Je eerste huis kopen

Je bent nieuw op de woningmarkt. Spannend! En veel om over na te denken. Kan je wel wat hulp gebruiken? Ga in gesprek met een hypotheekadviseur. Dat kan telefonisch of via videochat. Zo geregeld én gratis!
Maak een afspraak Maximale hypotheek berekenen
Image
Eerste huis kopen

Wat zijn mijn mogelijkheden?

Je eerste huis kopen en je eerste hypotheek afsluiten. Dat zijn belangrijke beslissingen om te nemen! Wat is bijvoorbeeld de beste hypotheek voor jou? Hoeveel geld kun je lenen? En zijn er speciale regelingen waarvoor je in aanmerking zou komen? Wil je weten wat er speelt bij het kopen van een eerste huis? Je leest het hieronder.

Een hypotheek afsluiten

Om een huis te kopen heb je meestal een hypotheek nodig. Dit betekent dat je er geld voor leent. Net als bij een gewone lening moet je dit geld terugbetalen. Over een hypotheek betaal je ook rente. Of je betaalt rente en aflossing. Dat is afhankelijk van de hypotheekvorm. Bij de berekening van de rente kijken we: 

 • of het om vaste of variabele rente gaat
 • hoe lang de rente wordt vastgezet
 • of het om een hypotheek met of zonder zogenoemde NHG gaat
 • hoe het hypotheekbedrag zich tot de waarde van de woning verhoudt
Image
Dozen inpakken

Tip! Een hypotheek met NHG

Misschien heb je er wel eens van gehoord: een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Maar wat betekent dit? 

Als je een hypotheek afsluit met NHG, weet je zeker dat je hypotheek past bij je inkomen. Je voldoet dan namelijk aan de normen voor verantwoord lenen. NHG kan een zogenoemde restschuld voor je betalen. Dit geeft de hypotheekverstrekker zekerheid. Met NHG koop je dus verantwoord en veilig je eerste huis. 

Meer over een hypotheek met NHG

Een hypotheekvorm kiezen

Als starter op de woningmarkt kun je uit verschillende hypotheekvormen kiezen. Sinds 2013 zijn er nieuwe regels voor het afsluiten van een hypotheek. Hierdoor mag je alleen de hypotheekrente aftrekken als je een annuïteiten- of een lineaire hypotheek afsluit. De kenmerken van deze hypotheken bij Aegon op een rij:

Annuïteitenhypotheek
 • Betaal een vast bedrag per maand (bij gelijkblijvende rente)
 • Je lening wordt elke maand minder
 • Zekerheid dat je de hypotheek helemaal aflost
Meer over onze annuïteitenhypotheek
Lineaire Hypotheek
 • Je maandlasten dalen stukje bij beetje
 • Zekerheid dat je de lening helemaal aflost
 • Hypotheekvorm met de minste totale rentekosten
Meer over onze lineaire hypotheek

Hoe hoog mag je hypotheek zijn?

Je weet nu uit welke hypotheken je voor een eerste hypotheek kunt kiezen. Maar hoe hoog mag je hypotheek zijn? Dus: hoeveel kun je lenen? Met onze hypotheekcalculator bereken je dat gemakkelijk zelf. En zie je direct de maandlasten die je bij jouw maximale hypotheek betaalt.

Image
Stel berekent hoeveel ze kunnen lenen

Je hebt meer spaargeld nodig

Vroeger kon er voor een hypotheek meer worden geleend. Nu mag je niet meer lenen dan de waarde van de woning. Of dat nu voor een eerste koophuis is, of niet. Dat betekent dat je bij het afsluiten van een hypotheek ook spaargeld nodig hebt. Bijvoorbeeld om notariskosten en overdrachtsbelasting te betalen. Neem contact op met een adviseur om te bekijken hoeveel spaargeld je nodig hebt.

Zoek een adviseur

5 voordelige regelingen

 1. Kom je met je eerste hypotheek geld tekort voor het huis? Sommige gemeenten bieden een regeling aan om het verschil tussen de prijs van het huis en de hypotheek te overbruggen. Zo kun je nèt dat beetje extra lenen. Lees meer over de starterslening.
 2. Er bestaat een regeling waarmee je alleen het huis koopt, niet de grond. Voor de grond betaal je elke maand een vergoeding. Misschien kun je deze kosten aftrekken van de belasting. Bespreek dit met je adviseur. Bij Aegon kun je van deze regeling profiteren als je een hypotheek met NHG hebt. Lees meer over Koop Goedkoop.
 3. Sommige woningcorporaties bieden woningen aan met een korting. Wil je deze woning weer verkopen? Dan koopt de woningcorporatie je woning weer terug. Bij Aegon kun je van deze regeling profiteren als je een hypotheek met NHG hebt. Lees meer over Koopgarant.
 4. Er zijn verschillende manieren om met hulp van je ouders een huis te kopen. Lees meer over de hulp van ouders.
 5. Wil je je huis verduurzamen? Dan kan je tot 106% van de woningwaarde (na verbouwing) lenen. Hoe je zo’n financiering aanvraagt, lees je hier.

Neem contact op met een adviseur

Onafhankelijk advies

Je krijgt onafhankelijk advies van een adviseur bij jou in de buurt. Deze vergelijkt meerdere aanbieders voor je. In de meeste gevallen is dit vrijblijvend.

Zoek een adviseur
Advies van Aegon

Kies nu voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek met een hypotheekadviseur van Aegon. Dat kan telefonisch, maar natuurlijk ook via videochat.

Maak een afspraak