Wel of geen aflossingskosten?

Wil je extra aflossen? Dan kan het zijn dat hier kosten aan verbonden zijn. Waarom en wanneer dit wel of niet het geval is, lees je hieronder.

Waarom betaal ik aflossingskosten?

Bij het afsluiten van je hypotheek maken we afspraken: je leent geld voor een bepaalde tijd, tegen een afgesproken rente. Zo weet jij waar je aan toe bent qua hypotheeklast en weten wij hoeveel rente we elke maand ontvangen. Als je extra aflost, lopen wij rentebetalingen mis. Om dit financiële nadeel te compenseren, brengen we soms aflossingskosten in rekening. Wil je weten hoe wij die berekening maken? Lees het voorbeeld van Ted.

Image
Regel het zelf

Snel geregeld in Mijn Aegon

Zie de besparing op je maandlasten en regel zelf je extra aflossing in Mijn Aegon. Je kunt meteen betalen via iDEAL.

Maak een Mijn Aegon-account aan Direct extra aflossen

Wanneer betaal ik géén aflossingskosten?

Je mag jaarlijks een percentage van je lening kosteloos aflossen. Dit noemen wij de vergoedingsvrije ruimte. Hoe groot deze ruimte is en welke voorwaarden er van toepassing zijn, lees je in de algemene voorwaarden die gelden voor jouw hypotheek. Je vindt deze informatie terug in Mijn Aegon.

Je betaalt ook geen kosten voor het extra aflossen in zogenaamde 'vrijgestelde situaties'. De meest voorkomende situaties zijn:

 • Als je aflost op de einddatum van de rentevaste periode van het leningdeel;
 • Bij een aflossing op een leningdeel met een lagere rente dan de marktrente;
 • Bij een aflossing op een leningdeel met variabele rente;
 • Als je aflost met de verkoopopbrengst van je huidige woning.

Wil je meer aflossen dan de vergoedingsvrije ruimte en val je niet in een vrijgestelde situatie? Dan worden aflossingskosten in rekening gebracht bovenop je aflossing. Na je aanvraag in Mijn Aegon informeren wij je over de hoogte van dit bedrag. Je kunt vervolgens aangeven of je de aflossing wilt doorzetten.

Je kunt tijdelijk meer kosteloos aflossen op een aflossingsvrij leningdeel

Als je aflost op een aflossingsvrij leningdeel, mag je tijdelijk gebruik maken van de opgetelde vergoedingsvrije ruimte van al je actieve leningdelen samen. Heb je meerdere leningdelen die nog niet (helemaal) zijn afgelost? Dan mag je deze ruimte gebruiken voor je aflossingsvrije leningdeel.

Image
Hypotheekadviseur

Laat je adviseren over de beste keuze

Extra aflossen kan verstandig zijn. Als je extra aflost tijdens de looptijd van je hypotheek, verminder je de restschuld. Vooral bij een aflossingsvrije hypotheek. Zo vergroot je de kans dat, bij verkoop van je woning, de opbrengst genoeg is om je hypotheek helemaal af te lossen. Wil je weten of extra aflossen in jouw situatie een goed idee is? Neem dan contact op met je adviseur

Bekijk de adviesmogelijkheden Vind je adviseur in Mijn Aegon

Veelgestelde vragen

Je nieuwe maandlast gaat in op de datum dat wij je aflossing ontvangen
Alleen als je een annuïteiten hypotheek heeft gaat je nieuwe maandlast in op de 1e van de maand waarin het geld bij ons is binnengekomen. 

Wanneer je dit merkt in je maandlasten hangt af van wanneer wij je extra aflossing binnenkrijgen
Hebben wij die uiterlijk de 15e van de maand binnen? Dan kunnen we dit voor je eerstvolgende incasso verwerken. Ontvangen we dit na de 16e van de maand? Dan redden we het niet om dit voor de eerstvolgende incasso te verwerken. Natuurlijk verrekenen we direct de volgende maand wat je al hebt betaald. En is je maandbedrag aangepast.

Je saldo in Mijn Aegon werken we binnen 6 werkdagen bij
Je nieuwe maanbedrag is rond de 15e van de maand die hier op volgt zichtbaar. 

We kijken gelijk voor je of je recht hebt op een lagere rente!
Doordat je hypotheekschuld lager wordt, kan het zijn dat je nu ineens in een lagere tariefklasse komt te vallen. We passen de rente dan automatisch voor je aan. Als u een gekoppeld product heeft waarin je waarde opbouwt dan ontvang je eerst een voorstel van ons. Want wij kunnen niet altijd direct bepalen of een lagere rente gunstig voor je is. 
 
Los je een bedrag af?
Dan vragen we je in sommige gevallen om aan te tonen waar het geld vandaan komt. Dit zijn we wettelijk verplicht vanuit de ‘Wet tot voorkoming van witwassen en terrorisme’. Meer info hierover vind je op onze pagina: Waarom willen wij meer van je weten? 
Ja, dat kan!
Het minimale bedrag dat je kan aflossen is € 100,- en je mag zo vaak aflossen als je wilt. Dit kan zonder kosten als je onder de 10% per leningdeel, per jaar blijft. Je betaalt in de meeste gevallen direct via iDeal en regelt dit elke maand eenvoudig hier: Mijn Aegon. Hiervoor kun je geen periodieke afschrijving of incasso gebruiken. 

Meer info over extra aflossen?
Neem een kijkje op onze pagina: Extra aflossen op je hypotheek 

Wil je dit jaar nog extra aflossen? Houd dan rekening met onze deadlines
Om te bepalen in welk fiscaal jaar je aflossing valt kijken wij naar de datum waarop wij het geld van je extra aflossing op onze rekening zien binnenkomen. Is het geld vóór 31 december zichtbaar op onze rekening? Dan valt je extra aflossing in 2023.

Je extra aflossing regel je via Mijn Aegon
In de meeste gevallen kun je het geld van je extra aflossing direct in Mijn Aegon via iDeal naar ons overmaken. Voor de verwerking van sommige aflossingen hebben we iets meer tijd nodig waardoor je ze niet direct via iDeal kunt betalen. Voor deze aflossingen sturen we je een betaalinstructie:

 • Aflossingen op complexe producten zoals bijvoorbeeld een (bank)spaarhypotheek
 • Aflossingen boven je vergoedingsvrije ruimte
 • Aflossingen groter dan € 50.000,-

Vraag je deze extra aflossing vóór 8 december 17:00 bij ons aan? Dan garanderen wij je dat je op tijd de betaalinstructie van ons ontvangt, zodat je ervoor kan zorgen dat het geld uiterlijk op 31 december op onze rekening staat. Vraag je de aflossing na 8 december 17:00 aan? Dan doen wij natuurlijk nog steeds ons best om dit vóór het einde van het jaar te verwerken. Maar door de grote drukte aan het einde van het jaar kunnen wij dit alleen niet garanderen. 

Je extra aflossing zie je terug in je maandbedrag
Overgemaakte bedragen tot en met 8 december zie je al terug in je maandbedrag van 1 januari. Heb je het geld overgemaakt ná 8 december? Dan zie je dit pas terug op je notaspecificatie van 1 februari. Het teveel betaalde bedrag aan rente in januari verrekenen we dan natuurlijk automatisch in februari met je.

Meer weten over extra aflossen? Ga naar onze pagina: Extra aflossen op uw hypotheek

 
Volledig aflossen kan kosteloos als je je huis hebt verkocht
Je notaris regelt de aflossing van je hypotheek met ons. Wij brengen bij verkoop van de woning geen kosten en geen aflossingskosten bij je in rekening. Twee weken voor passeren ontvangt de notaris van ons de aflosnota. Op basis van deze nota stuurt de notaris je een afrekening. Daarin staat wat je eventueel ontvangt of bij moet betalen.

Als je volledig aflost vanuit eigen middelen of in verband met een oversluiting krijg je meestal te maken met aflossingskosten
Meer informatie over aflossingskosten vind je hier: aflossingskosten. Een verzoek voor volledige aflossing doe je via de optie 'Meer regelen' in je hypotheekoverzicht in Mijn Aegon. Je kiest vervolgens onder 'Volledig aflossen' voor 'Definitieve aflosnota aanvragen'. Wij sturen je 4 werkdagen voor aflosdatum een aflosnota. Hierbij krijg je info over het proces, de gevolgen en de afhandeling. Goed om te weten: de vergelijkingsrente kan nog veranderen na het opvragen van de aflosnota. Dit kan invloed hebben op de aflossingskosten. 

De kosten van volledig aflossen en omzetten naar de marktrente zijn gelijk. Een indicatie van deze kosten vind je hier: Omzetten naar marktrente


Heb je een gekoppelde polis waarin je waarde hebt opgebouwd?
Dan willen we graag zo snel mogelijk weten wat hier mee moet gebeuren. 
 • de opgebouwde waarde verrekenen met de huidige in te lossen hypotheek
 • de polis voortzetten bij een nieuwe hypotheek 
 • de polis door laten lopen zonder dat deze gekoppeld is aan een hypotheek
 • de polis uit laten keren (afkopen)* 

*Afkopen kan alleen als je de volledige hypotheekschuld afgelost (bijvoorbeeld door een hoge opbrengst van de verkoop). 
Wij zijn wettelijk verplicht om in bepaalde gevallen de herkomst van je geld op te vragen
Op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) zijn wij verplicht om in bepaalde gevallen de herkomst van het geld vast te stellen. Aan de hand van bepaalde risico’s op witwassen en het financieren van terrorisme hebben we een beleid opgesteld. Hierin is (onder andere) bepaald in welke gevallen we dit opvragen. Bijvoorbeeld als je een extra aflossing doet op je hypotheek, een extra storting doet in een levensverzekering, omzet naar marktrente en/of een betalingsachterstand of restschuld voldoet. 

Hiermee achterhalen we wat de bron van het geld is waarmee een betaling aan ons wordt gedaan
Het moet te herleiden zijn hoe je aan het geld komt. Zo kan dit bijvoorbeeld komen uit spaargeld, een schenking, een lening, een (polis)uitkering of een erfenis. Het aantonen van de herkomst doe je gemakkelijk via Mijn Aegon: 
Herkomst geld toelichten. Tijdens het invullen wordt duidelijk welke documenten wij precies van je nodig hebben. Dit verschilt namelijk per situatie. 

Meer info hierover vind je op de pagina: Waarom willen wij meer van je weten?