Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Een nieuwe rentevaste periode kiezen

Ouder echtpaar in de tuin
Particulier Hypotheek Een nieuwe rentevaste periode kiezen

Verloopt de rentevaste periode van je hypotheek? Dan is dit een goed moment om je te verdiepen in je keuze. Want waar moet je rekening mee houden? Een andere rentevaste periode? Een andere hypotheekvorm? Of heb je soms verhuisplannen? Wij helpen je met de juiste keuze.

Voor- en nadelen van vaste en variabele rente

Afhankelijk van je hypotheekvorm, kun je kiezen voor een nieuwe rentevaste periode of variabele rente. Kies je opnieuw voor vaste rente, dan weet je wat je maandlasten zijn. Bij variabele rente wisselt dit. Het verschil zit dus in de mate van zekerheid die je zoekt. Als je een onzeker inkomen hebt of regelmatig financiele tegenvallers hebt dan kan het verstandiger zijn om voor een vaste rente te kiezen. Lees meer bij vaste of variabele rente.

Hoe komt mijn rentevoorstel tot stand?

Het rentevoorstel dat je van ons ontvangt is onder andere afhankelijk van je hypotheekvorm en de tariefklasse waarin je hypotheek valt. Die tariefklasse wordt bepaald op basis van je totale openstaande hypotheek in verhouding met de waarde van je woning; dat noemen we de 'woningwaardeverhouding' (Loan tValue) van je hypotheek. Dit is een percentage dat aangeeft hoe hoog je hypotheek is ten opzichte van de waarde van je woning. Hoe lager de tariefklasse, hoe lager de rente. Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan heb je altijd al de laagste rente.

Kies je hypotheekvorm

Aan het einde van je rentevaste periode kun je kiezen voor een andere hypotheekvorm. Misschien heb je een aflossingsvrije hypotheek en wil je nu gaan aflossen. Of misschien wil je een annuïtaire hypotheek in plaats van een spaarhypotheek. Wij hebben een aantal tips over de meest voorkomende hypotheekvormen:

 • Annuïteitenhypotheek
  Bij deze hypotheek betaal je elke maand een vast bedrag (zolang de rente gelijk blijft) aan aflossing en rente. Tijdens de looptijd los je de hele lening af.
 • Lineaire hypotheek
  Je lost maandelijks een vast stukje lening af. Daarnaast betaal je een rentebedrag. Omdat je lening daalt, daalt je rentebedrag mee. Zo worden je maandlasten steeds wat lager. Tijdens de looptijd los je de hele lening af.
 • Aflossingsvrije hypotheek
  Je betaalt elke maand alleen rente. Als je wilt, kan je tussentijds extra aflossen. Op de einddatum moet je de lening zelf - in één keer - aflossen.
 • Bankspaarhypotheek
  Naast rente betaal je maandelijks een inleg op je bankspaarrekening. Over dit spaargeld krijg je rente. Op de einddatum los je met het opgebouwde spaargeld je lening af.
 • Spaarhypotheek
  Naast rente betaal je maandelijks een premie voor je spaarverzekering. Over dit spaargeld krijg je rente. Op de einddatum los je met het opgebouwde spaargeld je lening af.

Overweeg je een nieuwe hypotheekvorm?

Dan kan dat uitsluitend via een adviseur. Weet je niet welke hypotheekvorm je hebt of wie jouw adviseur is? Je vindt het in Mijn Aegon.

Je beheert hier alles online, van je actieve lening tot tariefklasse en meer

Naar Mijn Aegon

 

Waar moet je rekening mee houden?

Kies voor zekerheid of flexibiliteit
Kijk naar je inkomen en uitgaven
Verhuizen? Neem je hypotheek mee!
Kiezen voor een andere hypotheekaanbieder
Jonge man achter laptop

Bespreek het met een specialist

Het is verstandig om je goed te informeren, maar je kunt je ook laten adviseren. Sterker nog, als je kiest voor een andere hypotheekvorm, dan is een adviseur noodzakelijk. De naam van jouw adviseur vind je in Mijn Aegon.

Naar Mijn Aegon