Een nieuwbouwhuis kopen

Een huis kopen is spannend. En kies je voor nieuwbouw? Nóg spannender! Want dat werkt net even anders. Heb je vragen? Ga in gesprek met een hypotheekadviseur. Dat kan telefonisch of via videochat. Zo geregeld én gratis!
Maak een afspraak Maximale hypotheek berekenen
Image
Nieuwbouwhuis kopen

Ook bij nieuwbouw heb je een onderpand nodig

Een hypotheek is een lening voor een koophuis. Je geeft de hypotheekverstrekker je huis als onderpand. Maar bij nieuwbouw is er nog geen huis. Daarom teken je een koop-aannemingsovereenkomst. Dat is een overeenkomst tussen koper en verkoper. In deze overeenkomst staan de koopprijs en de voorwaarden. 

Voordelen van nieuwbouw

 • Het huis is meestal goed geïsoleerd. Dit scheelt in je energielasten.
 • Er is in de eerste jaren weinig onderhoud nodig, want alles is nieuw. 
 • ​​​​​​​Je bepaalt de inrichting, vloer, keuken en badkamer vaak helemaal zelf.
 •  Je krijgt vaak een garantie van de Stichting Waarborgfonds Koopwoningen (SWK). Dit geeft zekerheid over de kwaliteit van je nieuwe huis.

Nadelen van nieuwbouw

 • Je kunt meestal niet onderhandelen over de prijs.
 • Meerwerk kan duur uitvallen.
 • ​​​​​​​Je weet niet precies hoe je woonomgeving eruit gaat zien.
 • ​​​​​​​Het duurt soms lang voordat je huis wordt opgeleverd.
 • ​​​​​​​Je moet de tuin nog helemaal zelf aanleggen.
Image
Op de bouwplaats

Hoe hoog mag je hypotheek zijn?

En hoeveel kun je lenen? Met onze hypotheekcalculator bereken je dat gemakkelijk zelf. En zie je direct de maandlasten die je bij jouw maximale hypotheek betaalt.

Bereken je maximale hypotheek

Een deel van de hypotheek zit in het bouwdepot

Bij nieuwbouw koop je vaak eerst de grond. De rest van de hypotheeklening gaat in het bouwdepot. Dat is een speciale rekening die bij je hypotheek hoort. Uit het bouwdepot wordt de rest van het aankoopbedrag in fases betaald. Heeft de aannemer een bouwfase afgerond? Dan gaat er een bedrag uit het bouwdepot. Je kunt zelf ook kosten declareren uit je bouwdepot. Bijvoorbeeld bonnetjes van de bouwmarkt. Dat gaat heel eenvoudig met de Mijn Aegon-app. Hiermee kun je ook snel zien wat het saldo van je bouwdepot is.

Een hypotheekvorm kiezen

Je kunt uit verschillende hypotheekvormen kiezen. Sinds 2013 zijn er nieuwe regels voor het afsluiten van een hypotheek. Hierdoor mag je alleen de hypotheekrente aftrekken als je een annuïteiten- of een lineaire hypotheek afsluit. De kenmerken van deze hypotheken bij Aegon op een rij:

Annuïteitenhypotheek

 • Betaal een vast bedrag per maand (bij gelijkblijvende rente)
 • Je lening wordt elke maand minder
 • Zekerheid dat je de hypotheek helemaal aflost
Meer over onze annuïteitenhypotheek

Lineaire Hypotheek

 • Je maandlasten dalen stukje bij beetje
 • Zekerheid dat je de lening helemaal aflost
 • Hypotheekvorm met de minste totale rentekosten
Meer over onze lineaire hypotheek

Heb je al een Aegon (bank)spaarhypotheek of een aflossingsvrije hypotheek? Dan kun je deze hypotheekvorm behouden.

Stappenplan bij nieuwbouw

Je ziet het: een nieuwbouwhuis kopen gaat nét een beetje anders dan een bestaand huis kopen. Ben je geïnteresseerd in een nieuwbouwhuis? Dan helpen wij graag met dit stappenplan.

Neem contact op met een adviseur

Onafhankelijk advies

Je krijgt onafhankelijk advies van een adviseur bij jou in de buurt. Deze vergelijkt meerdere aanbieders voor je. In de meeste gevallen is dit vrijblijvend.

Zoek een adviseur

Advies van Aegon

Kies nu voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek met een hypotheekadviseur van Aegon. Dat kan telefonisch, maar natuurlijk ook via videochat.

Maak een afspraak

Meest gestelde vragen

Je kiest zelf naar welk rekeningnummer wij het geld overmaken
Als je een declaratie doen kun je zelf aangeven of het geld overgemaakt moet worden je eigen rekeningnummer of het rekeningnummer van een ander, zoals een aannemer. Kies je voor een uitbetaling naar jezelf? Dan gebruiken wij het rekeningnummer waarvan wij de hypotheeklasten incasseren. 

Liever een ander rekeningnummer gebruiken voor uitbetalingen naar jezelf?

Je rekeningnummer pas je gemakkelijk aan in Mijn Aegon. Dit doe je door via het tabblad ‘Productoverzicht’ op je hypotheek te klikken. Daarna kies je voor ‘Rekeningnummer wijzigen' onder 'Zelf regelen'. We gaan dit nummer dan ook gebruiken voor je hypotheekincasso. Regel het gelijk: Rekeningnummer wijzigen 

Je kan je rekeningnummer ook aanpassen via het machtigingsformulier
Als je het rekeningnummer van je incassorekening aanpast, wordt dit ook het rekeningnummer waar wij naar uitbetalen vanuit je depot. Je kunt dit formulier downloaden vanaf: 
 Rekeningnummer en betaalwijze aanpassen
Over het geld in een depot dat je nog niet hebt opgenomen ontvang je (maximaal 2 jaar) een rentevergoeding
Deze is gelijk aan de te betalen hypotheekrente op je hypotheek. In simpele taal betekent dit dat je alleen rente betaalt over het bedrag dat je uit je depot hebt opgenomen. We verrekenen de rente maandelijks met je. Dit geldt voor elk depot (zo bestaat er o.a. een bouwdepot, energiedepot en rentedepot). 

Een voorbeeld
Je hebt een hypotheek van € 200.000,- en je hebt een bouwdepot van € 200.000,-. Over de hypotheek betaal je 2% rente. Dat betekent dat je 2% vergoed krijgt over het bedrag dat nog in je depot zit. Je hebt nog geen geld opgenomen uit je depot. Dan betaal je nog geen rente. Heb je € 20.000,- opgenomen uit het depot? Dan betaal je 2% rente over je hypotheek van € 200.000 en krijg je 2% rentevergoeding over de € 180.000,- die nog in je depot zit.


Heb je meerdere leningdelen met verschillende rentes?
We berekenen de te vergoeden rente dan op basis van het gewogen gemiddelde van deze verschillende rentes. Het overbruggingskrediet blijft buiten deze berekening.