Stappenplan voor het kopen van je eerste huis

  Gefeliciteerd: je gaat je eerste huis kopen! Leuk én spannend, want het kopen van je nieuwe huis is nogal wat. Waarschijnlijk heb je veel vragen. Hoeveel kan ik lenen? Kan ik samen een hypotheek afsluiten? Heb ik een makelaar nodig? Wij helpen je graag met een handig stappenplan. Zo houd je overzicht en kun jij met een gerust hart een huis kopen.

  Image
  Twee jonge vrouwen verhuizen

  Stap 1: Bedenk wat je droomhuis mag kosten 

  Waarschijnlijk speur je het liefst elke vrije minuut op internet naar je nieuwe huis. Heel begrijpelijk! Toch is het verstandig om eerst je financiële situatie onder de loep te nemen. Zo kun je met een duidelijk budget in je achterhoofd gericht op zoek naar een huis.

  Wat kun je doen? 

  Stap 2: Op zoek naar je droomhuis

  Nu je jouw financiële mogelijkheden weet, kan de huizenjacht écht beginnen. Neem hiervoor de tijd! Een nieuw huis vinden kan best een aantal maanden duren. 

  Wat kun je doen om gericht te zoeken? 

  • Zet je woonwensen op een rij. Denk hierbij aan de locatie, de prijs en het soort woning. 
  • Struin internet af. Kijk bijvoorbeeld op Funda.nl of Jaap.nl
  • Ga de huizen bezichtigen en stel tijdens de bezichtiging al je vragen. Informeer bijvoorbeeld naar gebreken of een bestemmingsplan. 
  • Is je droomhuis net iets te duur? Misschien kunnen je ouders meebetalen aan je hypotheek
  • Wil je liever niet zelf zoeken? Schakel dan een aankoopmakelaar in voor het vinden van je droomhuis.

  Stap 3: Huis gevonden: bod uitbrengen 

  Gefeliciteerd: je hebt je droomhuis gevonden! Tijd om een bod uit te brengen. 

  Hoe breng je een bod uit? 

  • Bepaal hoeveel het huis waard is, bijvoorbeeld door de prijzen van de huizen in de omgeving te vergelijken.
  • Bedenk welke ontbindende voorwaarden je wilt opnemen bij je bieding. Bijvoorbeeld onder voorbehoud van financiering en/of onder voorbehoud van een bouwkundige keuring.  
  • Breng je openingsbod uit.  
  • En dan... afwachten tot de verkopende partij reageert! 

   

  Image
  Dozen inpakken

  Stap 4: De koop afronden

  Zijn jullie het eens geworden over de prijs? Fijn! Nu kan het koopcontract getekend worden. Hierin worden alle afspraken over de koop vastgelegd. Na het tekenen van het koopcontract heb je nog 3 dagen om zonder opgave van reden van de koop af te zien. Neem in het koopcontract de ontbindende voorwaarden op. Zo zit je nergens aan vast als je de financiering niet rond krijgt of als uit het bouwkundige rapport blijkt dat verbouwingskosten veel hoger zijn dan verwacht. 

   

  Stap 5: Jouw hypotheek regelen 

  Als het koopcontract getekend is, kun je de hypotheek gaan regelen. In de voorwaarden van je koopcontract staat hoelang je hiervoor hebt. Houd er rekening mee dat je bij deze stap veel geduld moet hebben: een hypotheekaanvraag duurt soms langer dan je denkt en is vaak veel papierwerk.

  Hoe vind je de juiste hypotheek? 

  • Vergelijk onze verschillende hypotheken en de bijbehorende rentes. 
  • Maak een afspraak met een hypotheekadviseur. Die kan je adviseren over welke hypotheek het best bij jouw huidige en toekomstige leven past. Ook de rest van de hypotheekaanvraag kan de adviseur begeleiden. 
  • Bekijk of je woonverzekeringen nog aansluiten bij je nieuwe situatie
  • Bekijk of je een overlijdensrisicoverzekering nodig hebt.

  Stap 6: Tijd voor champagne! 

  En dan is het zover... de hypotheek is rond! Nu kan de leverings- en hypotheekakte ondertekend worden bij de notaris. Zodra dit is gebeurd, ben je officieel de eigenaar van jouw droomhuis. Tijd voor champagne!

   

  Na de koop...

  Eindelijk heb je de felbegeerde sleutelbos in handen. Nu kun je gaan verhuizen. Ga je eerst nog klussen en verbouwen? Bekijk hier hoe je je verbouwing kunt financieren.