Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Mijn hypotheek bij een scheiding

Particulier Hypotheek Mijn hypotheek bij een scheiding

Als u uit elkaar gaat, maakt u afspraken over de verdeling van al uw gezamenlijke vermogen. De woning en uw hypotheek zijn onderdeel van dit gezamenlijke vermogen. Bent u in gemeenschap van goederen getrouwd? Of staat de woning op naam van u allebei? Dan moet u ook de waarde van de woning en de bijbehorende hypotheek verdelen. U kunt twee dingen doen:

  • U verkoopt het huis en lost uw hypotheek af of;
  • één van u blijft in het huis wonen.

Verkopen of uitkopen?

Bent u alleen eigenaar van de woning, staat de hypotheek alleen op uw naam èn bent u niet in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan kunt u helemaal zelf beslissen wat er met het huis en de hypotheek gebeurt. Is de woning onderdeel van het te verdelen vermogen? Dan zijn er twee mogelijkheden. U kunt het huis verkopen en zo de hypotheek aflossen. Of één van u neemt de hypotheek in zijn geheel over. Dit laatste heet ‘uitkopen’. Uitkopen kan alleen als degene die in het huis blijft wonen de hypotheek alleen kan betalen. 

U verkoopt uw huis en lost samen de hypotheek in een keer af 

Besluit u samen het huis te verkopen? Dan lost u uw hypotheek af met de opbrengst van de verkoop van uw huis. 

Is de opbrengst van uw huis hoger dan de hypotheek? Dan maakt u winst. Dit heet ‘overwaarde’. Deze overwaarde deelt u dan met elkaar. Let op: koopt u na de verkoop binnen drie jaar een andere woning? Dan beperkt uw deel van de overwaarde de hypotheekrenteaftrek voor de lening op uw nieuwe woning. De Belastingdienst gaat er namelijk van uit dat u deze overwaarde gebruikt voor de aankoop en verbetering van uw nieuwe woning. Lees meer over deze zogenaamde Bijleenregeling

Is de opbrengst van uw huis lager dan uw hypotheek? Dan houdt u samen een restschuld over. U moet dan allebei nog een deel bijbetalen om de hypotheek af te lossen. Heeft u een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie? Dan kan NHG u de restschuld kwijtschelden. Maar alleen als u aan de voorwaarden voldoet die NHG hieraan stelt. 

Blijft een van u tot aan de verkoop in het huis wonen? En blijft de ander meebetalen aan de hypotheek? Dan mag u van de Belastingdienst allebei nog twee jaar gebruikmaken van de hypotheekrenteaftrek. Heeft u het huis na twee jaar nog steeds niet verkocht? Dan stopt de hypotheekrenteaftrek voor degene die niet in het huis woont. Meer hierover leest u op www.belastingdienst.nl 

Een van u neemt het huis en hypotheek over

Kan een van u de gehele hypotheek betalen? Dan kan deze persoon de ander uitkopen, de hypotheek overnemen en in het huis blijven wonen. De hypotheek moet dan op één naam worden gezet als dat nog niet het geval was. De eventuele overwaarde of restschuld moet u dan onderling verrekenen. 

Waar moet u op letten bij uw hypotheek als u gaat scheiden?

Bespreek uw persoonlijke situatie met uw hypotheekadviseur. De adviseur rekent dan samen met u alle financiële en fiscale gevolgen door. Dit zijn belangrijke zaken waar u op moet letten:

  • Heeft u een verzekering of spaarrekening gekoppeld aan uw hypotheek?

Heeft u een verzekering of een spaarrekening waarmee u een kapitaal opbouwt voor het aflossen van de hypotheek op einddatum? Dan moet u daar op letten bij de verdeling van het vermogen. Daarnaast moet u de verzekering of spaarrekening waarschijnlijk aanpassen na uw scheiding.

  • Hoe zit het met alimentatie?

Betaalt een van u na uw scheiding alimentatie aan de ander? Houd er dan rekening mee dat degene die alimentatie betaalt voortaan een lagere hypotheek kan krijgen. Voor degene die alimentatie krijgt, geldt het omgekeerde. Die kan juist een hogere hypotheek krijgen. Alimentatie wordt namelijk gerekend tot het inkomen. Ook is het verstandig om na te denken over een overlijdensrisicoverzekering. Daarmee kunt u het wegvallen van de alimentatie bij overlijden opvangen. 

Laat u adviseren over de beste keuze

Een wijziging op uw hypotheek kan gevolgen hebben voor uw financiële situatie. Het is verstandig om u te laten adviseren en goed te kijken naar de voor- en nadelen. De kosten die u betaalt voor advies verschillen per adviseur. Vraag daarom vooraf naar de kosten.

Bekijk de adviesmogelijkheden