Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Extra aflossen met of zonder aflossingskosten

Particulier Hypotheek Extra aflossen met of zonder aflossingskosten

Als u overweegt om extra af te lossen vraagt u zich waarschijnlijk  af of daar kosten aan verbonden zijn. Hieronder kunt u lezen waarom en wanneer u wel of geen kosten betaalt.

Wanneer betaal ik géén aflossingskosten

U hoeft geen kosten te betalen in zogenaamde 'vrijgestelde situaties'. De meest voorkomende zijn:

  • Bij een aflossing op een leningdeel met variabele rente;
  • Als u aflost omdat u uw woning verkoopt;
  • Bij een aflossing op het moment dat de vergelijkingsrente hoger is dan de contractrente voor het leningdeel

Daarnaast kunt u zonder kosten aflossen binnen de vergoedingsvrije ruimte. De vergoedingsvrije ruimte is per kalenderjaar 10% van het oorspronkelijke bedrag van het leningdeel. Rentemiddeling, omzetting naar marktrente of een eerdere extra aflossing verlaagt de resterende vergoedingsvrije ruimte voor dat jaar.

Snel geregeld in Mijn Aegon

Via Mijn Aegon kunt u direct bekijken wat de gevolgen zijn van uw extra aflossing. U kunt meteen betalen via iDEAL.

Regel uw aflossing

Heeft u nog geen Mijn Aegon Account? Maak in 5 minuten een Mijn Aegon Account aan.

Tijdelijk: u kunt kosteloos meer aflossen op een aflossingsvrij leningdeel

Als u aflost op een aflossingsvrij leningdeel, mag u tijdelijk gebruik maken van de opgetelde vergoedingsvrije ruimte van al uw actieve leningdelen samen. Dat zijn alle leningdelen die u nog niet heeft afgelost. Op uw aflossingsvrije leningdeel kunt u dus meer aflossen.

Waarom betaal ik aflossingskosten?

Als u een hypotheek afsluit, kunt u kiezen voor een rentevaste periode. Uw rente staat dan vast voor een gekozen periode. Zo weet u wat u gedurende de rentevaste periode elke maand aan rentelasten kwijt bent en weten wij welk rentebedrag wij elke maand ontvangen. Als u extra aflost, kan op dat moment het rentepercentage lager zijn dan het percentage dat u met ons had afgesproken. Door de extra aflossing lopen wij een deel van de toekomstige rentebedragen mis die u zou betalen over het afgeloste bedrag.

Laat u adviseren over de beste keuze

Extra aflossen kan een verstandige keuze zijn. Als u extra aflost tijdens de looptijd, verkleint u uw restschuld. Vooral bij een aflossingsvrije hypotheek kan extra aflossen daarom een oplossing zijn. De kans dat u uw hypotheek niet helemaal af kunt lossen op de einddatum wordt dan kleiner. Maar, extra aflossen is niet altijd de beste optie. Laat u daarom goed voorlichten over uw mogelijkheden. Een adviseur helpt u graag!

 

Bekijk de adviesmogelijkheden