Je overwaarde benutten

Je hebt overwaarde als de actuele waarde van je woning hoger is dan je resterende hypotheekschuld. Een indicatie van de waarde van de woning kun je bijvoorbeeld vinden in de WOZ-beschikking die je ontvangt van de gemeente. Met een beetje geluk is je huis in de afgelopen jaren in waarde gestegen. Prettig, maar hoe profiteer je van die overwaarde? Wij zetten een aantal manieren voor je op een rij.

Image
Ouder stel kijkt samen op mobiel

Bekijk je situatie in Mijn Aegon

In Mijn Aegon zie je in één oogopslag in welke tariefklasse je hypotheek valt en wat je hypotheekrente is.

Maak een Mijn Aegon-account aan Ga naar Mijn Aegon

Gebruik de overwaarde voor je nieuwe huis

Zodra je je huis verkoopt en de overdracht bij de notaris heeft plaatsgevonden, komt de overwaarde vrij. Je beschikt pas over de overwaarde op het moment dat je hypotheek via de notaris wordt uitgeschreven. Deze overwaarde bestaat uit de verkoopprijs min de resterende hypotheekschuld en eventuele verkoopkosten.

Koop je binnen 3 jaar een nieuw huis? Dan krijg je te maken met de bijleenregeling van de belastingdienst. Dit betekent dat je de overwaarde voor de aankoop van het nieuwe huis moet gebruiken. Het voordeel daarvan is dat je minder hypotheek nodig hebt. Dat scheelt in de maandelijkse lasten!

Gebruik je de overwaarde niet om een nieuw huis te kopen? Dan mag je over het bedrag ter grootte van die overwaarde géén hypotheekrente aftrekken.

Betaal je verbouwing met de overwaarde

Misschien wil je je huidige huis niet verkopen, maar droom je al een tijdje van een nieuwe badkamer of keuken. Je kunt de overwaarde van je koophuis ook benutten zonder je huis te verkopen. Dit kun je doen door de bestaande hypotheek te verhogen of een extra hypotheek aan te vragen. Hierdoor gaan je maandlasten wel omhoog. Vraag je hypotheekadviseur wat de gevolgen zijn in jouw specifieke situatie.

Verlaag je maandlasten

Nog een andere manier om de overwaarde te benutten zonder je koophuis te verkopen, is om de maandlasten te verlagen.

Heb je een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

Als de waarde van je woning aantoonbaar is gestegen en je hebt een hypotheek zonder NHG, dan heb je mogelijk recht op een lager rentetarief.

 • Geef in Mijn Aegon de actuele woningwaarde door
 • Ga via ‘Zelf regelen’ naar ‘Woningwaarde doorgeven’. Via het formulier Rente – actualiseren woningwaarde vul je de gevraagde gegevens in.
 • Vergeet niet een Calcasa Desktop Taxatie of gevalideerd taxatierapport met de gestegen waarde van je woning toe te voegen.

Daarna controleren wij of je lening in een andere tariefklasse valt.

Heb je een hypotheek met NHG?

Of zit je hypotheek al in de laagste tariefklasse? Dan is het insturen van een hogere woningwaarde niet nodig.

Neem je overwaarde op door te gaan huren

Verkoop je je huis en ga je huren? Dan kun je de overwaarde gebruiken om te sparen of te beleggen voor je pensioen, voor een schenking aan je (klein)kinderen of voor een ander doel. Let op: koop je binnen 3 jaar toch opnieuw een huis? Dan heb je geen recht meer op hypotheekrenteaftrek over het bedrag van de overwaarde, dat je voor een ander doel hebt gebruikt. Over het restantbedrag van de overwaarde heb je nog wel recht op hypotheekrenteaftrek.

Beschikbare overwaarde en hypotheekrenteaftrek

Hieronder geven wij twee voorbeelden wat de overwaarde voor je kan betekenen op het moment dat je een duurdere of goedkopere woning koopt.

Goedkopere woning kopen

Aankoop woning € 300.000,-
Overwaarde van de vorige woning* € 100.000,-
Max. hypotheekrenteafrek over € 200.000,-
*Eigen woning reserve

Duurdere woning kopen

Aankoop woning € 400.000,-
Overwaarde van de vorige woning* € 100.000,-
Max. hypotheekrenteafrek over € 300.000,-
*Eigen woning reserve

Image
Hypotheekadvies

Laat je adviseren over de beste keuze

Een wijziging op je hypotheek kan gevolgen hebben voor je financiële situatie. Het is verstandig om je te laten adviseren en goed te kijken naar de voor- en nadelen. De kosten die je betaalt voor advies verschillen per adviseur. Vraag daarom vooraf naar de kosten. 

  Bekijk de adviesmogelijkheden Vind je adviseur in Mijn Aegon

  Veelgestelde vragen

  Met een Calcasa Desktop Taxatie of een gevalideerd taxatierapport 
  Deze mag niet ouder zijn dan 6 maanden. Een hogere woningwaarde kan betekenen dat je hypotheek in een lagere tariefklasse valt. Dat betekent dat je minder hypotheekrente hoeft te betalen.


  Goed om te weten: heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie? Of zit je hypotheek al in de laagste tariefklasse? Dan kunnen we de rente niet aanpassen. Je profiteert namelijk al van het laagst mogelijke rentetarief!

  Nieuwe woningwaarde aan ons doorgeven?
  Dit doe je gemakkelijk via 
  'Zelf regelen - Woningwaarde doorgeven' in je hypotheekoverzicht in Mijn Aegon. We hebben een Calcasa Desktop Taxatie of een gevalideerd taxatierapport nodig. Deze kan je gelijk uploaden. Vraag via deze link gelijk een Calcasa Desktop Taxatie op: https://app.desktoptaxatie.NL/taxatie/aegon

  Je ontvangt van ons een bevestiging zodra wij je woningwaarde in ons systeem hebben aangepast. Binnen enkele weken volgt daarna een bericht van ons wat de invloed is van deze nieuwe waarde op je hypotheeklasten. Een eventuele verlaging van de lasten gaat in vanaf de eerstvolgende hypotheekbetaling. Wij passen dit niet met terugwerkende kracht aan. 

  Soms is een lagere rente niet voordelig voor je
  Heb je een Spaar-, Bankspaar- of Levensloophypotheek met een Levensloop Hypotheekrekening? In dat geval is het verstandig om eerst contact op te nemen met je adviseur. Een lagere rente kan bijvoorbeeld fiscale gevolgen hebben waardoor een lagere rente niet altijd voordeliger is.

  We checken maandelijks of je recht hebt op een lager rentetarief
  Dit doen we op basis van de woningwaarde die bij ons bekend is. Als je hypotheek in een lagere tariefklasse komt, verlagen wij de rente voor je. Heb je een (Bank)Spaarhypotheek of een Levensloop hypotheek? Dan is het niet altijd voordelig om een lagere hypotheekrente te betalen. De premie of inleg van de gekoppelde polis/rekening gaat hierdoor namelijk omhoog. In dit geval sturen wij je een rentevoorstel. Je kunt dan zelf (of in overleg met je adviseur) kiezen of je de rente wel of niet wilt verlagen. 

  Goed om te weten: heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan is je rente niet afhankelijk van de tariefklasse. Met NHG betaal je altijd de laagst mogelijke rente.

  In Mijn Aegon zie je in welke tariefklasse je valt
  Hiervoor klik je op je hypotheek onder 'Productoverzicht' om naar je hypotheekoverzicht te gaan. Hier selecteer je je hypotheek nogmaals. In dit overzicht kies je voor 'Tariefklasse'. Hier zie je ook gelijk op basis van welke woningwaarde wij je tariefklasse berekenen. En welke acties je zelf kunt ondernemen om je tariefklasse te verlagen. 

  Is de waarde van je woning gestegen?
  Kies voor 'Woningwaarde doorgeven' onder 'Zelf regelen' in Mijn Aegon om dit aan ons door te geven. 

  Alle informatie over tariefklasse vind je op onze pagina 'Tariefklassen, en je hypotheek'. 

  Er zijn verschillende manieren om zelf je contractrente aan te passen
  Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om je rente om te zetten naar de marktrente. Op onze pagina 'je hypotheek aanpassen' vind je alle opties op een rij. Een wijziging aan je hypotheek kan financiële gevolgen hebben. Vraag je adviseur om je te helpen een bewuste keuze te maken. Kijk op onze pagina 'Hypotheekadvies' voor meer informatie. 

  Als je recht hebt op een lagere rente doordat je in een andere tariefklasse komt, passen wij dit automatisch voor je aan
  Los je maandelijks of eenmalig (extra) af op je hypotheek? Dan kan het zijn dat je in een lagere tariefklasse komt te vallen. Als je hierdoor recht hebt op een lagere rente, passen wij de rente automatisch voor je aan. Je kunt dit ook zelf versnellen door extra af te lossen op je hypotheek. Hoe dit allemaal precies werkt vind je terug op onze pagina 'Tariefklassen en je hypotheek'.