Je overwaarde gebruiken

Je hebt overwaarde op je huis als de actuele waarde van je woning hoger is dan je resterende hypotheekschuld. Een indicatie van de waarde van de woning vind je bijvoorbeeld in de WOZ-beschikking die je krijgt van de gemeente. Met een beetje geluk is je huis in de afgelopen jaren in waarde gestegen. Prettig, maar hoe kun je je overwaarde nu gebruiken? Wij zetten een aantal manieren voor je op een rij.

Image
Hypotheekadvies

Gebruik de overwaarde voor je nieuwe huis

Huis verkocht? Zodra de overdracht bij de notaris heeft plaatsgevonden, komt de overwaarde vrij. Je beschikt dus over de overwaarde op het moment dat je hypotheek via de notaris wordt uitgeschreven. Deze overwaarde bestaat uit de verkoopprijs min de resterende hypotheekschuld en eventuele verkoopkosten.

Je koopt een nieuwe woning

Koop je binnen 3 jaar een nieuw huis? Dan krijg je te maken met de bijleenregeling van de belastingdienst. Dit betekent dat je de overwaarde voor de aankoop van het nieuwe huis moet gebruiken. Groot voordeel daarvan is dat je minder hypotheek nodig hebt. Dat scheelt in de maandelijkse lasten!

Gebruik je de overwaarde niet om een nieuw huis te kopen? Dan mag je over het bedrag ter grootte van die overwaarde géén hypotheekrente aftrekken.

Voorbeeld beschikbare overwaarde en hypotheekrenteaftrek

Je gaat een woning huren

Dan kun je de overwaarde gebruiken om te sparen of te beleggen voor je pensioen, voor een schenking aan je (klein)kinderen of voor een ander doel.

Goed om te weten: koop je binnen 3 jaar toch opnieuw een huis? Dan heb je geen recht meer op hypotheekrenteaftrek over het bedrag van de overwaarde, dat je voor een ander doel hebt gebruikt. Over het restantbedrag van de overwaarde heb je nog wel recht op hypotheekrenteaftrek

Hier geven wij twee voorbeelden wat de overwaarde voor je kan betekenen op het moment dat je een duurdere of goedkopere woning koopt.

Goedkopere woning:

 • Aankoop woning € 300.000,- 
 • Overwaarde van de vorige woning* € 100.000,- 
 • Max. hypotheekrenteafrek over € 200.000,- 

Duurdere woning:

 • Aankoop woning € 400.000,- 
 • Overwaarde van de vorige woning* € 100.000,- 
 • Max. hypotheekrenteafrek over € 300.000,- 

*Eigen woning reserve 

Gebruik de overwaarde voor een verbouwing 

Misschien wil je je huis niet verkopen, maar droom je al een tijdje van een nieuwe badkamer of keuken. Hier kun je je overwaarde voor gebruiken. Dit doe je door je bestaande hypotheek te verhogen of een extra hypotheek aan te vragen. Kies dan gelijk voor een duurzame verbouwing. Goed om te weten: je maandlasten gaan omhoog. Vraag je hypotheekadviseur wat de gevolgen zijn in jouw specifieke situatie. 

Gebruik de overwaarde om je maandlasten te verlagen 

Nog een andere manier om de overwaarde te benutten zonder je koophuis te verkopen, is om de maandlasten te verlagen. Is je woning in waarde gestegen? Geef het aan ons door!

Heb je een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? 

Geef je actuele woningwaarde door. Dit doe je zelf via 'Zelf regelen - Woningwaarde doorgeven' in je hypotheekoverzicht in Mijn Aegon. We hebben een Calcasa Desktop Taxatie of een gevalideerd taxatierapport nodig. Deze kan je gelijk uploaden. Je ontvangt van ons een bevestiging zodra wij je woningwaarde in ons systeem hebben aangepast. 

Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? 

Of zit je hypotheek al in de laagste tariefklasse? Dan is het insturen van een hogere woningwaarde niet nodig.

Gebruik de overwaarde bij echtscheiding 

Bij een echtscheiding moet je beslissen wat jullie gaan doen de woning. Blijft een van jullie er wonen of wordt de koopwoning verkocht? Ook dan kun je te maken krijgen met overwaarde. Lees meer over overwaarde van je huis na scheiding

Gebruik de overwaarde voor een ander doel

Stop je de overwaarde niet in een ander huis? Dan kun je ook sparen, beleggen, je pensioen aanvullen of schenken aan je (klein)kinderen. En let op dat als je het geld uitgeeft aan iets anders dan je nieuwe woning je met de bijleenregeling te maken krijgt. Je hebt dan minder belastingvoordeel op je hypotheekrenteaftrek. Dus bedenk goed waar je het geld aan wilt uitgeven. 

Image
Hypotheekadvies

Laat je adviseren over de beste keuze

Een wijziging op je hypotheek kan gevolgen hebben voor je financiële situatie. Het is verstandig om je te laten adviseren en goed te kijken naar de voor- en nadelen. De kosten die je betaalt voor advies verschillen per adviseur. Vraag daarom vooraf naar de kosten. 

  Bekijk de adviesmogelijkheden Vind je adviseur in Mijn Aegon
  Image
  rienk

  Rienk: “Onze overwaarde was een financiële kans om te verduurzamen”

  Reink Doevendans heeft optimaal gebruik gemaakt van de overwaarde van zijn verkochte woning. Benieuwd naar zijn duurzame aanpak? 

  Lees het blog
  Image
  Overwaarde Aegon

  Haal het meeste uit je overwaarde

  Ben je van plan om je huis te verkopen? Nog steeds kans dat je er een fijne overwaarde aan overhoudt. Wij vertellen het je in dit blog wat je kunt doen.

  Lees het blog

  Veelgestelde vragen

  Met een Calcasa Desktop Taxatie of een gevalideerd taxatierapport 
  Deze mag niet ouder zijn dan 6 maanden. Een hogere woningwaarde kan betekenen dat je hypotheek in een lagere tariefklasse valt. Dat betekent dat je minder hypotheekrente hoeft te betalen.


  Goed om te weten: heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie? Dan is je rente niet afhankelijk van tariefklassen. Zit je hypotheek al in de laagste tariefklasse? In beide gevallen kunnen we de rente niet aanpassen. Daarom is het niet nodig om een hogere woningwaarde in te sturen.

  Nieuwe woningwaarde aan ons doorgeven?
  Dit doe je gemakkelijk via 
  'Zelf regelen - Woningwaarde doorgeven' in je hypotheekoverzicht in Mijn Aegon. We hebben een Calcasa Desktop Taxatie of een gevalideerd taxatierapport nodig. Deze kan je gelijk uploaden. Vraag via deze link gelijk een Calcasa Desktop Taxatie op: https://app.desktoptaxatie.NL/taxatie/aegon

  Je ontvangt van ons een bevestiging zodra wij je woningwaarde in ons systeem hebben aangepast. Binnen enkele weken volgt daarna een bericht van ons wat de invloed is van deze nieuwe waarde op je hypotheeklasten. Een eventuele verlaging van de lasten gaat in vanaf de eerstvolgende hypotheekbetaling. Wij passen dit niet met terugwerkende kracht aan. 

  Soms is een lagere rente niet voordelig voor je
  Heb je een Spaar-, Bankspaar- of Levensloophypotheek met een Levensloop Hypotheekrekening? In dat geval is het verstandig om eerst contact op te nemen met je adviseur. Een lagere rente kan bijvoorbeeld fiscale gevolgen hebben waardoor een lagere rente niet altijd voordeliger is.

  We checken maandelijks of je recht hebt op een lager rentetarief
  Dit doen we op basis van de woningwaarde die bij ons bekend is. Als je hypotheek in een lagere tariefklasse komt, verlagen wij de rente voor je. Heb je een (Bank)Spaarhypotheek of een Levensloop hypotheek? Dan is het niet altijd voordelig om een lagere hypotheekrente te betalen. De premie of inleg van de gekoppelde polis/rekening gaat hierdoor namelijk omhoog. In dit geval sturen wij je een rentevoorstel. Je kunt dan zelf (of in overleg met je adviseur) kiezen of je de rente wel of niet wilt verlagen. 

  Goed om te weten: heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan is je rente niet afhankelijk van de tariefklasse. De verhouding tussen je lening en de marktwaarde van je woning heeft geen invloed op je rente. 

  In Mijn Aegon zie je in welke tariefklasse je valt
  Hiervoor klik je op je hypotheek onder 'Productoverzicht' om naar je hypotheekoverzicht te gaan. Hier selecteer je je hypotheek nogmaals. In dit overzicht kies je voor 'Tariefklasse'. Hier zie je ook gelijk op basis van welke woningwaarde wij je tariefklasse berekenen. En welke acties je zelf kunt ondernemen om je tariefklasse te verlagen. 

  Is de waarde van je woning gestegen?
  Kies voor 'Woningwaarde doorgeven' onder 'Zelf regelen' in Mijn Aegon om dit aan ons door te geven. 

  Alle informatie over tariefklasse vind je op onze pagina 'Tariefklassen, en je hypotheek'. 

  Er zijn verschillende manieren om zelf je contractrente aan te passen
  Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om je rente om te zetten naar de marktrente. Op onze pagina 'je hypotheek aanpassen' vind je alle opties op een rij. Een wijziging aan je hypotheek kan financiële gevolgen hebben. Vraag je adviseur om je te helpen een bewuste keuze te maken. Kijk op onze pagina 'Hypotheekadvies' voor meer informatie. 

  Als je recht hebt op een lagere rente doordat je in een andere tariefklasse komt, passen wij dit automatisch voor je aan
  Los je maandelijks of eenmalig (extra) af op je hypotheek? Dan kan het zijn dat je in een lagere tariefklasse komt te vallen. Als je hierdoor recht hebt op een lagere rente, passen wij de rente automatisch voor je aan. Je kunt dit ook zelf versnellen door extra af te lossen op je hypotheek. Hoe dit allemaal precies werkt vind je terug op onze pagina 'Tariefklassen en je hypotheek'.