Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Meer informatie over het kiezen van een nieuwe rentevaste periode

Drie mensen aan tafel achter laptop
Particulier Hypotheek Hypotheek aanpassen Hypotheekrente aanpassen Rentevaste periode verlengen Meer informatie over het kiezen van een nieuwe rentevaste periode

Verloopt de rentevaste periode van je hypotheek? Dan is dIt een goed moment om je te verdiepen in je keuze. Want waar moet je rekening mee houden? Een andere rentevaste periode? Een andere hypotheekvorm? Of heb je soms verhuisplannen? Wij helpen je met de juiste keuze.

Voor- en nadelen van vaste en variabele rente

Afhankelijk van je hypotheekvorm, kun je kiezen voor een nieuwe rentevaste periode of variabele rente. Kies je opnieuw voor vaste rente, dan weet je wat je maandlasten zijn. Bij variabele rente wisselt dit. Het verschil zit dus in de mate van zekerheid die je zoekt. Als je een onzeker inkomen hebt of regelmatig financiele tegenvallers hebt dan an het verstandiger zijn om voor een vaste rente te kiezen.

Tip: Kies je voor een variabele rente? Lees de voor- en nadelen.

Hoe komt mijn rentevoorstel tot stand?

Het rentevoorstel dat je van ons ontvangt is afhankelijk van de tariefklasse waarin je woning valt. Die tariefklasse wordt bepaald op basis van je lening en de waarde van je woning; dat noemen we de 'woningwaardeverhouding' van je hypotheek. Dit is een percentage dat aangeeft hoe hoog je hypotheek is ten opzichte van de waarde van je woning. Hoe lager de tariefklasse, hoe lager de rente. Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) dan heb je altijd al de laagste rente.

Door aflossing verandert je tariefklasse
Door waardestijging van je huis verandert je tariefklasse

Kies je hypotheekvorm

Het einde van je rentevaste periode kan voor sommigen het moment zijn om te kiezen voor een andere hypotheekvorm. Misschien heb je een aflossingsvrije hypotheek en wil je nu gaan aflossen. Of misschien wil je een annuïtaire hypotheek in plaats van een spaarhypotheek. Wij hebben een aantal tips over de meest voorkomende hypotheekvormen.

Tips over de meest voorkomende hypotheekvormen

Annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek
Spaarhypotheek of bankspaarhypotheek
Aflossingsvrije hypotheek

Overweeg je een nieuwe hypotheekvorm?

Dan kan dat uitsluitend via een adviseur. Weet je niet welke hypotheekvorm je hebt of wie jouw adviseur is? Je vindt het in Mijn Aegon

Naar Mijn Aegon

Hoe belangrijk is zekerheid voor jou?

Rentewijzigingen in de toekomst zijn niet te voorspellen. Dus wil je zekerheid, dan is het verstandig om een langere rentevaste periode te kiezen tegen iets hogere rente. Wil je juist meer flexibiliteit, en kun je de hogere lasten van een rentestijging wel opvangen? Dan is een kortere rentevaste periode, of zelfs een hypotheek met variabele rente, ook een optie.

Ga je binnenkort verhuizen?

Ga je kiezen voor een nieuwe rentevaste periode? Dan is het goed om te weten dat je bij een eventuele verhuizing je hypotheek mag meenemen. Dat betekent dat je nog jarenlang van de gunstige rentecondities van nu kunt blijven genieten. En dat geldt zelfs als je voor een nieuwe hypotheekvorm kiest. Let op, je kunt dit tot maximaal 6 maanden na de verkoop van je oude woning regelen én er gelden een aantal voorwaarden. Lees de voorwaarden (pdf).

Kijk naar je inkomen en uitgaven

Bij het kiezen van de rentevaste periode kijk je allereerst naar je inkomen en uitgaven. Verwacht je dat je inkomen gaat dalen, bijvoorbeeld door minder werken of pensioen, dan kun je kiezen voor langer zekerheid. Je betaalt dan wel iets meer rente. Hetzelfde geldt voor je uitgaven. Verwacht je dat deze de komende jaren stijgen, bijvoorbeeld door studerende kinderen? Ook dan is het een geruststellend idee als je de zekerheid hebt van een langere rentevaste periode.

Aegon Beheerd Beleggen Lijfrente
Inzicht in jouw hypotheekgegevens

Kiezen voor een andere hypotheekaanbieder?

Wil je je hypotheek oversluiten naar een andere aanbieder, dan kan dit aan het einde van de rentevaste periode zonder extra aflossingskosten. Maar heb je meerdere leningdelen, bijvoorbeeld een bankspaarhypotheek in combinatie met een aflossingsvrije hypotheek, dan moeten beide leningdelen tegelijk aflopen, anders betaal je alsnog aflossingskosten. Ook heb je bij het oversluiten van je hypotheek een adviseur en notaris nodig die hiervoor kosten berekenen.

Laat je adviseren over de beste keuze

Het is verstandig om je goed te informeren, maar je kunt je ook laten adviseren. Sterker nog, als je kiest voor een andere hypotheekvorm, dan is een adviseur noodzakelijk. De naam van jouw adviseur vind je in Mijn Aegon.