Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Particulier Hypotheek Een huis kopen? Let op de extra kosten

Een huis kopen? Let op de extra kosten

Stel bekijkt huis

Denk je erover om een huis te kopen? Dan wil je natuurlijk goed voorbereid op huizenjacht gaan. Dat het verstandig is om eerst je maximale hypotheek te berekenen, wist je misschien al. Zo weet je in welke prijsklasse je je nieuwe huis kunt zoeken. Maar bij het kopen van een huis komen nog allerlei extra kosten kijken. En dat zijn niet alleen kosten voor verhuisdozen en verfkwasten. Wij zetten ze voor je op een rijtje, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Hoe duurder je huis, hoe hoger de extra kosten

De bijkomende kosten die je moet betalen als je een huis koopt, kunnen flink oplopen. En hoe duurder je huis, hoe hoger deze extra kosten. Want veel van deze kosten zijn een percentage van de aankoopprijs van je huis. Gemiddeld zijn de extra kosten ongeveer 6 tot 8 procent van de koopsom van je huis. Bij een huis van € 300.000,- is dat € 18.000,- tot € 24.000,-.

Alle kosten op een rijtje

Welke kosten je moet betalen, hangt af van het soort huis dat je koopt. Bij een bestaand huis betaal je andere extra kosten dan bij een nieuwbouwhuis. Met de volgende kosten krijg je zowel bij nieuwbouw als bij bestaande bouw te maken: 

  • Advies- en bemiddelingskosten:

Dit zijn kosten die je hypotheekadviseur in rekening brengt. De prijs verschilt per adviseur. Houd rekening met een bedrag van € 1.500,- tot € 2.500,-.

  • NHG borgtochtprovisie:

Je betaalt 0,7% over de afgesloten hypotheek.

  • Waarborgsom of bankgarantie:

De verkoper wil zeker weten dat je zijn woning ook echt gaat kopen. Daarom moet je een waarborgsom betalen. Dat is een soort aanbetaling. De waarborgsom is meestal 10 procent van de koopprijs. Dit bedrag maak je over naar de notaris. Kun of wil je dit bedrag niet zelf betalen? Dan kun je de bank vragen om een bankgarantie. Dat kost je meestal 1% procent van de waarborgsom. Eigenlijk is de waarborgsom of bankgarantie geen bijkomende kostenpost. Want het is een deel van je hypotheek, dat je vooruit betaalt. Maar het zijn wel kosten waar je rekening mee moet houden. 

De kosten verschillen per woning

Sommige kosten moet je alleen betalen als je een bestaande woning koopt. Andere kosten alleen als je voor een nieuwbouwwoning gaat. De bijkomende kosten van een nieuwbouwhuis zijn vaak wat lager. Een nieuwbouwhuis koop je namelijk ‘vrij op naam’. Dat betekent dat je geen overdrachtsbelasting betaalt. De notariskosten voor de eigendomsakte zijn vaak al bij de prijs inbegrepen. Hieronder lees je welke kosten bij bestaande bouw horen en welke bij nieuwbouw:

Extra kosten bestaande bouw

Kosten koper
Taxatiekosten
Makelaarscourtage
Bouwkundige keuring

Extra kosten nieuwbouw

Bouwrente
Opleveringskeuring

Heb je genoeg spaargeld?

Sinds 2018 kun je niet meer bijkomende kosten meefinancieren. Dit betekent dat de maximale hypotheek 100 procent van de woningprijs mag zijn. Je moet dus genoeg spaargeld hebben voor de extra kosten. Je kunt op sommige kosten besparen, zoals je huis kopen zonder aankoopmakelaar. Ook kun je voor de goedkoopste notaris en taxateur kiezen. Kun je de kosten dan nog steeds niet betalen? Misschien past een huurhuis dan beter bij je.

Jonge man achter laptop

Bespreek de mogelijkheden met een specialist

Als je meer informatie wilt over de extra kosten, kun je een gesprek aanvragen met een hypotheekadviseur. Zo kun je met een gerust hart je droomhuis kopen. Je adviseur kan een Aegon-adviseur zijn, of een onafhankelijke adviseur.

Bekijk de adviesmogelijkheden