Is waardeoverdracht interessant voor jou?

Als je aan een nieuwe baan begint, stopt de pensioenopbouw bij je oude werkgever. Je kunt ervoor kiezen om de opgebouwde pensioenpot bij je oude pensioenuitvoerder te laten staan. Je kunt het ook meenemen naar je nieuwe pensioenuitvoerder.

Image
Is waardeoverdracht interessant voor jou?

Wanneer is waardeoverdracht gunstig?

Een kant-en-klaar antwoord op deze vraag kunnen wij je helaas niet geven. Dat hangt bijvoorbeeld af van je leeftijd, arbeidsverleden en je vorige pensioenregeling(en). Met de pensioenvergelijker kun je jouw vorige en nieuwe pensioenregeling met elkaar vergelijken. Je vindt de pensioenvergelijker op de pagina documenten onder het kopje formulieren. Als je kiest voor waardeoverdracht vervalt je vorige regeling. Het opgebouwde pensioen wordt toegevoegd aan je nieuwe pensioenregeling. Vind je de nieuwe pensioenregeling gunstiger dan de vorige, dan is waardeoverdracht waarschijnlijk de juiste keuze voor jou.

Zo vraag je waardeoverdracht aan

Via Mijn Aegon Cappital vraag je makkelijk en snel waardeoverdracht aan. Je ontvangt dan een offerte van ons. Je hoeft dus nu nog niets te beslissen.

Naar Mijn Aegon Cappital

Wat je moet weten over waardeoverdracht

Waardeoverdracht klinkt heel gunstig, maar dat is het niet altijd.

Een pensioentekort is iets anders dan het hebben van verschillende pensioenen bij verschillende pensioenaanbieders. Een pensioentekort komt omdat je tijdelijk te weinig pensioen opbouwde. Bijvoorbeeld omdat je een tijdje werkloos was. Of omdat de pensioenregeling bij de ene werkgever minder goed was dan bij de andere. Waardeoverdracht lost dat niet op.  

Je betaalt geen kosten voor waardeoverdracht. Voor de aan- of verkoop van beleggingen kunnen wel kosten gelden. Dit is per pensioenregeling verschillend.

Als je kiest voor waardeoverdracht vervalt je vorige pensioenregeling. Jouw opgebouwde pensioen wordt dan toegevoegd aan je nieuwe pensioenregeling. Bouw je via je huidige werkgever pensioen op bij Aegon Cappital en kies je voor waardeoverdracht? Dan wordt je pensioen van je vorige werkgever voortaan op dezelfde manier belegd als je pensioen van je huidige werkgever.

Je verwacht misschien dat een grotere pensioenpot beter rendeert. Maar dat is niet per se waar. Misschien beleg je in de ene pensioenregeling met meer risico dan de andere. Het rendement heeft niet te maken met de grootte van de pensioenpot, maar veel meer met hoe er wordt belegd.

We horen weleens dat klanten het makkelijk en overzichtelijk vinden om al hun pensioen bij elkaar te hebben. En dat zij daarom voor waardeoverdracht kiezen. Dat is niet meer nodig. Sinds een paar jaar is er mijnpensioenoverzicht. Op deze site staan al je pensioenen en je AOW overzichtelijk bij elkaar. Je logt snel en makkelijk in met je DigiD.

Op 1 januari 2019 veranderde de wet. Stop je met werken bij jouw werkgever? Je leest hier wat er met je pensioenpot gebeurt. Dat is namelijk afhankelijk van de hoogte van je opgebouwde pensioen.

Je hebt minder dan €2,- bruto pensioen per jaar bij ons opgebouwd 

Pensioenen van minder dan €2,- bruto per jaar worden hele kleine pensioenen genoemd. De administratie voor hele kleine pensioenpotjes is duur. De kosten zijn vaak hoger dan het totaal van je pensioenpot. Vanaf 1 januari 2019 vervallen deze hele kleine pensioenpotjes automatisch. Door de wetswijziging hoeft Aegon Cappital geen administratiekosten meer te maken voor deze hele kleine pensioenpotjes.

Aegon Cappital houdt de hele kleine pensioenpotjes niet zelf

Ieder jaar maken wij het totale bedrag van alle hele kleine pensioenpotjes over aan het Alzheimercentrum VUmc. Hoeveel dit is laten wij weten in ons jaarverslag.

Je hebt minder dan €484,09 bruto per jaar opgebouwd, maar meer dan €2,-

Kun je met jouw pensioenpot minder dan €484,09 bruto per jaar aankopen? Dan dragen wij dit bedrag automatisch over aan jouw nieuwe pensioenuitvoerder. Je hoeft hier zelf niets voor te doen. Wij zorgen ervoor dat je pensioen meegaat naar de nieuwe pensioenuitvoerder. Krijg je geen andere baan? Dan blijft het bedrag minimaal 5 jaar bij ons staan. Heb je na 5 jaar nog geen andere pensioenuitvoerder of ga je met pensioen, dan ontvang je een afkoopvoorstel van ons.

Je hebt meer dan €484,09 bruto per jaar opgebouwd

Dan mag je zelf weten of je jouw pensioenpot laat staan of wilt meenemen. Als je het pensioen wilt meenemen, dan kun je dit bij je nieuwe pensioenuitvoerder aanvragen. In Mijn Aegon Cappital bekijk je de hoogte van je pensioenpot.

Waardeoverdracht wel of niet doen?

Twijfel je of waardeoverdracht voor jou interessant is? Een adviseur kan je helpen een keuze te maken. Wel goed om te weten: aan dit advies zijn kosten verbonden.

Vind een adviseur