Je eerste huis kopen

Als starter op de woningmarkt is het best spannend om je eerste huis te kopen, want er komt veel bij kijken. Het geeft veel stof tot nadenken. En je wilt natuurlijk ook weten wat je kan lenen en of je de hypotheeklasten wel kunt betalen. Met onze hypotheekcalculator bereken je dat gemakkelijk zelf. En je ziet direct de maandlasten die je bij jouw maximale hypotheek betaalt.
Maak een afspraak Maximale hypotheek berekenen
Image
Eerste huis kopen

Stappenplan voor het kopen van je eerste huis

Misschien verhuis je naar een andere stad voor een nieuwe baan, ga je samenwonen of is er een baby op komst. Wat de reden ook is: met het kopen van een huis bouw je financieel écht iets op. En dat is prettig! Er breekt een spannende tijd aan waarin je veel moet regelen. Van huizenjacht tot hypotheek en van dozen in- en uitpakken tot de champagne ontkurken.

Een eerste huis kopen in 7 stappen

Je mogelijkheden voor later beginnen met slimme keuzes die je nu maakt:

 1. Bedenk van tevoren wat je nieuwe huis mag kosten 
 2. Op zoek naar het perfecte huis 
 3. Huis gevonden: bod uitbrengen 
 4. De koop afronden 
 5. De hypotheek regelen 
 6. Tijd voor champagne 
 7. Na de koop 

Met deze volledige checklist kan je alvast vooruitdenken: Het hele stappenplan

Image
Dozen inpakken

Een hypotheek afsluiten met studieschuld

Je hypotheek hangt af van je inkomen en je schulden. Veel mensen denken dat een studieschuld het moeilijk kan maken om aan een hypotheek te komen. Dat is niet waar. Ook met een studieschuld kun je gewoon geld lenen voor het kopen van een huis.  

 

Meer over een hypotheek afsluiten met studieschuld

Een hypotheekvorm kiezen

Als starter op de woningmarkt kun je uit verschillende hypotheekvormen kiezen. Sinds 2013 zijn er nieuwe regels voor het afsluiten van een hypotheek. Hierdoor mag je alleen de hypotheekrente aftrekken als je een annuïteiten- of een lineaire hypotheek afsluit. De kenmerken van deze hypotheken bij Aegon op een rij:

Annuïteitenhypotheek

 • Betaal een vast bedrag per maand (bij gelijkblijvende rente)
 • Je lening wordt elke maand minder
 • Zekerheid dat je de hypotheek helemaal aflost
Meer over onze annuïteitenhypotheek

Lineaire Hypotheek

 • Je maandlasten dalen stukje bij beetje
 • Zekerheid dat je de lening helemaal aflost
 • Hypotheekvorm met de minste totale rentekosten
Meer over onze lineaire hypotheek

3 voordelige regelingen

 1. Kom je met je eerste hypotheek geld tekort voor het huis? Sommige gemeenten bieden een regeling aan om het verschil tussen de prijs van het huis en de hypotheek te overbruggen. Zo kun je nèt dat beetje extra lenen. Lees meer over de starterslening.
 2. Er zijn verschillende manieren om met hulp van je ouders een huis te kopen. Lees meer over de hulp van ouders.
 3. Wil je je huis verduurzamen? Dan kan je tot 106% van de woningwaarde lenen. Hoe je zo’n financiering aanvraagt, lees je hier.

Hoe hoog mag je hypotheek zijn?

Je weet nu uit welke hypotheken je voor een eerste hypotheek kunt kiezen. Maar hoe hoog mag je hypotheek zijn? Dus: hoeveel kun je lenen? Met onze hypotheekcalculator bereken je dat gemakkelijk zelf. En zie je direct de maandlasten die je bij jouw maximale hypotheek betaalt.

Image
Stel berekent hoeveel ze kunnen lenen

Je hebt meer spaargeld nodig

Vroeger kon er voor een hypotheek meer worden geleend. Nu mag je niet meer lenen dan de waarde van de woning. Of dat nu voor een eerste koophuis is, of niet. Dat betekent dat je bij het afsluiten van een hypotheek ook spaargeld nodig hebt. Bijvoorbeeld om notariskosten en overdrachtsbelasting te betalen. Neem contact op met een adviseur om te bekijken hoeveel spaargeld je nodig hebt.

Zoek een adviseur

Neem contact op met een adviseur

Onafhankelijk advies

Je krijgt onafhankelijk advies van een adviseur bij jou in de buurt. Deze vergelijkt meerdere aanbieders voor je. In de meeste gevallen is dit vrijblijvend.

Zoek een adviseur

Advies van Aegon

Kies nu voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek met een hypotheekadviseur van Aegon. Dat kan telefonisch, maar natuurlijk ook via videochat.

Maak een afspraak