Financiering voor verbouwen

Na tijden van dagdromen is het dan zover: je gaat de boel onder handen nemen! Je woonwensen zijn concrete plannen geworden en de verbouwing is uitgestippeld. Je weet ook precies wat het gaat kosten. Waarvan ga je dat betalen? 

 

Bespreek het met je adviseur Bekijk de adviesmogelijkheden
Image
Vrouw bekijkt kranen in de bouwmarkt

Financieringsopties

Spaargeld gebruiken

Voordeel van je spaargeld gebruiken is dat je het geld al hebt en niet hoeft te lenen. Rente op spaargeld is op dit moment nagenoeg nihil dus daar hoef je het ook niet voor te doen. Nadeel is wel dat je minder of misschien zelfs géén buffer overhoudt voor noodgevallen. Denk dus goed na over wat je wilt. Je kunt ook altijd even checken met een financieel adviseur. Want misschien past een andere oplossingen beter bij jouw situatie. 

Een bouwdepot afsluiten

Een bouwdepot is een verhoging van je hypotheek. Met dit potje geld betaal je reguliere (ver)bouwkosten van je huis. Zoals een nieuwe keuken of badkamer, een uitbouw of dakkapel. Een hypotheek met bouwdepot mag maximaal 100% van de woningwaarde ná verbouwing zijn. De waarde van je woning na het verbouwen wordt vooraf door een taxateur bepaald.

Goed om te weten: de looptijd van een bouwdepot is twee jaar. Niet alles in deze tijd verbruikt? Dan lossen wij het resterende bedrag automatisch af op je totale hypotheek.

Je hypotheek verhogen

Heb je al een deel van je hypotheek afgelost? En is het bedrag in je hypotheekakte een stuk lager dan je openstaande hypotheek? Dan kun je je hypotheek bij je geldverstrekker verhogen, zonder dat je daarvoor naar de notaris hoeft. Dit noemen we ‘onderhands verhogen’. Het geld wat je extra leent gaat meestal in een bouwdepot. Hiermee betaal je de reguliere (ver)bouwkosten van je huis.

Nieuw huis? Financier je verbouwing mee!

In sommige gevallen kun je de verbouwing direct meefinancieren bij de aankoop van je nieuwe huis. Een taxateur beoordeelt hoeveel je woning waard is. Deze waarde neemt de taxateur op in een taxatierapport. Onder andere op basis van dit taxatierapport bepaalt je geldverstrekker of je de verbouwing mag meefinancieren.

Goed om te weten: je kunt je verbouwing alleen meefinancieren als de verbouwing tot waardevermeerdering van je huis leidt. Tip: als je duurzame maatregelen treft, zoals betere isolatie of zonnepanelen, is je huis al snel meer waard.

Je kunt in sommige gevallen een tweede hypotheek afsluiten

Dat is een extra lening voor je huis. Hiervoor moet je wel langs de notaris. Het voordeel is dat je profiteert van de lage rente van dit moment. Nadeel: extra notariskosten bovenop hogere maandlasten. Plus dat je het risico kunt lopen dat je huis aan het einde van de looptijd minder waard is dan je twee leningen bij elkaar. Vooruitdenken is hierbij belangrijk. Overleg daarom eerst met een adviseur.

Image
Mannen met zonnepanelen

Wil je ook verduurzamen?

Weet je al welke energiebesparende voorzieningen je wilt nemen? Dan mag je hypotheek inclusief energiedepot maximaal 106% van de waarde van de woning ná verbouwing zijn.

Weet je nog niet welke energiebesparende voorzieningenen je wilt treffen? Dan mag je hypotheek inclusief energiedepot maximaal 106% van de waarde van de woning vóór verbouwing zijn. 

Meer over verduurzamen

Advies- en afsluitkosten

Een verbouwing kost meer dan materiaal en een aannemer alleen. Hou rekening met eventueel bijkomende kosten. De tarieven verschillen per adviseur/taxateur of notaris. Zijn deze extra kosten op jouw verbouwing van toepassing? Dan is het de moeite waard om offertes op te vragen en prijzen te vergelijken. Wat bij jou en je situatie past, bepaal je zelf. Je kunt altijd contact opnemen met je adviseur voor advies of een berekening. 

Advies
Gemiddeld
€2.000,00

Voor financieel advies van je hypotheekadviseur.

Taxatie
Vanaf
€600,00

Voor het laten taxeren van je huis. De richtprijs van een Calcasa Desktop Taxatie is € 95,-. Wat voor taxatie wij nodig hebben hangt onder andere van de hoogte van je hypotheek af. 

Notaris
Gemiddeld
€750,00

Voor het opmaken van een nieuwe hypotheekakte.

Image
Hypotheekadvies

Regel het met je hypotheekadviseur

Voor het afsluiten van een bouwdepot of het verhogen van je hypotheek heb je een expert nodig. Je adviseur weet niet alleen alles over jouw hypotheekzaken. Hij/zij kan ook helpen met het aanvragen of aanpassen van jouw producten. Zo weet je zeker dat je de juiste keus voor jouw situatie maakt. De kosten die je betaalt voor advies verschillen per adviseur. Vraag daarom vooraf naar de kosten. 

Bekijk de adviesmogelijkheden Vind je adviseur in Mijn Aegon