Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Uw hypotheekrente omzetten naar de marktrente

Particulier Hypotheek Uw hypotheekrente omzetten naar de marktrente

Voldoet uw hypotheekrente niet meer aan uw wensen? Dan is het mogelijk om het rentepercentage van een leningdeel te wijzigen tijdens de rentevaste periode. En de omzettingskosten die daarbij horen in één keer betalen. Dit noemen we ‘omzetten naar marktrente’. 

Hoe werkt het?

Wanneer u uw hypotheekrente omzet naar een nieuw rentepercentage, verbreekt u de huidige rentevaste periode eerder dan afgesproken. U start dan een nieuwe rentevaste periode tegen de marktrente van dit moment. Omdat u de rentevaste periode eerder verbreekt, heeft u een deel van de rente uit de oude periode nog niet betaald. Deze rente moet u nog wel betalen. Dit noemen we de omzettingskosten. Bij omzetten naar marktrente betaalt u deze omzettingskosten in één keer.

Omzettingskosten in één keer betalen

Heeft u de mogelijkheid om de omzettingskosten in één keer te betalen? En heeft u geen plannen om binnenkort te verhuizen? Dan is dit wellicht een goede optie voor u. Want als u de omzettingskosten in één keer voldoet, betaalt u de lagere marktrente die nu geldt. 

De voor- en nadelen

We zetten de voor- en nadelen van het omzetten van uw hypotheekrente even voor u op een rij. Zo ziet u in één oogopslag wat u kunt verwachten. Of het omzetten naar de marktrente ook echt een geschikte optie voor u is? Dat hangt af van uw financiële situatie. Bespreek uw opties daarom altijd met een adviseur. 

Voordelen
Nadelen

Voorwaarden voor het omzetten naar de marktrente

Wilt u uw rente omzetten naar de marktrente en de omzettingskosten in één keer betalen? Dan moet uw hypotheek aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • U heeft geen openstaande wijzigingen op uw hypotheek. Zoals een verhoging van het hypotheekbedrag of een extra aflossing. 
  • U heeft geen aanvraag voor een nieuwe hypotheekofferte openstaan die uw huidige hypotheek vervangt. Bijvoorbeeld een aanvraag voor een nieuwe hypotheekvorm.  
  • U heeft geen openstaand saldo op het bouwdepot.
  • U heeft geen betaalachterstand of betalingsregeling op uw hypotheek.
  • U kunt de omzettingskosten in één keer voldoen uit eigen middelen.

Opvragen omzettingskosten

Een indicatie van de omzettingskosten vindt u in Mijn Aegon. Denkt u dat het omzetten naar marktrente interessant voor u is?  Neemt u dan contact op met uw adviseur. Uw adviseur kan namelijk een voorstel voor uw nieuwe maandlasten voor u aanvragen en met u de mogelijkheden en wensen bespreken.  Samen met uw adviseur kiest u uiteindelijk wat het beste bij u en uw financiele situatie past. 

Persoonlijk advies van een adviseur

Het omzetten van uw rente naar marktrente kan gevolgen hebben voor uw financiële situatie. Het is verstandig om vooraf goed te kijken naar de voor- en nadelen. Uw adviseur heeft inzicht in uw persoonlijke financiële situatie en kan u helpen met het maken van de juiste keuzes. Lees meer over de adviesmogelijkheden of vraag direct een adviesgesprek aan. U vindt de naam van uw adviseur in Mijn Aegon.