Een goed pensioen

Je staat niet elke dag stil bij je pensioen. En dat hoeft natuurlijk ook niet. Toch is het goed om met enige regelmaat je pensioen te checken. Zo voorkom je dat jouw inkomen later tegenvalt. Of erger, dat je partner onvoldoende inkomen heeft als je overlijdt. Heb je moeite om het pensioen en alles eromheen te begrijpen? Geeft niets! We leggen het graag helder en kort aan je uit.

De drie pijlers
Image
Een goed pensioen van Aegon Cappital
 • 1
  Langer werken en fit blijven

  Een goede manier om voldoende inkomsten te hebben is door te blijven werken. Misschien in deeltijd? Blijf jezelf ontwikkelen en investeer in je netwerk. Zo blijf je aantrekkelijk voor de arbeidsmarkt. Ook lichamelijk fit blijven is daarbij belangrijk.

 • 2
  Begin op tijd

  Sta op tijd stil bij je wensen en plannen voor jouw pensioen. Wil je eerder stoppen of doorwerken? Hoe lang wil je doorwerken? Wat zijn je plannen als je met pensioen bent? En wat kosten die plannen? De een wil meer tijd aan zijn tuin besteden. De ander droomt van een wereldreis. Verschillende dromen vragen om verschillende plannen. Begin op tijd met nadenken over jouw pensioen. Dan kun je een plan maken om jouw pensioendromen te financieren.

 • 3
  Maak een bucketlist

  Wat zijn je grote wensen voor de toekomst? Maak een lijst van je belangrijkste wensen en schat ook in hoeveel geld je nodig hebt om die wens(en) te vervullen.

 • 4
  Hou je pensioen in de gaten

  Hoeveel pensioen heb je inmiddels opgebouwd? Daar kun je misschien niet direct antwoord op geven. Heel begrijpelijk. De meeste mensen hebben verschillende werkgevers gehad. En dat betekent verschillende pensioenpotjes. Op mijnpensioenoverzicht.nl zie je in één oogopslag wat er in al die potjes zit. En wat je tot nu toe aan AOW hebt opgebouwd. Je logt eenvoudig in met je DigiD.

  Naar mijnpensioenoverzicht.nl
 • 5
  Zet je uitgaven en inkomsten op een rijtje

  Hoe weet je of jouw pensioen straks voldoende is? Die vraag is niet zo gemakkelijk te beantwoorden. Het hangt niet alleen af van je inkomsten, maar vooral ook van je uitgaven. Wil je straks die lange droomvakantie maken? Of maak je liever een fietstochtje in de omgeving? Heb je een eigen huis of een huurhuis? Is je hypotheek straks afgelost? Wonen er nog kinderen thuis? Met de pensioenschijf-van-vijf van het Nibud krijg je inzicht in jouw inkomen en uitgaven na je pensionering. En wel zo makkelijk: de pensioenschijf-van-vijf vindt je ook in de Pensioenplanner van Mijn Aegon Cappital.

 • 6
  Zorg eventueel voor aanvullend pensioen

  Nu je alles op een rijtje hebt gezet, weet je of je straks voldoende inkomsten hebt voor een onbezorgde oude dag. Is dat niet het geval? Neem dan op tijd actie. Dat kan op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld je uitgaven verlagen door je hypotheek af te lossen. Of je kunt je inkomsten verhogen door bijvoorbeeld langer door te werken of door een aanvullend pensioen te regelen. Moeilijk? Een financieel adviseur kan je verder helpen.

Hart voor later