Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Tariefklasse en uw hypotheekrente

Uw hypotheekrente is afhankelijk van de tariefklasse waarin uw hypotheek valt. Als de tariefklasse lager wordt, daalt de rente van uw hypotheek meestal ook. Bij elke tariefklasse hoort een andere rente. Hoe lager de tariefklasse, hoe lager de rente. Hieronder leest u hoe dit werkt.

Heeft u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan is uw rente niet afhankelijk van de tariefklasse. U betaalt altijd de laagst mogelijke rente.

De tariefklasse heeft invloed op uw hypotheekrente

Toen u uw rentevaste periode afsloot, kreeg u een rentepercentage aangeboden. Deze hoort bij de tariefklasse waarin uw hypotheek op dat moment viel. Als uw hypotheek in een lagere tariefklasse komt, kijken we opnieuw naar de rentes van het moment dat u de rente vastzette. Welke rentes en tariefklassen gelden voor uw hypotheek, ziet u in Mijn Aegon.

Heeft u een hypotheek met een variabele rente? Dan kijken we naar de actuele hypotheekrente.

Bekijk uw situatie

In Mijn Aegon ziet u in één oogopslag wat de woningwaardeverhouding van uw hypotheek is. En welke tariefklasse en rente daarbij horen.

Bekijk uw hypotheek in Mijn Aegon

Mijn Aegon-account aanmaken

Wat is een tariefklasse?

Wanneer u een hypotheek afsluit, wordt deze ingedeeld in een van onze 4 tariefklassen. Dat gebeurt op basis van de lening en de waarde van uw woning. We noemen dit de woningwaardeverhouding van uw hypotheek. Dit is een percentage dat laat zien hoe hoog uw hypotheek is ten opzichte van de waarde van uw woning.

Woningwaardeverhouding = (openstaande lening / woningwaarde ) x 100%

Welke tariefklassen heeft Aegon?

Aegon heeft 4 tariefklassen:

 • Tot en met 67,5% van de woningwaarde.
 • Tot en met 81% van de woningwaarde.
 • Meer dan 81% van de woningwaarde.
 • Meer dan 112,5% van de woningwaarde.

Als de woningwaardeverhouding van uw hypotheek bijvoorbeeld 80% is, valt deze in de tariefklasse tot en met 81%. U komt in een lagere tariefklasse als uw woningwaardeverhouding daalt.

Heeft u een hypotheek zonder NHG en valt uw hypotheek in de tariefklasse tot en met 67,5% van de woningwaarde? Dan valt uw hypotheek al in de laagste tariefklasse en betaalt u al de laagste rente.

Hoe berekent u in welke tariefklasse u valt?

 • Stap 1: Wat is de waarde van uw woning en wat is de waarde van de hypotheek?
  Stel uw woning is € 200.000 en uw hypotheek is: € 170.000
 • Stap 2: Bepaal de tariefklasse.
  In dit geval € 170.000 / € 200.000 = 0,85 * 100% = 85%. U valt in de tariefklasse van meer dan 81% t/m 112,5%.
 • Stap 3: Wat is de woningwaardeverhouding als ik ga aflossen met € 30.000?
  In dit geval wordt uw hypotheek dan € 170.000 - € 30.000 = € 140.000. De woningwaardeverhouding wordt € 140.000 / € 200.000 = 70%. U valt dan in de tariefklasse van meer dan 67,5% t/m 81% en betaalt hierdoor minder rente. 

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

Of valt uw hypotheek in de tariefklasse tot en met 67,5% van de woningwaarde? Dan valt uw hypotheek al in de laagst mogelijke tariefklasse en betaalt u al de laagst mogelijke rente. Het insturen van uw WOZ-waarde of een taxatie is niet nodig.

Wij bekijken elke maand of uw rente omlaag gaat

Lost u regelmatig of eenmalig af op uw hypotheek? Dan daalt uw woningwaardeverhouding bij elke aflossing een beetje. Als dit ervoor zorgt dat uw hypotheek in een andere tariefklasse komt, verwerken wij dat voor u. Dan krijgt u direct de lagere rente.

Heeft u een (Bank)Spaarhypotheek?

Het is bij deze hypotheekvorm niet altijd voordelig om een lagere hypotheekrente te betalen. De  premie van een Spaarhypotheek of inleg voor een Bankspaarhypotheek gaat dan namelijk omhoog. Om deze reden verlagen wij de rente niet direct maar ontvangt u van ons vooraf een voorstel. U kunt zelf of in overleg met uw adviseur dan de keuze maken om de rente wel of niet te verlagen.

Hogere tariefklasse = hogere rente

Uw tariefklasse kan ook omhoog gaan. Bijvoorbeeld wanneer u meer leent, kan uw hypotheek in een hogere tariefklasse vallen. U betaalt dan vanaf het moment dat u de hypotheek verhoogt een hogere rente.

Heeft u een Levensloop Hypotheek? 

Dan hangt het af van de manier waarop u belegt hoe wij de tariefklassewijziging verwerken.

 • Belegt u  op de Levensloop Hypotheek Rekening? Dan verlagen wij de rente niet direct maar ontvangt u van ons vooraf een premievoorstel. Dit werkt hetzelfde als bij een (Bank)Spaarhypotheek.
 • Belegt u helemaal niet op de Levensloop Hypotheek Rekening? Dan verlagen wij de rente direct.

Wat kunt u zelf doen om een lagere rente te krijgen?

U kunt ook zelf actie ondernemen om in een lagere tariefklasse te komen. En de bijbehorende lagere rente te krijgen. Dat kan op twee manieren:

Los extra af op uw hypotheek

Iedereen die een hypotheek heeft bij Aegon kan extra aflossen. Dit noemen we zo als u een extra aflossing bovenop uw maandelijkse aflossing doet. Of wanneer u een aflossing doet op bijvoorbeeld uw aflossingsvrije hypotheek. Wanneer u extra aflost, daalt uw openstaande lening en wordt ook de woningwaardeverhouding lager. En daardoor mogelijk ook de tariefklasse van uw hypotheek. In Mijn Aegon ziet u precies welk bedrag u extra moet aflossen om in een lagere tariefklasse te komen. Ook ziet u daar direct welk effect een extra aflossing heeft op uw hypotheeklast.

Tip: heeft u een aflossingsvrije hypotheek en heeft u een verlaging van de tariefklasse gehad? Dan kunt u de besparing gebruiken om af te lossen op uw aflossingsvrije hypotheek.

Extra aflossen op uw hypotheek

Geef de gestegen waarde van uw woning aan ons door

De woningwaardeverhouding berekenen wij op basis van de woningwaarde die in onze administratie staat. U kunt die in Mijn Aegon vinden. Is de waarde van uw woning gestegen én valt uw hypotheek volgens u daardoor in een lagere tariefklasse? Geef het aan ons door! In Mijn Aegon ziet u precies welke woningwaarde nodig is om in een lagere tariefklasse te komen. Een gestegen woningwaarde toont u aan met een WOZ-beschikking die u ontvangt van uw gemeente of met een gevalideerd taxatierapport. Het taxatierapport mag maximaal zes maanden oud zijn. U stuurt het document via Mijn Aegon naar ons op. Na een controle passen wij de woningwaarde aan in onze administratie. Als het invloed heeft op de tariefklasse, passen wij die ook aan. Deze aanpassingen gaan in vanaf de eerstvolgende hypotheekbetaling.

Heeft u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Of valt uw hypotheek in de tariefklasse tot en met 67,5% van de woningwaarde? Dan valt uw hypotheek al in de laagst mogelijke tariefklasse en betaalt u al de laagst mogelijke rente. Het insturen van uw WOZ-waarde of een taxatie is niet nodig.