Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Tariefklasse en je hypotheek

Je hypotheekrente is afhankelijk van de tariefklasse waarin je hypotheek valt. Als de tariefklasse lager wordt, daalt de rente van je hypotheek meestal ook. Bij elke tariefklasse hoort een andere rente. Hoe lager de tariefklasse, hoe lager de rente. Hieronder lees je hoe dit werkt.

Goed om te weten: heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan is je rente niet afhankelijk van de tariefklasse. Met NHG betaal je altijd de laagst mogelijke rente.

De tariefklasse heeft invloed op je hypotheekrente

Bij het afsluiten van een rentevaste periode, krijg je een rentepercentage aangeboden. Dit percentage hoort bij de tariefklasse waarin je hypotheek op dat moment valt. Komt je hypotheek in een lagere tariefklasse terecht? Dan kijken we of je voor een renteverlaging in aanmerking komt. Als dat zo is, krijg je van ons soms een lagere rente. Welke rentes en tariefklassen voor jouw hypotheek gelden, zie je in Mijn Aegon. Heb je een hypotheek met een variabele rente? Dan kijken we naar de actuele hypotheekrente.

Bekijk je situatie

In Mijn Aegon zie je in één oogopslag wat de woningwaardeverhouding van je hypotheek is. En welke tariefklasse en rente daarbij horen.

Bekijk je hypotheek in Mijn Aegon

Mijn Aegon-account aanmaken

Over tariefklassen

Wat is een tariefklasse?
Welke tariefklassen heeft Aegon?
Bereken zelf je tariefklasse

Tariefklasse aanpassen

Verschillende dingen bepalen in welke tariefklasse jouw hypotheek valt. In sommige gevallen heb je hier invloed op. Bekijk hieronder wanneer je tariefklasse lager of hoger kan worden. 

Wat kan je zelf doen om een lagere rente te krijgen?
Rentedaling? Dat checken we voor je!
Je tariefklasse kan ook stijgen

Situaties die je tariefklasse en hypotheekrente kunnen beïnvloeden

SituatieResultaat
Je lost tijdens de looptijd je hypotheek lineair en/of annuïtair af. Je hypotheek wordt lager en valt daardoor in een lagere tariefklasse.
 
Je gaat de rente betalen die bij de lagere tariefklasse hoort.
Je hebt waarde opgebouwd in je (Bank)Spaarhypotheek. Je hypotheek valt daardoor in een lagere tariefklasse.De rente passen we niet automatisch aan. Wil je weten of het gunstig is om je rente aan te passen? Neem dan contact op met je adviseur.
Je lost extra af op je hypotheek. Deze wordt lager en valt daardoor in een lagere tariefklasse.Je gaat de rente betalen die bij de lagere tariefklasse hoort.
Je woningwaarde is gestegen. Je hypotheek valt daardoor in een lagere tariefklasse. Heb je bewijs dat de woningwaarde is gestegen? Geef het aan ons door via Mijn Aegon.Na goedkeuring ga je de rente betalen die bij de lagere tariefklasse hoort.
Je woning is in waarde gedaald.

Je hypotheek kan in een hogere tariefklasse terecht komen. Gedurende je rentevaste periode stijgt je rente niet mee. Je blijft de geldende rente betalen.

We beoordelen de tariefklasse en rente van je hypotheek pas op het moment dat er een nieuwe rentevaste periode ingaat.

Heb je een leningdeel met variabele rente? Dan kan de variabele rente wél gelijk stijgen.

De waarde van je gekoppelde beleggingsproduct stijgt.Hierdoor kan je tariefklasse dalen. Kom je in aanmerking voor een lagere rente? Dan passen we deze voor je aan.
De waarde van je gekoppelde beleggingsproduct daalt.

Hierdoor kan je tariefklasse stijgen. Heb je een leningdeel met een rentevaste periode? Dat heeft deze stijging – tijdens de rentevaste periode - geen gevolgen voor je rente.

We beoordelen de tariefklasse en rente van je hypotheek pas op het moment dat er een nieuwe rentevaste periode ingaat.

Heb je een leningdeel met variabele rente? Dan kan de variabele rente wél gelijk stijgen.