Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Zoekveld

U wilt verhuizen naar een andere koopwoning

Kies de hypotheek die het beste bij uw situatie past

U heeft een koopwoning met een hypotheek en u wilt verhuizen naar een andere koopwoning. Dan moet u eerst uw huidige hypotheek aflossen. Vervolgens sluit u in veel gevallen een nieuwe hypotheek af. Bij het sluiten van uw nieuwe hypotheek is het belangrijk te weten wanneer uw huidige hypotheek is afgesloten. Voor hypotheken die vóór 2013 zijn afgesloten gelden namelijk andere regels voor de hypotheekrenteaftrek. Lees in 7 stappen hoe het kopen van een huis werkt in het stappenplan ander huis kopen.

Wat is mogelijk?

Heeft u voor het eerst een hypotheek na 2012 afgesloten? Dan zijn de belastingregels vrij eenvoudig: u komt alleen in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek als u een lineaire hypotheek of annuïteitenhypotheek neemt. Heeft u uw eerste hypotheek vóór 2013 afgesloten? Dan mag u de fiscale mogelijkheden van uw huidige hypotheek meenemen naar uw nieuwe hypotheek. 

Uw fiscale mogelijkheden meenemen

Vóór 2013 hoefde u niet af te lossen voor de einddatum om de rente te kunnen aftrekken, waardoor u over een periode van dertig jaar de maximale renteaftrek had. Daarnaast kon u, om uw hypotheek op einddatum af te lossen, vermogen opbouwen in een aan uw hypotheek verbonden SEW (Spaarrekening Eigen Woning) of KEW (Kapitaalverzekering Eigen Woning). Dit vermogen mocht u belastingvrij opbouwen. 

U mag deze ‘oude’ fiscale mogelijkheden alleen meenemen naar uw nieuwe hypotheek tot het bedrag dat u in uw huidige hypotheek heeft geleend. Wilt u in uw nieuwe hypotheek een hoger bedrag lenen dan uw huidige hypotheek dan gelden voor dat gedeelte de nieuwe fiscale regels. Dit gedeelte moet u dan lineair of met annuïteiten aflossen om in aanmerking te komen voor de hypotheekrenteaftrek. Meer over de belastingregels voor hypotheken leest op onze fiscale pagina. Bekijk ook de actuele hypotheekrentes.

Uw huidige rentepercentage meenemen

Naast uw fiscale mogelijkheden van vóór 2013 kunt u vaak ook bepaalde gunstige afspraken met uw hypotheekverstrekker meenemen naar uw nieuwe hypotheek. Zo kunt u bij Aegon de rente-afspraken meenemen. Dit is vooral gunstig als uw rentevaste periode in uw huidige hypotheek nog niet is afgelopen en de nieuwe rentepercentages hoger zijn dan u in uw huidige hypotheek. 

Regels voor overwaarde bij verkoop (de zogenaamde ‘bijleenregeling’)

Brengt uw huidige woning bij verkoop meer op dan het bedrag dat u in uw hypotheek heeft geleend? Dan houdt u geld over. Deze ‘overwaarde’ noemt de Belastingdienst ‘eigenwoningreserve’. Koopt u binnen drie jaar een nieuw huis? Dan moet u deze overwaarde investeren in uw nieuwe huis. Doet u dat niet? Dan heeft u geen hypotheekrenteaftrek ter grootte van die overwaarde. Dit geldt ook wanneer u verhuist naar een goedkopere woning. Lees meer over belastingregels en hypotheken op onze fiscale pagina.

 

Ook handig voor u

 

Producten

Aegon biedt de volgende hypotheekvormen: 

Aegon Lineaire Hypotheek
U lost elke maand een vast bedrag van uw lening af. Daarnaast betaalt u rente. Uw maandlasten dalen tijdens de rentevaste periode.
Aegon Annuïteitenhypotheek
U lost in het begin weinig af en later steeds meer. Daarnaast betaalt u rente. Uw maandlasten blijven gelijk tijdens de rentevaste periode.
Aegon Aflossingsvrije Hypotheek
U betaalt elke maand alleen rente. Op de einddatum moet u de lening zelf in één keer aflossen.
Aegon Spaarhypotheek
U spaart om uw hele lening terug te betalen. Over het bedrag dat u spaart krijgt u rente. Als u overlijdt, krijgen uw nabestaanden het verzekerde bedrag en lossen daarmee de hypotheek (deels) af.
Aegon Bankspaarhypotheek
U spaart om uw hele lening terug te betalen. Over het bedrag dat u spaart krijgt u rente.

Waar moet u nog meer op letten bij uw volgende hypotheek?

Uw huis staat onder water. Afwachten, extra aflossen of een andere hypotheek?

Naast de bovenstaande zaken zijn er nog andere zaken waar u rekening mee moet houden bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Bespreek ook deze zaken met uw hypotheekadviseur. 

Let op uw maandlasten

Het is belangrijk om na te gaan hoeveel hypotheek u wilt dragen. U zult met uw adviseur een balans moeten vinden tussen uw hypotheeklasten en geld overhouden voor andere zaken. Bereken uw maximale hypotheek en uw maandlasten met onze hypotheekcalculator.

Zekerheid voor uw nabestaanden

Een hypotheek sluit u af voor een lange tijd. Daarom is het verstandig om na te denken over de gevolgen bij het eventuele overlijden van u of uw partner. Is er dan voldoende inkomen voor de nabestaande(n) om de hypotheeklasten te dragen? De overlijdensrisicoverzekering is bedoeld om na het overlijden van de verzekerde de lening geheel of gedeeltelijk af te lossen. Op die manier blijven de woonlasten acceptabel voor de overblijvende partner en kunnen nabestaanden in de woning blijven wonen. Daarnaast hebben nabestaanden bij verkoop minder snel te maken met een mogelijke restschuld. Een overlijdensrisicoverzekering biedt dus extra zekerheid. 

Regelingen waardoor u meer of goedkoper kunt lenen

Er is een aantal regelingen die ervoor zorgen dat u minder maandlasten heeft. Ook zijn er regelingen waardoor u een hoger bedrag kunt lenen. 

 

Welke hypotheek past het beste bij u?

Wilt u advies over welke hypotheek het beste bij u past? U kunt kiezen voor advies van een Aegon adviseur of een onafhankelijk adviseur.

Bekijk nu de adviesmogelijkheden

Of vraag direct een adviesgesprek aan.