Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Extra aflossen met of zonder aflossingskosten

Particulier Hypotheek Extra aflossen met of zonder aflossingskosten

Als u overweegt om extra af te lossen vraagt u zich waarschijnlijk  af of daar kosten aan verbonden zijn. Hieronder kunt u lezen waarom en wanneer u wel of geen kosten betaalt.

Wanneer betaal ik géén aflossingskosten

U hoeft geen kosten te betalen in zogenaamde 'vrijgestelde situaties'. De meest voorkomende zijn:

  • Bij een aflossing op een leningdeel met variabele rente;
  • Als u aflost omdat u uw woning verkoopt;
  • Bij een aflossing op het moment dat de vergelijkingsrente hoger is dan de contractrente voor het leningdeel

Daarnaast kunt u zonder kosten aflossen binnen de vergoedingsvrije ruimte. De vergoedingsvrije ruimte bepalen we op basis van de algemene voorwaarden die op uw situatie van toepassing zijn. Als u meer aflost dan de vergoedingsvrije ruimte dan zijn er mogelijk kosten aan verbonden. Dit kunt u vinden in Mijn Aegon. Een eerdere aflossing of omzetting naar marktrente verlaagt uw resterende vergoedingsvrije ruimte van het jaar waarin u aflost.

Snel geregeld in Mijn Aegon

Via Mijn Aegon kunt u direct bekijken wat de gevolgen zijn van uw extra aflossing. U kunt meteen betalen via iDEAL.

Regel uw aflossing

Heeft u nog geen Mijn Aegon Account? Maak in 5 minuten een Mijn Aegon Account aan.

Tijdelijk: u kunt kosteloos meer aflossen op een aflossingsvrij leningdeel

Als u aflost op een aflossingsvrij leningdeel, mag u tijdelijk gebruik maken van de opgetelde vergoedingsvrije ruimte van al uw actieve leningdelen samen. Dat zijn alle leningdelen die u nog niet heeft afgelost. Op uw aflossingsvrije leningdeel kunt u dus meer aflossen.

Waarom betaal ik aflossingskosten?

Als u een hypotheek afsluit, kunt u kiezen voor een rentevaste periode. Uw rente staat dan vast voor een gekozen periode. Zo weet u wat u gedurende de rentevaste periode elke maand aan rentelasten kwijt bent en weten wij welk rentebedrag wij elke maand ontvangen. Als u extra aflost, kan op dat moment het rentepercentage lager zijn dan het percentage dat u met ons had afgesproken. Door de extra aflossing lopen wij een deel van de toekomstige rentebedragen mis die u zou betalen over het afgeloste bedrag.

Laat u adviseren over de beste keuze

Extra aflossen kan een verstandige keuze zijn. Als u extra aflost tijdens de looptijd, verkleint u uw restschuld. Vooral bij een aflossingsvrije hypotheek kan extra aflossen daarom een oplossing zijn. De kans dat u uw hypotheek niet helemaal af kunt lossen op de einddatum wordt dan kleiner. Maar, extra aflossen is niet altijd de beste optie. Laat u daarom goed voorlichten over uw mogelijkheden. Een adviseur helpt u graag!

 

Bekijk de adviesmogelijkheden