Wat is een bouwdepot?

Heb je plannen om je bestaande huis te verbouwen? Of wil je een nieuwe woning laten bouwen? Vaak kun je alle kosten voor deze veranderingen in je huis niet in één keer betalen. Een bouw- of energiedepot kan dan een uitkomst zijn.

Een bouw- of energiedepot is een onderdeel van je hypotheek. Het is een potje speciaal bedoeld om de geplande bouw, verbouwing, woningverbetering en eventuele energiebesparende voorzieningen te betalen. Wij storten het bedrag dat je extra geleend hebt niet op je rekening. Je depot staat op een aparte rekening bij Aegon. Je kunt de kosten, die je maakt, declareren. Wij storten het bedrag vervolgens op je rekening. Of we betalen het rechtstreeks aan de aannemer of leverancier.

Wat kun je met een bouwdepot?

Een bouwdepot is een potje speciaal voor de (ver)bouw van je huis. Met een bouwdepot kun je de nieuwbouw of verbouwing van je woning betalen. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe keuken, tegels voor je nieuwe badkamer, een dakkapel, een uitbouw of de termijnen voor je nieuwbouwwoning. Alle kosten geef je bij de hypotheekaanvraag in de begroting of verbouwspecificatie aan ons door.

Wat mag je declareren uit een bouwdepot?

 • Arbeidsuren
 • Vloeren
 • Behang
 • Zonnescherm
 • Tuinhuisje
 • Inbouwapparatuur
En wat kun je met een energiedepot?

Een energiedepot is een speciaal potje als je een lening wilt afsluiten waarmee je energiebesparende voorzieningen kunt betalen. Wil je een lening met energiedepot afsluiten? Dan gelden er voorwaarden. Zo geef je van tevoren door wat en hoe je wilt verduurzamen. Ook moet je van tevoren een taxatie laten uitvoeren die aangeeft hoeveel je woning ná het verduurzamen waard zal zijn.

Wat mag je declareren uit een energiedepot?

 • Vloer-, dak-, gevel en leidingisolatie
 • Hoogrendementsglas (HR++)
 • Energiezuinige ventilatie
 • Energiezuinige kozijnen en deuren
 • Warmtepomp en zonnepanelen
 • Of een combinatie hiervan
Image
Hypotheekadviseur

Een bouw- of energiedepot aanvragen

Wil je een bouw- of energiedepot aanvragen, dan kun je je hypotheek bij Aegon verhogen. Een depot kan alleen worden afgesloten om de waarde van je huis te verhogen. Om een depot aan te vragen, maak je een afspraak bij je hypotheekadviseur. Hij brengt je situatie in kaart en adviseert wat voor jou de beste oplossing is.

Vind je adviseur in Mijn Aegon

Een huis kopen en verbouwen

Bestaande bouw

Koop je een bestaand huis en wil je het huis nog verbouwen of verbeteren? Dan sluit je een hypotheek af met een depot. Woon je al een aantal jaren in je huis en wil je verbouwen? Bijvoorbeeld door een nieuwe keuken, badkamer of dakkapel te plaatsen? Dan kun je je hypotheek verhogen. Neem hiervoor contact op met je adviseur.

Nieuwbouw

Koop je een nieuwbouwhuis dat nog niet klaar is? Op jouw verzoek betalen wij alle kosten voor de aannemer rechtstreeks uit je bouwdepot. Dit gaat in termijnen. De eerste termijn is altijd een bedrag voor de grond waar je huis op gebouwd wordt. Die betaal je in overleg met je aannemer op het moment dat de eerste werkzaamheden voor de bouw van je huis beginnen. De laatste termijn betaal je als het huis is opgeleverd.

Het kan zijn dat je bij ondertekening van de hypotheekakte al bedragen voor de bouw van je woning moet betalen. Zorg er dan voor dat de notaris hiervan op de hoogte is. De notaris kan bij het passeren van de hypotheek al rekening houden met deze eerste betalingen.

Goed om te weten

Vooraf bepaalt de taxateur de waarde van je woning na verbouwing.

Je hypotheek inclusief bouwdepot mag maximaal 100% van de waarde van de woning na verbouwing zijn.

Je hypotheek inclusief energiedepot mag maximaal 106% van de waarde van de woning na verbouwing zijn.

De looptijd van een bouw- of energiedepot is twee jaar. Wij beëindigen je depot automatisch na deze periode. Heb je je depot niet opgemaakt binnen deze twee jaar? Dan lossen wij dit bedrag automatisch af op je totale hypotheek.

Rentevergoeding en rente betalen

Over het bedrag dat nog niet uit je depot is opgenomen, ontvang je een rentevergoeding. Deze vergoeding is gelijk aan het rentepercentage dat je voor je hypotheek hebt afgesproken. Dit betekent dat je pas rente betaalt op het moment dat je het bedrag opneemt uit je depot.

Heb je een overbruggingslening?

Het rentepercentage hiervan nemen wij niet mee in de berekening van de rentevergoeding. Daarom kan het zijn dat je rentevergoeding wat lager uitvalt. In dat geval betaalt je wel een deel van de rente over het nog niet opgenomen bedrag. Dit geldt ook als je nog niets uit het bouwdepot hebt opgenomen.