Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

De overwaarde benutten

U heeft overwaarde als de actuele waarde van uw woning hoger is dan uw resterende hypotheekschuld. Een indicatie van de waarde van de woning kunt u bijvoorbeeld vinden in de WOZ-beschikking die u ontvangt van de gemeente. Met een beetje geluk is uw huis in de afgelopen jaren in waarde gestegen. Prettig, maar hoe profiteert u van die overwaarde? Wij zetten een aantal manieren voor u op een rij.

1. Gebruik de overwaarde voor uw nieuwe huis

Zodra u uw huis verkoopt en de overdracht bij de notaris heeft plaatsgevonden, komt de overwaarde vrij. U beschikt pas over de overwaarde op het moment dat uw hypotheek via de notaris wordt uitgeschreven. Deze overwaarde bestaat uit de verkoopprijs min de resterende hypotheekschuld en eventuele verkoopkosten.

Koopt u binnen 3 jaar een nieuw huis? Dan krijgt u te maken met de bijleenregeling van de belastingdienst. Dit betekent dat u de overwaarde voor de aankoop van het nieuwe huis moet gebruiken. Het voordeel daarvan is dat u minder hypotheek nodig heeft. Dat scheelt in de maandelijkse lasten!

Gebruikt u de overwaarde niet om een nieuw huis te kopen? Dan mag u over het bedrag ter grootte van die overwaarde géén hypotheekrente aftrekken.

2. Betaal uw verbouwing met de overwaarde

Misschien wilt u uw huidige huis niet verkopen, maar droomt u al een tijdje van een nieuwe badkamer of keuken. U kunt de overwaarde van uw koophuis ook benutten zonder uw huis te verkopen. Dit kunt u doen door de bestaande hypotheek te verhogen of een extra hypotheek aan te vragen. Hierdoor gaan uw maandlasten wel omhoog. Vraag uw hypotheekadviseur wat de gevolgen zijn in uw specifieke situatie.

3. Verlaag u maandlasten

Nog een ander manier om de overwaarde te benutten zonder uw koophuis te verkopen, is om de maandlasten te verlagen.

Heeft u een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

Als de waarde van uw woning aantoonbaar is gestegen en u heeft een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan heeft u mogelijk recht op een lager rentetarief.

  • Geef in Mijn Aegon de actuele woningwaarde door
  • Geef in het veld ‘Omschrijving?’ aan dat het gaat om een verzoek tot verlaging van de tariefklasse.
  • Vergeet niet de meest recente WOZ-beschikking met de gestegen waarde van uw woning toe te voegen.

Daarna controleren wij of uw lening in een andere tariefklasse valt.

Heeft u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie?

Of valt uw hypotheek in de tariefklasse tot en met 67,5% van de woningwaarde? Dan valt uw hypotheek al in de laagst mogelijke tariefklasse en betaalt u al de laagst mogelijke rente. Het insturen van uw WOZ-waarde of een taxatie is niet nodig.

Bekijk uw situatie

In Mijn Aegon ziet u in één oogopslag in welke tariefklasse uw hypotheek valt en wat uw hypotheekrente is.

Naar Mijn Aegon

Mijn Aegon-account aanmaken

4. Neem uw overwaarde op door te gaan huren

Verkoopt u uw huis en gaat u huren? Dan kunt u de overwaarde gebruiken om te sparen of te beleggen voor uw pensioen, voor een schenking aan uw (klein)kinderen of voor een ander doel. Let op: koopt u binnen 3 jaar toch opnieuw een huis? Dan heeft u geen recht meer op hypotheekrenteaftrek over het bedrag van de overwaarde, dat u voor een ander doel heeft gebruikt. Over het restantbedrag van de overwaarde heeft u nog wel recht op hypotheekrenteaftrek.

Beschikbare overwaarde en hypotheekrenteaftrek

Hieronder geven wij twee vorbeelden wat de overwaarde voor u kan betekenen op het moment dat u een duurdere of goedkopere woning koopt.

Goedkopere woning kopen

Aankoop woning € 300.000,-
Overwaarde van de vorige woning* € 100.000,-
Max. hypotheekrenteafrek over € 200.000,-
*Eigen woning reserve

Duurdere woning kopen

Aankoop woning € 400.000,-
Overwaarde van de vorige woning* € 100.000,-
Max. hypotheekrenteafrek over € 300.000,-
*Eigen woning reserve

Goed advies is belangrijk

Een wijziging op uw hypotheek kan gevolgen hebben voor uw financiële situatie. De hypotheekadviseur brengt uw situatie in kaart en adviseert wat voor u de beste oplossing is. De kosten die u betaalt voor advies verschillen per adviseur. Vraag daarom vooraf naar de kosten.

Bekijk de adviesmogelijkheden