Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Tariefklasse en je hypotheek

Je hypotheekrente is afhankelijk van de tariefklasse waarin je hypotheek valt. Als de tariefklasse lager wordt, daalt de rente van je hypotheek meestal ook. Bij elke tariefklasse hoort een andere rente. Hoe lager de tariefklasse, hoe lager de rente. Hieronder lees je hoe dit werkt.

Goed om te weten: heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan is je rente niet afhankelijk van de tariefklasse. Met NHG betaal je altijd de laagst mogelijke rente.

De tariefklasse heeft invloed op je hypotheekrente

Bij het afsluiten van een rentevaste periode, krijg je een rentepercentage aangeboden. Dit percentage hoort bij de tariefklasse waarin je hypotheek op dat moment valt. Komt je hypotheek in een lagere tariefklasse terecht? Dan kijken we of je voor een renteverlaging in aanmerking komt. Als dat zo is, krijg je van ons een nieuw voorstel. Welke rentes en tariefklassen voor jouw hypotheek gelden, zie je in Mijn Aegon. Heb je een hypotheek met een variabele rente? Dan kijken we naar de actuele hypotheekrente.

Bekijk je situatie

In Mijn Aegon zie je in één oogopslag wat de woningwaardeverhouding van je hypotheek is. En welke tariefklasse en rente daarbij horen.

Bekijk je hypotheek in Mijn Aegon

Mijn Aegon-account aanmaken

Wat is een tariefklasse?

Wanneer je een hypotheek afsluit, wordt deze ingedeeld in 1 van onze 4 tariefklassen. Hierbij kijken we naar de hoogte van de lening en de waarde van je woning. We noemen dit de woningwaardeverhouding van je hypotheek.

Woningwaardeverhouding = (openstaande lening / woningwaarde ) x 100%

Welke tariefklassen heeft Aegon?

Aegon heeft 4 tariefklassen:

 • Tot en met 67,5% van de woningwaarde
 • Tot en met 81% van de woningwaarde
 • Meer dan 81% van de woningwaarde
 • Meer dan 112,5% van de woningwaarde

Als de woningwaardeverhouding van je hypotheek bijvoorbeeld 80% is, valt deze in de tariefklasse tot en met 81%. Daalt je woningwaardeverhouding? Omdat je extra aflost of omdat huis bijvoorbeeld meer waard is geworden sinds je het kocht? Dan kan je in een lagere tariefklasse terecht komen.

Goed om te weten: valt je hypotheek in de tariefklasse tot en met 67,5% van de woningwaarde? En heb je geen NHG? Dan betaal je sowieso de laagste rente.

Zelf je tariefklasse berekenen

 • Stap 1: Wat is de waarde van je woning en de waarde van je hypotheek?
  Stel je woning is € 200.000 en je hypotheek is: € 170.000.
 • Stap 2: Bepaal de tariefklasse
  In dit geval € 170.000 : € 200.000 = 0,85 X 100% = 85%. Je valt in de 3e tariefklasse van meer dan 81% tot en met 112,5%.
 • Stap 3: Wat is de woningwaardeverhouding als ik ga aflossen met € 30.000?
  In dit geval wordt je hypotheek dan € 170.000 - € 30.000 = € 140.000. De woningwaardeverhouding wordt € 140.000 : € 200.000 = 70%. Je valt dan in de tariefklasse van meer dan 67,5% tot en met 81% en betaalt hierdoor minder rente. 

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

Of valt je hypotheek in de tariefklasse tot en met 67,5% van de woningwaarde? Dan valt je hypotheek in de laagst mogelijke tariefklasse en betaal je al de laagst mogelijke rente. Het insturen van je WOZ-waarde of een taxatie is niet nodig.

Wij bekijken elke maand of je rente daalt

Los je (extra) af op je hypotheek? Dan daalt je woningwaardeverhouding bij elke aflossing een beetje. Als dit ervoor zorgt dat je hypotheek in een andere tariefklasse komt, verwerken wij dat voor je. Je krijgt direct de lagere rente.

Heb je een (Bank)Spaarhypotheek?

Het is bij deze hypotheekvorm niet altijd voordelig om een lagere hypotheekrente te betalen. De premie van een Spaarhypotheek of inleg voor een Bankspaarhypotheek gaat dan namelijk omhoog. Daarom verlagen wij bij deze hypotheeksoorten de rente niet automatisch. Heb je recht op een lagere rente? Dan ontvang je van ons een rentevoorstel. Je kunt vervolgens zelf (of in overleg met je adviseur) kiezen of je de rente wel of niet wilt verlagen.

Hogere tariefklasse = hogere rente

Je tariefklasse kan ook stijgen. Bijvoorbeeld wanneer je meer leent en daardoor de woningwaardeverhouding groter wordt. Je betaalt dan - vanaf het moment dat je de hypotheek verhoogt - een hogere rente.

Heb je een Levensloop Hypotheek? 

Dan hangt de tariefklassewijziging af van de manier waarop je belegt.

 • Beleg je op de Levensloop Hypotheek Rekening? Dan verlagen wij de rente niet direct maar ontvangt je eerst een premievoorstel. Net als bij een (Bank)Spaarhypotheek.
 • Beleg je helemaal niet op de Levensloop Hypotheek Rekening? Dan verlagen wij de rente direct.

Wat kan je zelf doen om een lagere rente te krijgen?

Er zijn twee manieren waarop je zelf je rentetarief kunt verlagen:

Los extra af op je hypotheek

Iedereen met een Aegon-hypotheek kan extra aflossen. Hierbij doe je een extra aflossing bovenop je maandelijkse aflossing. Als je extra aflost, daalt je openstaande lening en wordt de woningwaardeverhouding lager. En dat kan weer een lagere tariefklasse van je hypotheek betekenen. In Mijn Aegon 

zie je precies welk bedrag je extra moet aflossen om in een lagere tariefklasse te komen. Je ziet ook gelijk welk effect een extra aflossing heeft op je hypotheeklast.

Tip: heb je een aflossingsvrije hypotheek én een verlaging van de tariefklasse gehad? Verklein dan het risico op een restschuld en gebruik de besparing voor het aflossen op je aflossingsvrije hypotheek.

Extra aflossen op uw hypotheek

Woning meer waard? Geef dit door!

De woningwaardeverhouding berekenen wij op basis van de woningwaarde die in onze administratie staat. Je kunt de laatst geregistreerde woningwaarde in Mijn Aegon vinden. Is de waarde van je woning gestegen en valt je hypotheek daardoor in een lagere tariefklasse? Geef het aan ons door! In Mijn Aegon zie je precies welke woningwaarde nodig is om in een lagere tariefklasse te komen. Je kunt een hogere woningwaarde aantonen met een definitieve WOZ-beschikking van je gemeente, of met een gevalideerd taxatierapport. Het taxatierapport mag maximaal zes maanden oud zijn. Je stuurt het document via Mijn Aegon naar ons op. Na een controle passen wij de woningwaarde aan in onze administratie. Als het invloed heeft op de tariefklasse, passen wij die ook aan. Deze aanpassingen gaan in vanaf de eerstvolgende hypotheekbetaling.

Goed om te weten: heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Of valt je hypotheek in de tariefklasse tot en met 67,5% van de woningwaarde? Dan valt je hypotheek al in de laagst mogelijke tariefklasse en betaal je al de laagst mogelijke rente. Het insturen van je WOZ-waarde of een taxatie is niet nodig.