Je rente omzetten naar marktrente

Voldoet je hypotheekrente niet meer aan je wensen? Dan is het mogelijk om het rentepercentage van je lening(deel) te wijzigen tijdens de rentevaste periode. Dit noemen we ‘omzetten naar marktrente’. Omdat je voor het einde van de rentevaste periode overstapt naar de actuele rente moet je soms omzettingskosten betalen.

Hoe werkt het?

Zet je je hypotheekrente om naar de marktrente van dit moment? Dan verbreek je de rentevaste periode eerder dan afgesproken. We lopen daardoor rente-inkomsten mis. Deze rentekosten moet je alsnog betalen. Dit noemen we omzettingskosten.  

Image
Stel berekent hoeveel ze kunnen lenen

Opvragen omzettingskosten

Een indicatie van de omzettingskosten vind je in Mijn Aegon. Denk je dat het omzetten naar marktrente interessant voor je is? Neem dan contact op met je adviseur. Deze kan bekijken of het voor jou voordelig is en een voorstel voor nieuwe maandlasten voor je aanvragen.

Ga naar Mijn Aegon

Is omzetten naar marktrente iets voor jou?

Heb je de mogelijkheid om de omzettingskosten in één keer te betalen? Als je niet van plan bent om binnenkort te verhuizen, dan is omzetten naar de marktrente misschien een goede optie. Je krijgt dan de lagere marktrente die nu geldt. 

De voor- en nadelen 

We zetten de voor- en nadelen van het omzetten van je hypotheekrente even voor je op een rij. Zo zie je in één oogopslag wat je kunt verwachten. Of het omzetten naar de marktrente ook echt een geschikte optie voor je is? Dat hangt af van je financiële situatie. Bespreek je opties daarom altijd met een adviseur.

Voordelen

 • Lagere maandlasten voor je hypotheek.
 • Je betaalt de marktrente van dit moment.
 • Je kunt de omzettingskosten mogelijk aftrekken voor je inkomstenbelasting.

Nadelen

 • Je betaalt de omzettingskosten.
 • Heb je plannen om binnenkort te verhuizen? Dan ben je mogelijk duurder uit.
 • ​​​​​​​Heb je een rentekorting voor je huidige rentevaste periode? Dan komt deze te vervallen.

Voorwaarden voor een omzetting 

 • Je hebt geen wijziging op je huidige hypotheek aangevraagd die nog moet worden verwerkt. Zoals een verhoging of een extra aflossing.
 • Je bouwdepot en/of energiedepot heeft geen openstaand saldo.
 • Er is geen sprake van een betaalachterstand of betalingsregeling op je hypotheek.
 • Je bent in staat om de omzettingskosten in één keer, met eigen geld te betalen.
Image
Hypotheekadviseur

Regel het via je adviseur

Het omzetten van je rente kan gevolgen hebben voor je financiële situatie. Je hypotheekadviseur heeft inzicht in jouw financiële situatie en kan helpen bij het maken van verstandige keuzes. 

  Bekijk de adviesmogelijkheden Vind je adviseur in Mijn Aegon