?
  • De afspraken met je (voormalige) werkgever over de maximale hoogte van deze kosten. Je leest dit in je pensioenreglement of in een aanvulling hierop.

Meer over de totale kosten voor het beleggen van jouw pensioen lees je op Mijn Aegon Cappital.

Mijn Aegon Cappital

Verantwoord beleggen

Wij willen dat je pensioen zo goed mogelijk groeit. Daarnaast beleggen we jouw geld verantwoord. De beleggingsfondsen in jouw pensioen promoten daarom een aantal ecologische en sociale kenmerken. Dit betekent dat we het bijvoorbeeld aanmoedigen dat een bedrijf in een beleggingsfonds klimaatverandering tegengaat.

In ons verantwoord beleggingsbeleid staat wat verantwoord beleggen voor ons betekent, welke onderwerpen we belangrijk vinden en waarom. Ook laten we zien wat we doen om onze principes en uitgangspunten ook echt waar te maken.

Meer weten? Hier lees je meer over hoe we verantwoord beleggen.

Beleggen voor je pensioen. Welke smaak past bij jou?