Je hypotheek meenemen

Als je naar een andere koopwoning verhuist, heeft dat gevolgen voor je hypotheek. Je lost je bestaande lening af en neemt opnieuw een hypotheek voor je nieuwe woning. Aegon biedt je de mogelijkheid om de rentecondities vanuit je oude hypotheek mee te nemen in de nieuwe hypotheek. Dat kan aantrekkelijk zijn bijvoorbeeld als je in je huidige rentevaste periode een lage rente betaalt. Of als je bijvoorbeeld een aflossingsvrije hypotheek hebt gesloten, die je wilt behouden.
Image
Moeder en zoon op de bank

Je lage hypotheekrente verhuist mee

Je kunt je huidige renterechten meenemen naar je nieuwe Aegon hypotheek. Dit is vooral gunstig als de huidige rente lager is dan de nieuwe rentepercentages. Zo profiteer je nog jaren van de lage hypotheekrente, die je eerder hebt afgesloten. Je regelt dit binnen 6 maanden na de verkoop van je oude woning. Voor het meenemen van de renterechten gelden nog een aantal andere voorwaarden. Je kunt deze nalezen in artikel 9 van de algemene voorwaarden.

Fiscale mogelijkheden meenemen

Bij een nieuwe hypotheek is de rente vaak alleen aftrekbaar als je kiest voor een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek. Als je vóór 2013 een hypotheek hebt afgesloten, kun je je huidige hypotheek meenemen met behoud van de hypotheekrenteaftrek. Dit wordt het overgangsrecht hypotheek genoemd. Er zijn wel enkele voorwaarden voor het overgangsrecht:

  • Je had op 31 december 2012 een hypotheek voor een huis, dat je gebruikt als hoofdverblijf.
  • Het overgangsrecht geldt voor het bedrag van je huidige hypotheek.
  • Je sluit een nieuwe hypotheek voor je nieuwe woning af, voor het einde van het kalenderjaar dat volgt op het jaar waarin je de huidige hypotheek aflost.
Image
Hypotheekadvies

Goed advies is belangrijk

Een wijziging op je hypotheek kan gevolgen hebben voor je financiële situatie. De hypotheekadviseur brengt je situatie in kaart en adviseert wat voor jou de beste oplossing is. De kosten die je betaalt voor advies verschillen per adviseur. Vraag daarom vooraf naar de kosten. 

    Bekijk de adviesmogelijkheden Vind je adviseur in Mijn Aegon