Een huis kopen? Let op de extra kosten

Denk je erover om een huis te kopen? Dan wil je natuurlijk goed voorbereid op huizenjacht gaan. Dat het verstandig is om eerst je maximale hypotheek te berekenen, wist je misschien al. Zo weet je in welke prijsklasse je je nieuwe huis kunt zoeken. Maar bij het kopen van een huis komen nog allerlei extra kosten kijken. En dat zijn niet alleen kosten voor verhuisdozen en verfkwasten. Wij zetten ze voor je op een rijtje, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Image
Samen een huis bezichtigen

Hoe duurder je huis, hoe hoger de extra kosten

De bijkomende kosten die je moet betalen als je een huis koopt, kunnen flink oplopen. En hoe duurder je huis, hoe hoger deze extra kosten. Want veel van deze kosten zijn een percentage van de aankoopprijs van je huis. Gemiddeld zijn de extra kosten ongeveer 6 tot 8 procent van de koopsom van je huis. Bij een huis van € 300.000,- is dat € 18.000,- tot € 24.000,-.

Alle kosten op een rijtje

Welke kosten je moet betalen, hangt af van het soort huis dat je koopt. Bij een bestaand huis betaal je andere extra kosten dan bij een nieuwbouwhuis. Met de volgende kosten krijg je zowel bij nieuwbouw als bij bestaande bouw te maken: 

  • Advies- en bemiddelingskosten: Dit zijn kosten die je hypotheekadviseur in rekening brengt. De prijs verschilt per adviseur. Houd rekening met een bedrag van € 1.500,- tot € 2.500,-.
  • NHG borgtochtprovisie: Je betaalt 0,6% over de afgesloten hypotheek.
  • Waarborgsom of bankgarantie: De verkoper wil zeker weten dat je zijn woning ook echt gaat kopen. Daarom moet je een waarborgsom betalen. Dat is een soort aanbetaling. De waarborgsom is meestal 10 procent van de koopprijs. Dit bedrag maak je over naar de notaris. Kun of wil je dit bedrag niet zelf betalen? Dan kun je de bank vragen om een bankgarantie. Dat kost je meestal 1% procent van de waarborgsom. Eigenlijk is de waarborgsom of bankgarantie geen bijkomende kostenpost. Want het is een deel van je hypotheek, dat je vooruit betaalt. Maar het zijn wel kosten waar je rekening mee moet houden. 

De kosten verschillen per woning

Sommige kosten moet je alleen betalen als je een bestaande woning koopt. Andere kosten alleen als je voor een nieuwbouwwoning gaat. De bijkomende kosten van een nieuwbouwhuis zijn vaak wat lager. Een nieuwbouwhuis koop je namelijk ‘vrij op naam’. Dat betekent dat je geen overdrachtsbelasting betaalt. De notariskosten voor de eigendomsakte zijn vaak al bij de prijs inbegrepen. Hieronder lees je welke kosten bij bestaande bouw horen en welke bij nieuwbouw:

Extra kosten bestaande bouw

Kosten koper

Deze kosten bestaan uit twee delen:

  • Notariskosten: Je betaalt de notaris voor het opmaken van de eigendomsakte en de hypotheekakte. Bij een koopsom van € 300.000,- zijn de notariskosten ongeveer € 1.000,-.
  • Overdrachtsbelasting: Als je een bestaande woning koopt, moet je daar belasting over betalen. Die belasting heet overdrachtsbelasting. De kosten hiervoor zijn 2 procent van de koopsom. Nemen we weer het huis van € 300.000,- als voorbeeld, dan betaal je € 6.000,-. Als je jonger bent dan 35 jaar en een woning koopt van maximaal € 510.000, dan hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen. 

Taxatiekosten

De hypotheekverstrekker wil zeker weten dat je huis voldoende waard is. Je moet daarom de waarde van het huis laten bepalen. Taxeren, heet dat. Dit wordt gedaan door een onafhankelijke taxateur. De prijs van een gevalideerd taxatierapport verschilt per taxateur (richtprijs € 600 tot € 900).

Goed om te weten: Vaak is een Calcasa Desktop Taxatie ook mogelijk. Bij deze taxatie wordt de woning niet fysiek bezocht door een taxateur. De kosten zijn daarom een stuk lager. Ga uit van een richtprijs van € 95,-

Makelaarscourtage

Heb je een aankoopmakelaar in de arm genomen? Die moet natuurlijk ook betaald worden. Makelaarscourtage, heet dat. Meestal is dit tussen de 1 en 1,5 procent van de koopsom. Bij een koopsom van € 300.000,- is dat € 3.000,- à € 4.500,-.

Bouwkundige keuring

Dit is niet verplicht, maar wel aan te raden als je een bestaand huis koopt. Het geeft je zekerheid over de staat van de woning. De kosten voor een bouwkundige keuring liggen rond de € 350,-.

Extra kosten nieuwbouw

Bouwrente

Als je de koopovereenkomst hebt gesloten, heb je de hypotheek waarschijnlijk nog niet rond. Daardoor kun je de aannemer nog niet betalen, terwijl hij al wel kosten maakt. Totdat de hypotheek rond is, rekent de aannemer daarom bouwrente.

Opleveringskeuring

Is je nieuwbouwhuis af? Laat dan een opleveringskeuring uitvoeren door een onafhankelijke expert. Die bepaalt of alles volgens de afspraken is opgeleverd. De kosten voor een opleveringskeuring liggen tussen de € 200,- en € 300,-.

Heb je genoeg spaargeld?

Sinds 2018 kun je de bijkomende kosten niet meer meefinancieren. Dit betekent dat de maximale hypotheek 100 procent van de woningprijs mag zijn (zonder energiebesparende voorzieningen). Je moet dus genoeg spaargeld hebben voor de extra kosten. Je kunt op sommige kosten besparen, zoals je huis kopen zonder aankoopmakelaar. Ook kun je voor de goedkoopste notaris en taxateur kiezen. Kun je de kosten dan nog steeds niet betalen? Misschien past een huurhuis dan beter bij je.

Image
Jongeman achter laptop

Bespreek de mogelijkheden met een specialist

Als je meer informatie wilt over de extra kosten, kun je een gesprek aanvragen met een hypotheekadviseur. Zo kun je met een gerust hart je droomhuis kopen. Je adviseur kan een Aegon-adviseur zijn, of een onafhankelijke adviseur.

Bekijk de adviesmogelijkheden