Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Particulier Hypotheek Een huis kopen? Let op de extra kosten

Een huis kopen? Let op de extra kosten

Stel bekijkt huis

Denkt u erover om een huis te kopen? Dan wilt u natuurlijk goed voorbereid op huizenjacht gaan. Dat het verstandig is om eerst uw maximale hypotheek te berekenen, wist u misschien al. Zo weet u in welke prijsklasse u uw nieuwe huis kunt zoeken. Maar bij het kopen van een huis komen nog allerlei extra kosten kijken. En dat zijn niet alleen kosten voor verhuisdozen en verfkwasten. Wij zetten ze voor u op een rijtje, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Hoe duurder uw huis, hoe hoger de extra kosten

De bijkomende kosten die u moet betalen als u een huis koopt, kunnen flink oplopen. En hoe duurder uw huis, hoe hoger deze extra kosten. Want veel van deze kosten zijn een percentage van de aankoopprijs van uw huis. Gemiddeld zijn de extra kosten ongeveer 6 tot 8 procent van de koopsom van uw huis. Bij een huis van € 300.000,- is dat € 18.000,- tot € 24.000,-.

Alle kosten op een rijtje

Welke kosten u moet betalen, hangt af van het soort huis dat u koopt. Bij een bestaand huis betaalt u andere extra kosten dan bij een nieuwbouwhuis. Met de volgende kosten krijgt u zowel bij nieuwbouw als bij bestaande bouw te maken: 

  • Advies- en bemiddelingskosten:

Dit zijn kosten die uw hypotheekadviseur in rekening brengt. De prijs verschilt per adviseur. Houd rekening met een bedrag van € 1.500,- tot €2.500

  • NHG borgtochtprovisie:

U betaalt 0,7% over de afgesloten hypotheek.

  • Waarborgsom of bankgarantie:

De verkoper wil zeker weten dat u zijn woning ook echt gaat kopen. Daarom moet u een waarborgsom betalen. Dat is een soort aanbetaling. De waarborgsom is meestal 10 procent van de koopprijs. Dit bedrag maakt u over naar de notaris. Kunt of wilt u dit bedrag niet zelf betalen? Dan kunt u de bank vragen om een bankgarantie. Dat kost u meestal 1% procent van de waarborgsom. Eigenlijk is de waarborgsom of bankgarantie geen bijkomende kostenpost. Want het is een deel van uw hypotheek, dat u vooruit betaalt. Maar het zijn wel kosten waar u rekening mee moet houden. 

De kosten verschillen per woning

Sommige kosten moet u alleen betalen als u een bestaande woning koopt. Andere kosten alleen als u voor een nieuwebouwwoning gaat. De bijkomende kosten van een nieuwbouwhuis zijn vaak wat lager. Een nieuwbouwhuis koopt u namelijk ‘vrij op naam’. Dat betekent dat u geen overdrachtsbelasting betaalt. De notariskosten voor de eigendomsakte zijn vaak al bij de prijs inbegrepen. Hieronder leest u welke kosten bij bestaande bouw horen en welke bij nieuwbouw:

Extra kosten bestaande bouw

Kosten koper
Taxatiekosten
Makelaarscourtage
Bouwkundige keuring

Extra kosten nieuwbouw

Bouwrente
Opleveringskeuring

Heeft u genoeg spaargeld?

Sinds 2018 kunt u niet meer bijkomende kosten meefinancieren. Dit betekent dat de maximale hypotheek 100 procent van de woningprijs mag zijn. U moet dus genoeg spaargeld hebben voor de extra kosten. U kunt op sommige kosten besparen, zoals uw huis kopen zonder aankoopmakelaar. Ook kunt u voor de goedkoopste notaris en taxateur kiezen. Kunt u de kosten dan nog steeds niet betalen? Misschien past een huurhuis dan beter bij u.

Jonge man achter laptop

Bespreek de mogelijkheden met een specialist

Als u meer informatie wilt over de extra kosten, kunt u een gesprek aanvragen met een hypotheekadviseur. Zo kunt u met een gerust hart uw droomhuis kopen. Uw adviseur kan een Aegon-adviseur zijn, of een onafhankelijke adviseur.

Bekijk de adviesmogelijkheden