Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Omzettingskosten

Stel doet de administratie
Particulier Hypotheek Omzettingskosten

Wil je ook gebruikmaken van de lage rente en je hypotheekrente omzetten? Dat kan. Je kunt je rente omzetten naar de marktrente. Je betaalt hier wel kosten voor. Op deze pagina gaan we in op de berekeningen van de verschillende kosten bij het omzetten naar marktrente. Heb je nog vragen over de berekeningen? Neem dan contact op met je adviseur.

Zo berekenen wij je rente bij het omzetten naar marktrente

Bij het omzetten van je hypotheekrente naar de marktrente betaal je omzettingskosten. Je stopt dan namelijk eerder met je rentevaste periode en betaalt de marktrente die nu geldt voor een nieuwe rentevaste periode. Maar je hebt een deel van de rente uit de oude rentevaste periode nog niet betaald. Dit rentebedrag moet je nog wel betalen. Dit noemen wij de omzettingskosten. In onderstaand voorbeeld lees je stap voor stap hoe wij de omzettingskosten berekenen.

Voorbeeldberekening

We nemen als voorbeeld Ted. Ted woont samen met zijn vrouw en kinderen in een gezellig koophuis. De hypotheekrente is flink gedaald. Ted vraagt zich af of hij gebruik kan maken van de lage rente. En of het aanpassen van de rente ook voordelig voor hem kan zijn. We lopen zijn gegevens even door. Ted heeft een hypotheek afgesloten van oorspronkelijk €200.000,-. Deze hypotheek bestaat uit 2 leningdelen:

  • Een annuïteitendeel van oorspronkelijk €150.000,-

De resterende lening hiervan is €136.737,-. De rentevaste periode loopt nog 5 jaar tegen 4,5% rente.

  • Een aflossingsvrij deel van oorspronkelijk €50.000,-

De resterende lening hiervan is €50.000,-. De rentevaste periode loopt nog 7 jaar tegen 5% rente.

Ted overweegt om zijn rentevaste periode van leningdeel 2 eerder te stoppen en hiervoor een nieuwe periode te starten. Hij denkt hierbij aan een rentevaste periode voor 10 jaar tegen 2,75% rente. Voor de berekening van Ted zijn omzettingskosten doorlopen we een aantal stappen. We leggen de stappen uit in het algemene voorbeeld hieronder.

Stap 1: We berekenen het bedrag waarover Ted omzettingskosten moet betalen
Stap 2: We bepalen de vergelijkingsrente
Stap 3: We berekenen het renteverschil per maand
Stap 4: We zetten het renteverschil om naar de ‘contante waarde’
Jonge man achter laptop

Bespreek het met een specialist

Al je vragen over omzetten naar marktrente kun je stellen aan je hypotheekadviseur. Je adviseur brengt je situatie in kaart en adviseert wat voor jou de beste oplossing is. Je vindt de contactgegevens van je persoonlijke adviseur in Mijn Aegon.

Naar Mijn Aegon