Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Zoekveld

U wilt als starter een hypotheek

Wat zijn mijn mogelijkheden?

Bent u starter op de woningmarkt? Spannend! Uw eerste huis, uw eerste hypotheek... Veel om over na te denken. Wat is bijvoorbeeld de beste hypotheek voor starters? Hoeveel kan ik lenen? Kies ik voor een nieuwbouwhuis of een oudere woning?

Uw eerste hypotheek voor uw eerste huis

Voor een koophuis heeft u meestal een hypotheek nodig. Daarmee leent u geld om uw droomhuis te kunnen kopen. Net als bij een gewone lening moet u dit geld terugbetalen aan de hypotheekverstrekker. Het verschil met een gewone lening? De hypotheekrente is veel lager. Dat komt omdat uw huis als onderpand voor uw lening dient. Daarmee heeft de hypotheekverstrekker meer zekerheid dat het uitgeleende geld wordt terugbetaald.

Bekijk de actuele hypotheekrente

 

Gloeilampje Tip! Wilt u een nóg lagere rente? Sluit dan een hypotheek af met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Zo koopt u veilig en voordelig uw eerste huis. Kunt u uw hypotheek niet meer betalen? En moet u daarom uw huis verkopen? Dan zorgt NHG ervoor dat de hypotheek wordt afbetaald. Dat geeft de hypotheekverstrekker zekerheid. En in ruil daarvoor krijgt u een lagere rente. Lees meer

 

Welke hypotheek is geschikt voor starters?

Er zijn allerlei verschillende hypotheekvormen. Maar de beste hypotheken voor starters zijn de annuïtaire en de lineaire hypotheek. Dit zijn sinds 2013 de enige hypotheken die starters mogen afsluiten. We zetten de kenmerken van deze hypotheken even voor u op een rij:

 

Aegon Annuïteitenhypotheek

 • U lost in het begin weinig af en later steeds meer.
 • Uw maandlasten blijven gelijk tijdens de rentevaste periode.
 • U betaalt hypotheekrente, maar komt in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek.
 • Na 30 jaar is uw hypotheek afgelost.

 

Bekijk

Aegon Lineaire Hypotheek

 • U lost elke maand een vast bedrag van uw lening af.
 • Uw maandlasten dalen tijdens de rentevaste periode.
 • U betaalt hypotheekrente, maar komt in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek.
 • Na 30 jaar is uw hypotheek afgelost.

 

Bekijk

 

Lees meer over de verschillende hypotheekvormen.

 

Bereken hoe hoog uw eerste hypotheek mag zijn

U weet nu welke hypotheken geschikt zijn voor starters. Maar hoeveel kunt u nu eigenlijk lenen? Dat berekent u eenvoudig met onze hypotheekcalculator. U ziet direct welke bruto maandlasten bij uw maximale lening horen.

Bereken uw maximale hypotheek

 

U heeft meer eigen spaargeld nodig

Of u nu starter bent of niet: u heeft steeds meer eigen geld nodig om een huis te kopen. Vroeger kon u de bijkomende kosten volledig meenemen in uw hypotheek. Denk bijvoorbeeld aan notariskosten en overdrachtsbelasting. Deze kosten zijn ongeveer 6% van de woningwaarde. Dat kan nu niet meer. In 2017 kunt u namelijk nog maar 101% van de woningwaarde lenen. En in 2018 wordt dit 100%. U zult dus steeds meer eigen spaargeld moeten meenemen.

Voorbeeld

Wilt u in 2017 een woning kopen van €200.000,-? Dan mag u 101% van de woningwaarde lenen. Uw hypotheek mag dus maximaal €202.000,- zijn. De bijkomende kosten zijn 6% van de woningwaarde, dus €12.000,-. Dit betekent dat u minimaal €10.000,- eigen geld nodig heeft om dit huis te kunnen kopen.

 

3 tips voor starters

 1. Is uw eerste hypotheek niet hoog genoeg voor uw droomhuis? Sommige gemeenten bieden speciale startersleningen aan. Daarmee kunt u het verschil tussen de koopprijs en de hypotheek overbruggen. Lees meer over de starterslening.
 2. Koop Goedkoop is een regeling die sommige woningcorporaties aanbieden. Met deze regeling koopt u alleen het huis, niet de grond. Voor de grond betaalt u elke maand een vergoeding. Op deze vergoeding krijgt u de eerste 10 jaar flinke korting. Bovendien kunt u deze kosten aftrekken van de belasting. Bij Aegon kunt u alleen van deze regeling gebruikmaken als u NHG heeft.
 3. Er zijn ook woningcorporaties die woningen aanbieden met Koopgarant. U krijgt dan een korting van minimaal 10% op de marktwaarde van uw koophuis. Wilt u de woning weer verkopen? Dan koopt de woningcorporatie uw huis weer terug. Bij Aegon kunt u alleen van deze regeling gebruikmaken als u NHG heeft. Lees meer over Koopgarant.

 

 

 

Advies voor uw eerste hypotheek

 

Wilt u advies over de beste hypotheek voor starters? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur. Dit kan een Aegon adviseur zijn of een onafhankelijke adviseur. Vaak is een eerste gesprek gratis. Bekijk de adviesmogelijkheden.

 

Vraag een adviesgesprek aan

 

Een gratis oriëntatiegesprek

 

Waar moet u op letten bij het kopen van uw eerste huis? Wat zijn de verschillen tussen hypotheken? In een gratis oriëntatiegesprek krijgt u het antwoord op dit soort vragen. Gewoon telefonisch, in 30 minuten!

 

Vraag een gratis oriëntatiegesprek aan

 

 

 

Ook handig: