Tariefklasse en je hypotheek

Je hypotheekrente is afhankelijk van de tariefklasse waarin je hypotheek valt. Als de tariefklasse lager wordt, daalt de rente van je hypotheek meestal ook. Bij elke tariefklasse hoort een andere rente. Hoe lager de tariefklasse, hoe lager de rente. Hieronder lees je hoe dit werkt.

Goed om te weten: heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan is je rente niet afhankelijk van de tariefklasse. De verhouding tussen je lening en je woningwaarde heeft geen invloed op je rente. 

Image
Stel achter laptop

Wat is een tariefklasse?

Wanneer je een hypotheek afsluit, wordt deze ingedeeld in één van onze rentetariefklassen. Hierbij kijken we naar de verhouding van je totale openstaande hypotheek en de waarde van je woning. We noemen dit de woningwaardeverhouding van je hypotheek.

Woningwaardeverhouding = (totale openstaande hypotheek : woningwaarde ) x 100%

Goed om te weten: de woningwaardeverhouding bepalen we aan de hand van de waarde van je woning. De tariefklasse stellen we vast per leningdeel. Als je meerdere leningdelen hebt, kun je daardoor te maken krijgen met oude en nieuwe tariefstructuur. Dit kun je per leningdeel zien in Mijn Aegon.

Welke tariefklassen heeft Aegon?

Tariefklassen vanaf 14 juli 2021

Aegon heeft op dit moment de volgende tariefklassen:

 • Tot en met 50% van de woningwaarde
 • Tot en met 60% van de woningwaarde
 • Tot en met 70% van de woningwaarde
 • Tot en met 80% van de woningwaarde
 • Tot en met 90% van de woningwaarde
 • Tot en met 95% van de woningwaarde
 • Meer dan 95% van de woningwaarde

Bovenstaande tariefklassen gelden voor klanten die vanaf 14 juli 2021 een renteaanbod (offerte) voor een nieuwe hypotheek of een verhoging bij ons hebben getekend. En voor bestaande klanten die na 14 juli 2021 een renteanabod hebben ontvangen voor renteherziening of omzetten naar marktrente.

Als de woningwaardeverhouding van je hypotheek bijvoorbeeld 78% is, valt deze in de tariefklasse tot en met 80%. Daalt je woningwaardeverhouding? Omdat je extra aflost of omdat je huis bijvoorbeeld meer waard is geworden sinds je het kocht? Dan kan je hypotheek in een lagere tariefklasse terecht komen.

Goed om te weten: valt je hypotheek in de tariefklasse tot en met 50% van de woningwaarde? En heb je geen NHG? Dan betaal je sowieso de laagste rente.

Je rente vastgezet voor 14 juli 2021?

Dan geldt dit verhaal over tariefklassen ook voor jouw hypotheek, maar zijn er andere tariefklassen. Namelijk:

 • Tot en met 67,5% van de woningwaarde
 • Tot en met 81% van de woningwaarde
 • Meer dan 81% van de woningwaarde

Je tariefklasse heeft invloed op je hypotheekrente

Bij het afsluiten van een rentevaste periode, krijg je een rentepercentage aangeboden. Dit percentage hoort bij de tariefklasse waarin je hypotheek op dat moment valt. Komt je hypotheek in een lagere tariefklasse terecht? Dan kijken we of je voor een renteverlaging in aanmerking komt. Als dat zo is, krijg je van ons soms een lagere rente. Welke rentes en tariefklassen voor jouw hypotheek gelden, zie je in Mijn Aegon. Heb je een hypotheek met een variabele rente? Dan kijken we naar de actuele hypotheekrente.

Bereken zelf je tariefklasse

 • 1
  Wat is de waarde van je woning en je totale openstaande hypotheek?

  Stel je woning is € 200.000 waard en je hypotheek is: € 170.000.

 • 2
  Bepaal de tariefklasse

  In dit geval € 170.000 : € 200.000 = 0,85 X 100% = 85%. Je hypotheek valt in de tariefklasse van tot en met 90%.

 • 3
  Wat is de woningwaardeverhouding als ik ga aflossen met € 15.000?

  In dit geval wordt je openstaande hypotheek dan € 170.000 - € 15.000 = € 155.000. De woningwaardeverhouding wordt € 155.000 : € 200.000 = 77,5%. Je valt dan in de tariefklasse van tot en met 80%.  Je betaalt hierdoor mogelijk minder rente.

Goed om te weten: de woningwaardeverhouding bepalen we aan de hand van de waarde van je woning. De tariefklasse stellen we vast per leningdeel. Als je meerdere leningdelen hebt, kun je daardoor te maken krijgen met oude en nieuwe tariefstructuur. Dit kun je per leningdeel zien in Mijn Aegon.

Image
Op je mobiel

Bekijk je situatie

In Mijn Aegon zie je in één oogopslag wat de woningwaardeverhouding van je hypotheek is. En welke tariefklasse en rente daarbij horen.

Mijn Aegon-account aanmaken Bekijk je hypotheek in Mijn Aegon

Je tariefklasse aanpassen

Verschillende dingen bepalen in welke tariefklasse jouw hypotheek valt. In sommige gevallen heb je hier invloed op. Bekijk hieronder wanneer je tariefklasse lager of hoger kan worden. 

Wat kan je zelf doen om een lagere rente te krijgen?

Er zijn twee manieren waarop je zelf je rentetarief kunt verlagen:

Los extra af op je hypotheek

Iedereen met een Aegon-hypotheek kan extra aflossen. Hierbij doe je een extra aflossing bovenop je maandelijkse aflossing. Als je extra aflost, daalt je openstaande lening en wordt de woningwaardeverhouding lager. En dat kan weer een lagere tariefklasse van je hypotheek betekenen.

In Mijn Aegon zie je precies welk bedrag je extra moet aflossen om in een lagere tariefklasse te komen. Je ziet ook gelijk welk effect een extra aflossing heeft op je hypotheeklast.

Tip: heb je een aflossingsvrije hypotheek én een verlaging van de tariefklasse gehad? Verklein dan het risico op een restschuld en gebruik de besparing voor het aflossen op je aflossingsvrije hypotheek.

Woning meer waard? Geef dit door!

De woningwaardeverhouding berekenen wij op basis van de woningwaarde die in onze administratie staat. Je kunt de laatst geregistreerde woningwaarde in Mijn Aegon vinden. Is de waarde van je woning gestegen en valt je hypotheek daardoor in een lagere tariefklasse? Geef het aan ons door!

In Mijn Aegon zie je precies welke woningwaarde nodig is om in een lagere tariefklasse te komen. Heb je bewijs dat de woningwaarde is gestegen? Geef het aan ons door via Mijn Aegon. Na een controle passen wij de woningwaarde aan in onze administratie. Als het invloed heeft op de tariefklasse, passen wij die ook aan. Deze aanpassingen gaan in vanaf de eerstvolgende hypotheekbetaling.

Goed om te weten: heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Of valt je hypotheek in de tariefklasse tot en met 50% van de woningwaarde? Dan valt je hypotheek al in de laagst mogelijke tariefklasse en betaal je al de laagst mogelijke rente. Het insturen van een taxatie is niet nodig.

Rentedaling? Dat checken we voor je!

Los je (extra) af op je hypotheek? Dan daalt je woningwaardeverhouding bij elke aflossing een beetje. Als dit ervoor zorgt dat je hypotheek in een andere tariefklasse komt, verwerken wij dat voor je. Je krijgt direct de lagere rente.

Heb je een (Bank)Spaarhypotheek?

Het is bij deze hypotheekvorm niet altijd voordelig om een lagere hypotheekrente te betalen. De premie van een Spaarhypotheek of inleg voor een Bankspaarhypotheek gaat dan namelijk omhoog. Daarom verlagen wij bij deze hypotheeksoorten de rente niet automatisch. Kom je in aanmerking voor een lagere rente? Neem dan contact op met je adviseur om te bekijken of het gunstig is om je rente aan te passen.

Heb je een Levensloop Hypotheek? 

Dan hangt de tariefklassewijziging af van de manier waarop je belegt.

 • Beleg je op de Levensloop Hypotheek Rekening? Dan verlagen wij de rente niet direct maar ontvangt je eerst een premievoorstel. Net als bij een (Bank)Spaarhypotheek.
 • Beleg je helemaal niet op de Levensloop Hypotheek Rekening? Dan verlagen wij de rente direct.
Image
Je huis laten taxeren

Je tariefklasse kan ook stijgen

Hogere tariefklasse = hogere rente. Bijvoorbeeld wanneer je meer leent en daardoor de woningwaardeverhouding groter wordt. Je betaalt dan - vanaf het moment dat je de hypotheek verhoogt - een hogere rente.

Je tariefklasse kan ook hoger worden als de waarde daalt van het beleggingsproduct dat aan je hypotheek is gekoppeld. De rente stijgt dan niet binnen de rentevaste periode. Heb je daarnaast ook een leningdeel met variabele rente? Dan kan de variabele rente wel meteen stijgen.

Situaties die je tariefklasse en hypotheekrente kunnen beïnvloeden

Je lost tijdens de looptijd je hypotheek lineair en/of annuïtair af

Je hypotheek wordt lager en valt daardoor in een lagere tariefklasse. Je gaat de rente betalen die bij de lagere tariefklasse hoort.

Je lost extra af op je hypotheek

Deze wordt lager en valt daardoor in een lagere tariefklasse. Je gaat de rente betalen die bij de lagere tariefklasse hoort.

Je hebt waarde opgebouwd in je (Bank)Spaarhypotheek

Je hypotheek valt daardoor in een lagere tariefklasse. De rente passen we niet automatisch aan. Wil je weten of het gunstig is om je rente aan te passen? Neem dan contact op met je adviseur.

Je woning is in waarde gestegen

Je hypotheek valt daardoor in een lagere tariefklasse. Heb je bewijs dat de woningwaarde is gestegen? Geef het aan ons door via Mijn Aegon. Na goedkeuring ga je de rente betalen die bij de lagere tariefklasse hoort.

Je woning is in waarde gedaald

Je hypotheek kan in een hogere tariefklasse terecht komen. Gedurende je rentevaste periode stijgt je rente niet mee. Je blijft de geldende rente betalen.

We beoordelen de tariefklasse en rente van je hypotheek pas op het moment dat er een nieuwe rentevaste periode ingaat.

Heb je een leningdeel met variabele rente? Dan kan de variabele rente wél gelijk stijgen.

De waarde van je gekoppelde beleggingsproduct daalt

Hierdoor kan je tariefklasse stijgen. Heb je een leningdeel met een rentevaste periode? Dat heeft deze stijging – tijdens de rentevaste periode - geen gevolgen voor je rente.

We beoordelen de tariefklasse en rente van je hypotheek pas op het moment dat er een nieuwe rentevaste periode ingaat.

Heb je een leningdeel met variabele rente? Dan kan de variabele rente wél gelijk stijgen.

De waarde van je gekoppelde beleggingsproduct stijgt

Hierdoor kan je tariefklasse dalen. Kom je in aanmerking voor een lagere rente? Dan passen we deze voor je aan.

Veelgestelde vragen

Bij de berekening van je tariefklasse kijken we naar de woningwaardeverhouding van je hypotheek
Dit is de verhouding tussen je totale openstaande hypotheek en de waarde van de woning: woningwaardeverhouding = (totale openstaande hypotheek : woningwaarde ) x 100%.

In Mijn Aegon zie in welke tariefklasse je hypotheek valt
Kies hiervoor in je hypotheekoverzicht onder 'Snel naar' voor 'Rente en tariefklasse'. Je vindt hier ook gelijk terug op basis van welke woningwaarde wij deze berekend hebben. Daarnaast zie je:

 • Het historisch rentebericht per leningdeel (zo zie je wat je huidige rente is, of gaat worden, bij de verschillende tariefklassen)
 • Hoeveel je nog af moet lossen voordat je in aanmerking komt voor een lagere tariefklasse 
 • Hoe hoog je woningwaarde minimaal moet zijn om in aanmerking te komen voor een lagere tariefklasse

Meer informatie vind je terug op onze pagina: Tariefklasse en je hypotheek
 
Er zijn verschillende manieren om zelf je contractrente aan te passen
Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om je rente om te zetten naar de marktrente. Op onze pagina 'je hypotheek aanpassen' vind je alle opties op een rij. Een wijziging aan je hypotheek kan financiële gevolgen hebben. Vraag je adviseur om je te helpen een bewuste keuze te maken. Kijk op onze pagina 'Hypotheekadvies' voor meer informatie. 

Als je recht hebt op een lagere rente doordat je in een andere tariefklasse komt, passen wij dit automatisch voor je aan
Los je maandelijks of eenmalig (extra) af op je hypotheek? Dan kan het zijn dat je in een lagere tariefklasse komt te vallen. Als je hierdoor recht hebt op een lagere rente, passen wij de rente automatisch voor je aan. Je kunt dit ook zelf versnellen door extra af te lossen op je hypotheek. Hoe dit allemaal precies werkt vind je terug op onze pagina 'Tariefklassen en je hypotheek'. 
 

 

 

We checken maandelijks of je recht hebt op een lager rentetarief
Dit doen we op basis van de woningwaarde die bij ons bekend is. Als je hypotheek in een lagere tariefklasse komt, verlagen wij de rente voor je. Heb je een (Bank)Spaarhypotheek of een Levensloop hypotheek? Dan is het niet altijd voordelig om een lagere hypotheekrente te betalen. De premie of inleg van de gekoppelde polis/rekening gaat hierdoor namelijk omhoog. In dit geval sturen wij je een rentevoorstel. Je kunt dan zelf (of in overleg met je adviseur) kiezen of je de rente wel of niet wilt verlagen. 

Goed om te weten: heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan is je rente niet afhankelijk van de tariefklasse. De verhouding tussen je lening en de marktwaarde van je woning heeft geen invloed op je rente. 

In Mijn Aegon zie je in welke tariefklasse je valt
Hiervoor klik je op je hypotheek onder 'Productoverzicht' om naar je hypotheekoverzicht te gaan. Hier selecteer je je hypotheek nogmaals. In dit overzicht kies je voor 'Tariefklasse'. Hier zie je ook gelijk op basis van welke woningwaarde wij je tariefklasse berekenen. En welke acties je zelf kunt ondernemen om je tariefklasse te verlagen. 

Is de waarde van je woning gestegen?
Kies voor 'Woningwaarde doorgeven' onder 'Zelf regelen' in Mijn Aegon om dit aan ons door te geven. 

Alle informatie over tariefklasse vind je op onze pagina 'Tariefklassen, en je hypotheek'. 

Voor de bepaling van de nieuwe rente kijken we naar het rentebericht en de tariefklassenstructuur die van toepassing was toen je de rente vastzette
We verlagen het oude rentepercentage met de tariefklasse opslag die bij de oorspronkelijke rentevaste periode hoort. Dit noemen we de berekening volgens het historisch rentebericht. Door uit te gaan van het historische rentebericht, is het van tevoren duidelijk wat de nieuwe rente wordt bij elke tariefklassewijziging. In Mijn Aegon vind je het historisch rentebericht voor jouw hypotheek en zie je in welke tariefklasse jouw hypotheek valt.

Betaal je variabele rente voor je hypotheek?
Bij de variabele rente is er geen sprake van een historisch rentebericht. De rente die je betaalt is altijd gebaseerd op het actuele rentebericht en de actueel geldende tariefklassen.