Pensioen, een nieuwe fase in je leven

Wat ga je doen als je met pensioen bent? Vrijwilligerswerk? Veel meer tijd besteden aan je hobby? Misschien ga je wel overwinteren in het buitenland. Of heb je eigenlijk nog geen idee? Denk er eens over na en vraag eens aan oud-collega’s of mensen in jouw omgeving hoe zij hun pensioen ervaren. En hoe zij met hun vrije tijd omgaan.

Image
Pensioen, een nieuwe fase in je leven

Met pensioen gaan, zo werkt het

Op jouw pensioendatum komt je opgebouwde pensioenpot vrij. Je krijgt vanzelf bericht van de pensioenuitvoerder(s). Met het geld van je pensioenpot moet je je  pensioenuitkering aankopen bij een pensioenaanbieder. De hoogte van je pensioenuitkering hangt onder meer af van de grootte van je pensioenpot. Dat weet je pas op je pensioendatum. Verder is de hoogte van je pensioenuitkering afhankelijk van het tarief van de pensioenaanbieder. Je kiest zelf bij welke pensioenaanbieder jij je pensioenuitkering koopt. Dat kan bij Aegon, maar mag ook bij een andere pensioenaanbieder. Je kunt dat zelfstandig doen, maar kan daar natuurlijk ook een adviseur voor raadplegen.

Drie belangrijke vragen voordat je je pensioenuitkering koopt:

Vroeger ging iedereen met 65 jaar met pensioen. Dat moest. Maar die tijd is voorbij. De AOW-leeftijd is tegenwoordig gekoppeld aan onze levensverwachting. Hierdoor staat de AOW-leeftijd niet meer vooraf vast. Op het moment dat je AOW start, heb je de vrijheid om nog even door te werken. Misschien wil je juist eerder stoppen met werken. Wat je wensen ook zijn, de mogelijkheden hangen af van afspraken die je hebt met je werkgever. Eerder of later stoppen heeft natuurlijk wel gevolgen voor de hoogte van je pensioen. Maar de keuze wanneer je wilt stoppen is aan jou. In je Pensioenplanner in Mijn Aegon Cappital bereken je eenvoudig het effect van eerder of later met pensioen gaan.

Je krijgt straks een pensioen. Maar hoe zit het met je partner? Heeft je partner voldoende inkomen als jij overlijdt? Zo niet, dan kun je naast een pensioen voor jezelf ook een partnerpensioen kopen. Dit pensioen keert uit aan je partner na jouw overlijden. Of dit in jouw situatie een verstandige keuze is, kunnen wij niet zeggen. Het hangt af van je persoonlijke situatie en die van je partner. Heeft je partner zelf pensioen opgebouwd? Heb je spaargeld waarvan je partner kan rondkomen? Kijk samen eens hoe dat bij jullie beiden zit! Heb je geen partner? Dan is deze keuze eenvoudig: dan kies je natuurlijk alleen een pensioen voor jezelf.

Kies je voor een vast pensioen? Dan weet je precies hoeveel pensioen je krijgt voor de rest van je leven. Kies je voor een variabel pensioen? Dan verandert je pensioen ieder jaar. Dat komt doordat je pensioenpot ook na jouw pensioendatum wordt belegd. Je pensioen kan jaarlijks hoger, maar ook lager worden. Dit is afhankelijk van het rendement op jouw beleggingen. Meer weten over de verschillen tussen een vast of een variabel pensioen?

Je Pensioenplanner helpt je deze vragen te beantwoorden

Je vraagt je misschien af hoe je het antwoord weet op deze vragen. Jouw Pensioenplanner helpt je daarbij.

  • Je ziet welke keuzes je binnen jouw pensioenregeling hebt.
  • Je ziet het effect op de hoogte van je pensioen als je eerder of later met pensioen gaat.
  • Je ziet of je partner voldoende inkomen heeft na jouw overlijden.
Naar de pensioenplanner
Image
Pensioen, wat verandert er?

Pensioen, wat verandert er?

Met pensioen gaan, waar moet je aan denken? Niet alleen jouw tijdsbesteding verandert, ook je geldzaken veranderen.

Een aantal financiële zaken op een rij
Image
Eerder of later met pensioen

Eerder of later met pensioen

Sommige mensen kunnen niet wachten om met pensioen te gaan, terwijl anderen het prima vinden om hun carrière nog wat te verlengen. Eerder stoppen of later met pensioen gaan heeft ook invloed op jouw pensioen.

Lees meer