Skip to main content

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Search form

Met belastingvoordeel uw pensioen aanvullen

U wilt toch ook na uw pensioen leuke dingen doen en leven zoals u gewend bent? Heeft u hiervoor voldoende pensioen opgebouwd? Onderzoek van het Verbond van Verzekeraars laat zien dat meer dan de helft van de Nederlanders te maken heeft met een pensioentekort. Er is sprake van een pensioentekort als het inkomen inclusief AOW na pensionering lager is dan 70% van uw huidige inkomen.

Wist u dat u eenvoudig met belastingvoordeel uw pensioen kunt aanvullen? Bijvoorbeeld met uw jaarruimte. Uw jaarruimte geeft aan hoeveel geld u met belastingvoordeel in 2015 opzij mag zetten voor een aanvullend pensioen. 

 

Bereken uw beschikbare jaarruimte

Bereken uw jaarruimte

Bent u ondernemer? Dan gelden andere voorwaarden voor aanvulling van uw pensioen. Voor hen is namelijk de Fiscale Oudedags Reserve (FOR) beschikbaar.

 

Hoe werkt dat, met belastingvoordeel uw pensioen aanvullen?

De overheid heeft regels voor aanvulling van uw pensioen. Zo mag u niet onbeperkt geld storten op uw lijfrenterekening. Het maximumbedrag per jaar is afhankelijk van het tekort dat u heeft. Als er sprake is van een tekort, ontstaat er jaarruimte. Dat kan elk jaar een ander bedrag zijn, want het is afhankelijk van uw persoonlijke situatie.

Met een lijfrenteproduct kunt u uw jaarruimte gebruiken om uw pensioen aan te vullen. U stort dan geld (maximaal het bedrag van uw jaarruimte) op een geblokkeerde spaar- of beleggingsrekening. Dit gestorte bedrag neemt u mee als aftrekpost in uw belastingaangifte. Wanneer u met pensioen gaat, krijgt u het bedrag in termijnen uitbetaald. U betaalt dan pas inkomstenbelasting. Dit is uw voordeel, want als u niet meer (of minder) werkt, is de inkomstenbelasting in veel gevallen lager dan nu. 

 

Een voorbeeld uit de praktijk

René is 40 jaar en verdient € 50.000,- per jaar. Hij wil graag weten of hij extra pensioen kan opbouwen. In zijn Uniform Pensioen Overzicht vindt hij zijn Factor A. Deze is € 625,-. Hij berekent zijn jaarruimte met de jaarruimtecalculator. Deze is € 1.190,-.

René gaat zijn jaarruimte benutten

  • Hij gaat sparen via een lijfrente
  • Daarom krijgt hij 42% van zijn inleg terug van de Belastingdienst. Zo’n € 500,-!
  • Tot aan zijn pensioen – hij is dan 67 – spaart hij totaal € 32.000,-
  • Bij de huidige spaarrente heeft hij dan een totale spaarpot van € 41.600,-

René gaat met pensioen

  • Zijn lijfrente van € 41.600,- komt vrij
  • Hij laat deze in delen uitkeren en betaalt hierover inkomstenbelasting
  • René betaalt nu nog maar 24,1% belasting in plaats van 42%
  • Hierdoor betaalt hij € 10.025,- belasting
  • Zijn totale teruggave bedroeg € 13.500,-
  • René heeft een belastingvoordeel van zo’n € 3.400,-

Wilt u meer informatie?

Over pensioen, aanvulling en jaarruimte is veel te vertellen. Natuurlijk staat Aegon voor u klaar. Soms wilt u er eerst zelf meer over lezen of horen. Dat begrijpt Aegon. Lees meer over aanvullend pensioen opbouwen.

Heeft u nog vragen over pensioen en het aanvullen vanuit jaarruimte? Dan zijn wij bereikbaar per telefoon en via chat. Voor een persoonlijk en deskundig advies kunt u terecht bij een onafhankelijk adviseur of bij onze specialisten van Aegon Advies.

 

Vraag een adviesgesprek aan

Telefonisch contact momenteel niet mogelijk

Onze medewerkers zijn op onderstaande tijden telefonisch bereikbaar:

ma - vr
08:00 - 21:00
za - za
09:00 - 13:00

Veelgestelde vragen