Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Zoekveld

Een huis kopen? Let op de extra kosten!

Mag ik mijn hypotheekrente wijzigen naar een vast of variabel tarief?
Van variabel naar vast
Een variabel rentetarief kunt u kosteloos omzetten naar een vast rentetarief. De dag waarop wij uw verzoek ontvangen is leidend voor het rentetarief dat wij u aan kunnen bieden. U kunt dit zelf regelen via Mijn Aegon. 

Van vast naar variabel
Met uitzondering van een Spaar- en Bankspaarhypotheek en Levensloop Hypotheek is het mogelijk een vaste rente om te zetten naar een variabel tarief. Op het moment dat de huidige marktrente lager is dan de rente die u nu betaalt, brengen we omzettingskosten in rekening.

U ontvangt van ons een voorstel met onze vaste rentetarieven
De datum waarop wij uw verzoek ontvangen is leidend voor het tarief dat we u aanbieden. Ons voorstel is twee weken geldig. 

Vraag uw adviseur wat in uw situatie een verstandige keuze is. Wilt u van ons een voorstel ontvangen dan kunt u deze hier aanvragen

Heeft u een vraag over uw eigen product? Dan kunt u inloggen op Mijn Aegon.

Kan ik mijn hypotheek wijzigen?
Er zijn verschillende mogelijkheden om uw hypotheek aan te passen
Afhankelijk van uw situatie bekijkt u met uw adviseur wat voor u een goede optie kan zijn. Op onze website vindt u meer informatie over de volgende mogelijkheden: 
Voor een verzoek tot het wijzigen van uw hypotheek neemt u contact op met uw adviseur
Het gaat om een ingrijpende aanpassing van uw hypotheek(voorwaarden). Uw adviseur helpt u een bewuste keuze te maken. U kunt een onafhankelijke adviseur inschakelen of via een adviseur van Aegon een wijzigingsverzoek aanvragen.
 • Een adviseur via Aegon: Wilt u in contact komen met een adviseur van Aegon? Vraag een adviesgesprek aan.
 • Een onafhankelijke adviseur: U kunt zelf een adviseur zoeken via onze webpagina Zoek een adviseur.

 

Heeft u een vraag over uw eigen product? Dan kunt u inloggen op Mijn Aegon.

Wat is de incassodatum van de hypotheekrente en kan ik deze wijzigen?
We incasseren op (of rond) de eerste van de maand de verschuldigde hypotheekrente
U betaalt de hypotheekrente altijd per maand en achteraf. Door het invullen en ondertekenen van de hypotheekofferte heeft u ons gemachtigd de rente automatisch van uw rekening af te schrijven. Het is alleen mogelijk om per maand en via automatische incasso te betalen. 

Het is niet mogelijk om de incassodatum aan te passen
Dit komt door technische omstandigheden. 

Heeft u een vraag over uw eigen product? Dan kunt u inloggen op Mijn Aegon.

Welke hypotheekrente moet ik betalen voor mijn hypotheek?
Voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie betaalt u altijd het laagste rentetarief. Sluit u bij ons een hypotheek zonder NHG dan kijken we voor het bepalen van het rentetarief naar de hoogte van uw hypotheek en de marktwaarde van uw woning.

Hoe bepalen wij de tariefklasse van uw woning?
Deel de hypotheeksom door de marktwaarde van uw woning en vermenigvuldig met 100 (bijvoorbeeld €150.000 : €200.000 x 100= 75% van de MW en valt in de tariefklasse t/m 81% MW)

Wat is een tariefklasse en welke kent Aegon Hypotheken?
Voor het risico dat een geldverstrekker loopt wordt gekeken naar wat u wilt lenen (de hoogte van de hypotheek) in verhouding tot de (markt)waarde van de woning. Wij kennen drie zogeheten tariefklassen.
 • Tot en met 67,5% van de Marktwaarde
 • Tot en met 81% van de Marktwaarde
 • Meer dan 81% van de Marktwaarde

De actuele hypotheekrente vindt u op onze op onze website.

Heeft u een vraag over uw eigen product? Dan kunt u inloggen op Mijn Aegon.

De rentevaste periode van mijn hypotheek loopt binnenkort af. Wat moet ik doen?
U hoeft niets te doen. U ontvangt van ons 3 maanden voor het aflopen van de rentevaste periode een digitaal verlengingsvoorstel in uw Mijn Aegon omgeving. Vooraf sturen we u een notificatie per mail. Maakt u geen gebruik van Mijn Aegon? Dan ontvangt u het voorstel per post. In dit voorstel wordt per rentevaste periode aangegeven wat het rentepercentage wordt na verlenging. U kunt meer informatie vinden over verlengen op de pagina Uw rentevaste periode loopt af.

Mijn rentevaste periode loopt nog niet af. Ik wil de rente nu al wijzigen. Kan dat?
Het is mogelijk uw rente nu al om te zetten naar de huidige marktrente. Het kan zijn dat we u daarvoor omzettingskosten in rekening brengen. Ook is het mogelijk om uw rente te middelen. Meer informatie over de mogelijkheden kunt vinden op de pagina Rente tussentijds aanpassen. Het is verstandig om contact met uw adviseur op te nemen.

Heeft u een vraag over uw eigen product? Dan kunt u inloggen op Mijn Aegon.

Wat is een variabele hypotheekrente?
Een variabele rente is een rente die dagelijks kan wijzigen
Op de pagina 'Vaste of variabele hypotheekrente?' vindt u alle informatie over de opbouw van onze variabele rente. Wilt u op de hoogte blijven van rentewijzigingen? Meldt u zich dan aan online aan voor ons rentebericht. Bij een wijziging van de variabele rente passen we op de 1e van de volgende maand het rentetarief aan. Vanaf dat moment geldt deze nieuwe rente.

Variabele rente is mogelijk bij onze Leven-, Aflossings-, Lineaire- en Annuïteitenhypotheek
Wilt u de rente vastzetten? Stuur uw verzoek naar hypotheken.beheer@aegon.nl.

Heeft u een vraag over uw eigen product? Dan kunt u inloggen op Mijn Aegon.

De hypotheekrente is niet afgeschreven. Wat nu?
Wij zullen uw hypotheekrente opnieuw incasseren
Hebben we de hypotheekrente niet van uw betaalrekening kunnen incasseren, dan proberen we na ongeveer twee weken nogmaals. Enkele dagen voor de nieuwe incasso kondigen we dit via een brief bij u aan. De eerste incasso van de hypotheekrente vindt altijd op of rond de eerste van de maand plaats.

De eerste keer dat wij de hypotheekrente incasseren via automatische incasso kan dit tot 2 werkdagen langer duren
Een eerste automatische incasso komt in een wachtrij bij de bank. Hierdoor kan de daadwerkelijke afschrijving eenmalig tot 2 werkdagen later plaats vinden. 

Heeft u een vraag over uw eigen product? Dan kunt u inloggen op Mijn Aegon.

Mag ik mijn hypotheekrente meenemen of doorgeven?
Na verkoop van uw woning mag u de rentecondities meenemen naar uw nieuwe woning
U mag de rente ook doorgeven aan de koper van uw huis. Dit is aantrekkelijk op het moment dat de rente van de bestaande hypotheek lager is dan de huidige rente. Is voor de nieuwe woning een hogere hypotheek nodig dan geldt voor het meerdere het actuele rentetarief. Wilt u gebruik maken van de meeneemregeling? Dan ontvangen we graag uiterlijk 6 maanden na het aflossen van de hypotheek een getekende hypotheekofferte voor de nieuwe woning.

Nieuwe woning gekocht en oude nog niet verkocht?
Ook dan kan u gebruik maken van de meeneemregeling (verhuisregeling). 

Valt de nieuwe hypotheek in een andere tariefklasse, dan passen we de rente aan
Op het moment dat de nieuwe hypotheek in een andere tariefklasse valt (de verhouding tussen het geleende bedrag en de waarde van de woning) passen we de rente aan. Dit geldt ook voor de meegenomen rente. De rente kan zowel hoger als lager uitvallen. Het aangepaste rentetarief baseren we op basis van de renteverschillen volgens het actuele rentebericht.

Op het moment dat u nu een hypotheek heeft met NHG rente en een nieuwe woning aan koopt zonder NHG, kan u uw basisrente meenemen. Dit betekent dat de NHG korting vervalt. De nieuwe financiering valt in een andere tariefklasse die door een opslag aangepast wordt.

Aanvullende voorwaarden doorgeefregeling
 • De huidige eigenaar heeft een hypotheek bij Aegon.
 • De nieuwe eigenaar sluit zijn hypotheek af bij Aegon.
 • De nieuwe eigenaar voldoet aan de acceptatienormen van Aegon.
 • De doorgeefrente geldt tot de einddatum van de rentevastperiode van de hypotheek van de verkoper.
 • De doorgeeftrente geldt voor maximaal het restbedrag van de hypotheek van de verkoper. Voor aanvullende financiering geldt de dagrente.
 • De koper mag kiezen voor een andere rentevaste periode. In dat geval wordt de rente een gewogen gemiddeld tussen de oude en nieuwe rentevaste periode.
 • De verkoper verliest zijn recht op de lage contractrente en moet schriftelijk aangeven dat van dit recht wordt afgezien.


Offerteaanvraag en meenemen rente
Uw adviseur kan een offerte voor u aanvragen. 

 

Heeft u een vraag over uw eigen product? Dan kunt u inloggen op Mijn Aegon.