Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

De overwaarde benutten

Je hebt overwaarde als de actuele waarde van je woning hoger is dan je resterende hypotheekschuld. Een indicatie van de waarde van de woning kun je bijvoorbeeld vinden in de WOZ-beschikking die je ontvangt van de gemeente. Met een beetje geluk is je huis in de afgelopen jaren in waarde gestegen. Prettig, maar hoe profiteer je van die overwaarde? Wij zetten een aantal manieren voor je op een rij.

1. Gebruik de overwaarde voor je nieuwe huis

Zodra je je huis verkoopt en de overdracht bij de notaris heeft plaatsgevonden, komt de overwaarde vrij. Je beschikt pas over de overwaarde op het moment dat je hypotheek via de notaris wordt uitgeschreven. Deze overwaarde bestaat uit de verkoopprijs min de resterende hypotheekschuld en eventuele verkoopkosten.

Koop je binnen 3 jaar een nieuw huis? Dan krijg je te maken met de bijleenregeling van de belastingdienst. Dit betekent dat je de overwaarde voor de aankoop van het nieuwe huis moet gebruiken. Het voordeel daarvan is dat je minder hypotheek nodig hebt. Dat scheelt in de maandelijkse lasten!

Gebruik je de overwaarde niet om een nieuw huis te kopen? Dan mag je over het bedrag ter grootte van die overwaarde géén hypotheekrente aftrekken.

Bekijk je situatie

In Mijn Aegon zie je in één oogopslag in welke tariefklasse je hypotheek valt en wat je hypotheekrente is.

Naar Mijn Aegon

2. Betaal je verbouwing met de overwaarde

Misschien wil je je huidige huis niet verkopen, maar droom je al een tijdje van een nieuwe badkamer of keuken. Je kunt de overwaarde van je koophuis ook benutten zonder je huis te verkopen. Dit kun je doen door de bestaande hypotheek te verhogen of een extra hypotheek aan te vragen. Hierdoor gaan je maandlasten wel omhoog. Vraag je hypotheekadviseur wat de gevolgen zijn in jouw specifieke situatie.

3. Verlaag je maandlasten

Nog een ander manier om de overwaarde te benutten zonder je koophuis te verkopen, is om de maandlasten te verlagen.

Heb je een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

Als de waarde van je woning aantoonbaar is gestegen en je hebt een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan heb je mogelijk recht op een lager rentetarief.

  • Geef in Mijn Aegon de actuele woningwaarde door
  • Geef in het veld ‘Omschrijving?’ aan dat het gaat om een verzoek tot verlaging van de tariefklasse.
  • Vergeet niet de meest recente WOZ-beschikking of een gevalideerd taxatierapport met de gestegen waarde van je woning toe te voegen.

Daarna controleren wij of je lening in een andere tariefklasse valt.

Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie?

Of valt je hypotheek in de tariefklasse tot en met 67,5% van de woningwaarde? Dan valt je hypotheek al in de laagst mogelijke tariefklasse en betaal je al de laagst mogelijke rente. Het insturen van je WOZ-waarde of een taxatie is niet nodig.

4. Neem je overwaarde op door te gaan huren

Verkoop je je huis en ga je huren? Dan kun je de overwaarde gebruiken om te sparen of te beleggen voor je pensioen, voor een schenking aan je (klein)kinderen of voor een ander doel. Let op: koop je binnen 3 jaar toch opnieuw een huis? Dan heb je geen recht meer op hypotheekrenteaftrek over het bedrag van de overwaarde, dat je voor een ander doel hebt gebruikt. Over het restantbedrag van de overwaarde heb je nog wel recht op hypotheekrenteaftrek.

Beschikbare overwaarde en hypotheekrenteaftrek

Hieronder geven wij twee voorbeelden wat de overwaarde voor je kan betekenen op het moment dat je een duurdere of goedkopere woning koopt.

Goedkopere woning kopen

Aankoop woning € 300.000,-
Overwaarde van de vorige woning* € 100.000,-
Max. hypotheekrenteafrek over € 200.000,-
*Eigen woning reserve

Duurdere woning kopen

Aankoop woning € 400.000,-
Overwaarde van de vorige woning* € 100.000,-
Max. hypotheekrenteafrek over € 300.000,-
*Eigen woning reserve

Hypotheekadvies

Goed advies is belangrijk

Een wijziging op je hypotheek kan gevolgen hebben voor je financiële situatie. De hypotheekadviseur brengt je situatie in kaart en adviseert wat voor jou de beste oplossing is. De kosten die je betaalt voor advies verschillen per adviseur. Vraag daarom vooraf naar de kosten. Je vindt de contactgegevens van je persoonlijke adviseur in Mijn Aegon.

Naar Mijn Aegon