Skip to main content

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Search form

U wilt een hypotheek voor uw eerste huis

Wat zijn mijn mogelijkheden?

Of het voor een nieuwbouwwoning is of voor bestaande bouw: de meeste starters hebben een hypotheek nodig om hun eerste huis te kopen. Bij een hypotheek leent u geld om een woning te kopen. Dit geleende geld moet u altijd terugbetalen. De rente die u voor deze lening betaalt, is lager dan bij een persoonlijke lening. Dat komt omdat u bij een hypotheek uw huis in onderpand geeft aan de geldverstrekker. Bekijk de actuele hypotheekrentes.

Een hypotheek kan met of zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) worden afgesloten. Met een hypotheek met NHG leent u veilig en voordelig. Dit kan soms wel 0,6% schelen op uw hypotheekrente. Uw totale lening inclusief alle kosten mag maximaal € 245.000,- zijn. Gebeurt er iets waardoor u uw hypotheek niet meer kunt betalen? Is dit niet uw schuld en moet u de woning verkopen? Dan betaalt NHG het tekort als uw huis niet genoeg opbrengt. U moet dan wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Een van die voorwaarden is het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering, hierin heeft u verschillende mogelijkheden

Eigen geld nodig

De maximale hypotheek die u mag afsluiten gaat de komende jaren omlaag. In 2016 is het hypotheekbedrag dat u maximaal kunt lenen 102% van de woningwaarde. Dit percentage loopt jaarlijks met 1% terug tot 100% in 2018. Dit betekent dat u de komende jaren steeds meer eigen geld nodig heeft voor de aankoop van een woning. Het kopen van een huis brengt behalve de koopprijs ook nog andere kosten met zich mee. Denk aan overdrachtsbelasting, notariskosten, kosten voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG), taxatiekosten en kosten voor het hypotheekadvies. Deze kosten bedragen ongeveer 6% van de koopprijs van de woning. Bekijk hier een overzicht van de bijkomende kosten

Wat betekent dit in de praktijk?

Als u in 2017 een woning koopt van €200.000, mag u 101% van de koopprijs lenen. Uw hypotheek wordt dan maximaal €202.000. De bijkomende kosten voor dit huis bedragen €12.000 (max. 6% van de woningwaarde). En dat betekent dat u dus minimaal €10.000 eigen geld moet hebben om dit huis te kunnen kopen. 

 

Waar moet ik op letten?

  • Heeft u een studieschuld?

Een studieschuld of andere schulden hebben invloed op de hoogte van uw maximale hypotheek. Maar een hypotheek afsluiten met studieschuld is wél mogelijk. Wij leggen het u graag uit. 

  • Hoeveel wilt u per maand kwijt zijn aan woonlasten?

Vaak kijken starters naar het maximale hypotheekbedrag dat zij kunnen krijgen. Toch is het ook verstandig rekening te houden met uw manier van leven. Hoeveel wilt en kunt u maandelijks kwijt zijn aan woonlasten? En gaat u samen een hypotheek afsluiten of alleen? Bereken uw hypotheek die past bij uw maandlasten. 

  • Welke woonlasten heeft u nog meer?

Uw woonlasten bestaan uit meer dan alleen de kosten voor uw hypotheek. U heeft ook een opstalverzekering nodig. Daarnaast betaalt u ook onroerendgoedbelasting, eventuele servicekosten aan de Vereniging van Eigenaren, erfpacht, onderhoud, gas, water en licht, etc.

  • Waar staat u in uw loopbaan?

Veel starterregelingen gaan er vanuit dat u steeds meer gaat verdienen. U moet dus voor uzelf nagaan of dit ook bij u het geval is. Sommige gemeenten bieden specifieke startersleningen aan. Benieuwd wat een starterslening is en of uw gemeente dit ook aanbiedt? Hier leest u er meer over. Ook een hypotheek afsluiten zonder vast contract werkt anders. Het is dus goed om uw mogelijkheden in kaart te brengen en een afweging te maken. Een huis kopen óf wachten tot u een vast contract aangeboden krijgt? 

 

Ook interessant voor u

 


Aandacht voor je nieuwe huis

Wil jij binnenkort een huis kopen? Leuk, én heel spannend! Bij een huis kopen komt veel kijken. Vraag daarom een gratis Aandacht voor je nieuwe huis-gesprek aan. Dan krijg je:

  • Een gratis telefoongesprek met een hypotheekadviseur;
  • Antwoord op al jouw vragen over je nieuwe huis en hypotheek;
  • Binnen een werkdag een afspraak. Iedere werkdag tot 20.00 uur. 

 

Vraag een gratis Aandacht-gesprek aan

Of bel ons direct voor het maken van een afspraak: 058 - 2443146.

Wil je meer weten over het Aandacht-gesprek? Lees hier hoe het werkt.

 


 

Producten en regelingen

Als starter hebt u de keuze uit een Lineaire Hypotheek of de Annuïteitenhypotheek. Bij elk van deze hypotheken krijgt u belastingvoordeel in de vorm van de hypotheekrenteaftrek. Daarnaast zijn er regelingen die ervoor zorgen dat u minder maandlasten heeft. Ook zijn er regelingen waardoor u een hoger bedrag kunt lenen.

Kopen met uw ouders

‘Kopen met uw ouders’ is een regeling van Aegon. Samen met uw ouders kunt u tot 25% meer lenen dan u zou kunnen lenen op basis van uw eigen inkomen. Uw ouders staan dan garant voor uw hypotheek. Als u uw hypotheek niet meer kunt betalen, moeten uw ouders dit doen. Deze regeling is niet mogelijk in combinatie met NHG. Vraag naar deze regeling bij uw hypotheekadviseur.

Starterslening

In sommige gemeenten kunt u een Starterslening krijgen. De Starterslening is een extra lening, bovenop de lening van Aegon. De Starterslening hoeft u in de eerste drie jaar niet af te lossen. Ook betaalt u over de eerste drie jaar geen rente. De Starterslening krijgt u alleen in combinatie met de Nationale Hypotheek Garantie.

Koop Goedkoop

Verschillende woningcorporaties bieden woningen te koop aan met Koop Goedkoop. U koopt dan alleen het huis en niet de grond. Voor de grond betaalt u een maandelijkse vergoeding. Op deze maandelijkse vergoeding krijgt u de eerste tien jaar korting. In het eerste jaar betaalt u geen huur. In het tweede jaar betaalt u 10%. Het derde jaar betaalt u 20%. En zo groeit dit elk jaar met 10% door. Een Koop Goedkoop is fiscaal aantrekkelijk. Zowel de rentelasten als de vergoeding die u betaalt voor de groend zijn fiscaal aftrekbaar. Koop Goedkoop krijgt u bij Aegon alleen in combinatie met de Nationale Hypotheek Garantie.

Koopgarant

Er zijn ook woningcorporaties die hun woningen met Koopgarant aanbieden. U krijgt dan een korting op de marktwaarde van uw huis van minimaal 10%.  Wanneer u uw woning weer wilt verkopen, dan koopt de woningcorporatie het huis van u terug. Een onafhankelijk taxateur stelt dan opnieuw de marktwaarde vast. De verandering in de marktwaarde deelt u met de corporatie volgens een vaste formule. Deze formule is vastgesteld door de overheid. Bij Aegon kunt u alleen gebruik maken van Koopgarant als u ook Nationale Hypotheek Garantie heeft.

Aegon Annuïteitenhypotheek
U lost in het begin weinig af en later steeds meer. Daarnaast betaalt u rente. Uw maandlasten blijven gelijk tijdens de rentevaste periode.
Aegon Lineaire Hypotheek
U lost elke maand een vast bedrag van uw lening af. Daarnaast betaalt u rente. Uw maandlasten dalen tijdens de rentevaste periode.

Welke hypotheek past het beste bij u?

Wilt u advies over welke hypotheek het beste bij u past? U kunt kiezen voor advies van een Aegon adviseur of een onafhankelijk adviseur.

Bekijk nu de adviesmogelijkheden

Of vraag direct een adviesgesprek aan.