Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

U wilt als starter een hypotheek

Wat zijn mijn mogelijkheden?

Bent u starter op de woningmarkt? Spannend! Uw eerste huis, uw eerste hypotheek... Veel om over na te denken. Wat is bijvoorbeeld de beste hypotheek voor starters? Hoeveel kan ik lenen? Kies ik voor een nieuwbouwhuis of een oudere woning?

Uw eerste hypotheek voor uw eerste huis

Voor een koophuis heeft u meestal een hypotheek nodig. Daarmee leent u geld om uw droomhuis te kunnen kopen. Net als bij een gewone lening moet u dit geld terugbetalen aan de hypotheekverstrekker. Het verschil met een gewone lening? De hypotheekrente is veel lager. Dat komt omdat uw huis als onderpand voor uw lening dient. Daarmee heeft de hypotheekverstrekker meer zekerheid dat het uitgeleende geld wordt terugbetaald.

Bekijk de actuele hypotheekrente

 

GloeilampjeTip! Wilt u een nóg lagere rente? Sluit dan een hypotheek af met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Zo koopt u veilig en voordelig uw eerste huis. Kunt u uw hypotheek niet meer betalen? En moet u daarom uw huis verkopen? Dan zorgt NHG ervoor dat de hypotheek wordt afbetaald. Dat geeft de hypotheekverstrekker zekerheid. En in ruil daarvoor krijgt u een lagere rente. Lees meer

 

Welke hypotheek is geschikt voor starters?

Een starter kan kiezen tussen twee hypotheekvormen: een annuïteiten- of  een lineaire hypotheek. Dit zijn sinds 2013 de enige hypotheken die starters mogen afsluiten. We zetten de kenmerken van deze hypotheken even voor u op een rij:

 

Aegon Annuïteitenhypotheek

 • U betaalt in het begin meer rente en later steeds minder. Daardoor heeft u lagere nettolasten in het begin.
 • Uw bruto maandlasten blijven gelijk tijdens de rentevaste periode.
 • De totale lasten over de gehele looptijd zijn hoger dan bij de lineaire hypotheek
 • Op de einddatum is uw hypotheek afgelost.

 

Annuiteitenhypotheek - geschikt voor: het kopen van je eerste én een ander huis

Bekijk

Aegon Lineaire Hypotheek

 • U lost elke maand een vast bedrag van uw lening af.
 • Uw maandlasten dalen
 • De totale lasten over de gehele looptijd zijn lager dan bij de annuïteitenhypotheek
 • Op de einddatum is uw hypotheek afgelost.

 

 

Lineaire hypotheek - geschikt voor: het kopen van je eerste én een ander huis

Bekijk

 

 

Lees meer over de verschillende hypotheekvormen.

 

Bereken hoe hoog uw eerste hypotheek mag zijn

U weet nu welke hypotheken geschikt zijn voor starters. Maar hoeveel kunt u nu eigenlijk lenen? Dat berekent u eenvoudig met onze hypotheekcalculator. U ziet direct welke bruto maandlasten bij uw maximale lening horen.

Bereken uw maximale hypotheek

 

U heeft meer eigen spaargeld nodig

Of u nu starter bent of niet: u heeft steeds meer eigen geld nodig om een huis te kopen. Vroeger kon u de bijkomende kosten volledig meenemen in uw hypotheek. Denk bijvoorbeeld aan notariskosten en overdrachtsbelasting. Deze kosten zijn ongeveer 6% van de woningwaarde. Dat kan nu niet meer. U kunt namelijk nog maar 100% van de woningwaarde lenen. U zult dus steeds meer eigen spaargeld moeten meenemen.

 

Voorbeeld

Wilt u een woning kopen van €200.000,-? Dan mag u 100% van de woningwaarde lenen. Uw hypotheek mag dus maximaal €200.000,- zijn. De bijkomende kosten zijn 6% van de woningwaarde, dus €12.000,-. Dit betekent dat u minimaal €12.000,- eigen geld nodig heeft om dit huis te kunnen kopen.

 

4 tips voor starters

 1. Is uw eerste hypotheek niet hoog genoeg voor uw droomhuis? Sommige gemeenten bieden speciale startersleningen aan. Daarmee kunt u het verschil tussen de koopprijs en de hypotheek overbruggen. Lees meer over de starterslening.
 2. Koop Goedkoop is een regeling die sommige woningcorporaties aanbieden. Met deze regeling koopt u alleen het huis, niet de grond. Voor de grond betaalt u elke maand een vergoeding. Op deze vergoeding krijgt u de eerste 10 jaar flinke korting. Bovendien kunt u deze kosten aftrekken van de belasting. Bij Aegon kunt u alleen van deze regeling gebruikmaken als u NHG heeft.
 3. Er zijn ook woningcorporaties die woningen aanbieden met Koopgarant. U krijgt dan een korting van minimaal 10% op de marktwaarde van uw koophuis. Wilt u de woning weer verkopen? Dan koopt de woningcorporatie uw huis weer terug. Bij Aegon kunt u alleen van deze regeling gebruikmaken als u NHG heeft. Lees meer over Koopgarant.
 4. Er zijn mogelijkheden om met hulp van uw ouders een huis te kopen. Bekijk wat de opties zijn

 

Advies van Aegon
U krijgt telefonisch advies of een gesprek via videochat van een Aegon hypotheekadviseur. U kunt kiezen uit de hypotheekproducten van Aegon.  
 • Passende Aegon-oplossingen 
 • Adviesgesprek telefonisch of via videochat.
 • Aegon adviestarief is verschillend per situatie. Lees meer over de tarieven.  
Onafhankelijk advies
U krijgt onafhankelijk advies van een adviseur bij u in de buurt. Een onafhankelijk adviseur vergelijkt meerdere aanbieders voor u. Geen adviseur? Vind een adviseur in de buurt.
 • Producten van verschillende aanbieders 
 • Adviesgesprek op locatie of bij u thuis
 • Tarieven zijn per adviseur verschillend. In uw oriëntatiegesprek maakt u hierover afspraken per situatie.

 

Ook handig:

Veelgestelde vragen

Kan ik mijn hypotheek wijzigen?
Ja dat kan op verschillende manieren. Op onze pagina 'Hypotheek aanpassen' leest u alles over de verschillende mogelijkheden. 
Kan ik mijn hypotheek verhogen?
U kunt uw hypotheek bij Aegon verhogen
Of en hoeveel u extra kan lenen hangt onder meer af van de marktwaarde van uw woning, de hoogte van uw huidige hypotheek en uw inkomen. U kunt bijvoorbeeld uw hypotheek verhogen als u uw woning wilt verbouwen. Hier zijn enkele voorwaarden aan verbonden: 
 • De minimale verhoging is € 5.000,-.
 • Bij een verhoging gelden dezelfde acceptatieregels als voor een nieuwe lening. 
 • Bij de beoordeling kijken we naar de bestaande en de nieuwe lening. 
 • Een onderhandse verhoging op een lening met NHG is alleen mogelijk als deze ook met NHG wordt afgesloten.
 • Bij een verhoging onder NHG levert u een nieuw taxatierapport aan.
 • De verhoging moet passen op basis van uw inkomen en de marktwaarde (na verbouw) van uw woning
 • Het is niet mogelijk een tweede hypotheek bij ons af te sluiten als de eerste bij een andere geldverstrekker is afgesloten.

Overwaarde mag gebruikt worden voor andere doeleinden
Wanneer een woning overwaarde heeft en U heeft voldoende inkomen dan is het mogelijk om de hypotheek te verhogen voor de aanschaf van bijvoorbeeld een tweede huis, auto of boot. Deze verhoging is niet mogelijk onder NHG en wordt getoetst in Box 3.

Het kan zijn dat u langs de notaris moet voor uw verhoging  
Heeft u uw hypotheek hoger ingeschreven dan het bedrag dat u van ons heeft geleend? Of heeft u een deel van uw hypotheek afgelost? Dan heeft u mogelijk ruimte om uw hypotheek onderhands te verhogen. Dit betekent dat u niet naar de notaris hoeft. Het bedrag waarmee u de hypotheek wilt verhogen mag in dit geval niet hoger zijn dan de ruimte die u heeft in de hypotheek. 

Heeft u geen opnameruimte in uw hypotheek dan wordt de verhoging een tweede hypotheek. Deze hypotheek moet ingeschreven worden in het kadaster. Hiervoor moet u langs de notaris. 

Een aanvraag regelt u via uw adviseur
Een wijziging op uw hypotheek heeft financiële gevolgen. Uw adviseur helpt u een bewuste keuze te maken. Bij wie kan ik terecht voor advies over mijn hypotheek?