Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

15 slimme tips voor uw belastingaangifte over 2018

Het blijft een klus waar de meeste mensen niet bepaald naar uitkijken: de belastingaangifte. Dat snappen we bij Aegon heel goed. Daarom helpen we u graag op weg met deze handige belastingtips!

 

Voordat u begint

1. Hou de aangiftebrief in de gaten

De meeste mensen krijgen in februari een aangiftebrief. Daarin vraagt de Belastingdienst u om aangifte te doen voor de inkomstenbelasting. Heeft u geen aangiftebrief ontvangen? Dan kan het zijn dat u toch aangifte moet doen. Hier leest u wanneer dat zo is.

2. Doe op tijd aangifte

U kunt uw aangifte doen vanaf 1 maart. Dan is het digitale aangifteformulier namelijk beschikbaar. De Belastingdienst vult dit formulier in de meeste gevallen al bijna helemaal voor u in. Net als vorig jaar moet uw aangifte voor 1 mei binnen zijn. Lukt dit niet? Vraag de Belastingdienst dan om uitstel. Zo voorkomt u dat u een boete krijgt.

3. Leg alle papieren alvast klaar

U houdt vast niet van zoeken. En al helemaal niet als u net lekker op dreef bent met de aangifte. Leg daarom alle documenten bij elkaar voordat u begint. Het invullen gaat dan een stuk makkelijker. Voor de digitale aangifte heeft u in elk geval uw DigiD-code nodig. Daarmee logt u in. Doet u samen met uw partner aangifte? Spreek dan samen af wanneer u de aangifte gaat invullen. Uw partner moet namelijk ook met zijn of haar DigiD inloggen. Weet u niet precies welke stukken u allemaal nodig heeft? Onze handige checklist helpt u op weg.

4. Check de gegevens die de Belastingdienst al heeft ingevuld

De Belastingdienst vult het digitale aangifteformulier vaak al voor een groot deel in. Controleer goed of alles klopt. U bent namelijk zelf verantwoordelijk voor de juistheid van de gegevens. Bovendien wilt u niet te veel belasting betalen. Een zorgvuldige check van het fiscaal partnerschap en uw aftrekposten is daarom erg belangrijk. In de volgende tips leest u daar meer over.


Kijk zeker even in Mijn Aegon. Daar vindt u gegevens die u helpen bij het controleren van uw aangifte. Bijvoorbeeld over uw spaarsaldo, uw beleggingen, uw lijfrentes en uw levensverzekering bij Aegon.


 

Samen aangifte doen?

5. Bepaal wie uw fiscale partner is

Heeft u een partner, maar weet u niet of hij/zij ook uw fiscale partner is? Het aangifteprogramma helpt u dit vast te stellen. Ook via de website van de Belastingdienst kunt u bepalen of uw partner uw fiscale partner is. Misschien heeft u maar een deel van het jaar een fiscale partner gehad. U kunt er dan voor kiezen om het hele jaar als fiscale partners te worden beschouwd. Dat kan voordeliger zijn.

6. Verdeel de aftrekposten

Bij een gezamenlijke aangifte kunt u soms geld besparen door de gezamenlijke aftrekposten te verdelen. Denk bijvoorbeeld aan hypotheekrente, zorgkosten, studiekosten en giften. U geeft in het aangifteprogramma zelf aan hoe u deze kosten wilt verdelen met uw partner. Voordat u de verdeling van de kosten definitief maakt, kunt u verschillende verdelingen uitproberen. Zo ziet u vanzelf wat voor u het voordeligst is. 

7. Verdeel uw vermogen

Heeft u samen met uw fiscale partner op 1 januari 2018 een vermogen dat groter is dan € 130.800? Dan kan het slim zijn om dit vermogen in uw aangifte te splitsen. U betaalt dan minder belasting. In de tabel hieronder ziet u hoe het werkt.

SchijfUw vermogen (€)De inkomstenbelasting die u betaalt
00 - 30.0000%
130.000 - 100.8000,60%
2108.000 - 1.008.0001,30%
3> 1.008.000 1,61%

 

Veranderingen in uw woonsituatie?

8. Neem de kosten mee van het oversluiten van uw hypotheek

Heeft u het afgelopen jaar uw hypotheek overgesloten? Dan mag u de kosten hiervan aftrekken van de belasting. Op de website van de Belastingdienst kunt u daar alles over lezen. Het gaat om de volgende kosten:

 • advies- en bemiddelingskosten voor uw hypotheekadviseur
 • bereidstellingsprovisie ( = het geld dat u betaalt aan de bank of een verzekeraar om de aangeboden rente in de offerte te verlengen)
 • notariskosten voor de hypotheekakte
 • kadastrale rechten voor de hypotheekakte
 • taxatiekosten voor het krijgen van de lening
 • kosten voor de aanvraag van de Nationale Hypotheek Garantie
 • boeterente
 • bouwrente die u betaalde ná het tekenen van het voorlopig koopcontract, maar vóór het tekenen van de hypotheekakte
 • kosten voor uw nieuwbouwdepot of verbouwingslening of verbouwingsdepot

Let op: Heeft u deze kosten laten meenemen in uw nieuwe hypotheek? Dan hoort dat deel van de lening in box 3. De rente en kosten van dit deel van de schuld zijn niet aftrekbaar.


9. Ga slim om met dubbele woonlasten

Bent u verhuisd, maar is uw oude woning nog niet verkocht? Dan heeft u dubbele woonlasten. U mag de hypotheekrente van uw oude woning aftrekken tot maximaal 3 kalenderjaren na de verhuizing. Dit geldt niet als u uw woning verhuurt. Want dan is de rente tijdens de hele verhuurperiode niet aftrekbaar. Geef de verhuurde woning op bij uw bezittingen in box 3. De hypotheek kunt u dan opgeven bij uw schulden in box 3. Meer weten? Hier leest u hoe de Belastingdienst omgaat met dubbele woonlasten.

10. Geef de rente van uw restschuld op

Heeft u uw huis verkocht voor een prijs die lager was dan het openstaande hypotheekbedrag? Dan heeft u een restschuld. Als u het huis na 28 oktober 2012 maar vóór 1 januari 2018 heeft verkocht, mag u de betaalde rente aftrekken tot maximaal 15 jaar na de verkoopdatum.

11. Uit elkaar? Houd rekening met de fiscale gevolgen voor de eigen woning

Heeft u een gezamenlijke woning en gaat u uit elkaar? Dan heeft dat gevolgen voor uw belastingaangifte. Er kunnen zich drie situaties voordoen:

 • U verlaat allebei de woning
  U heeft elk voor uw eigen aandeel in de woning en de eigenwoningschuld tot maximaal 2 jaar recht op renteaftrek. De eigenwoningschuld is de schuld die u bent aangegaan bij de aankoop of verbouwing van de eigen woning.
 • U koopt na het verlaten van de woning een andere eigen woning U kunt maximaal 2 jaar lang voor beide woningen de hypotheekrente aftrekken. Hoeveel precies? Dat ligt eraan: hoe groot was uw aandeel in het huis en de eigenwoningschuld?
 • U blijft in de woning wonen
  Uw persoonlijke situatie bepaalt of u de hypotheekrente kunt aftrekken. Misschien moet u de hypotheekrente die uw (ex-)partner nog betaalt opgeven als ontvangen partneralimentatie.

De aangifte over het jaar waarin u uit elkaar bent gegaan vraagt om speciale aandacht. En niet alleen wanneer u samen eigenaar was van een woning. Het is verstandig om deze aangifte met een belastingadviseur in te vullen.

 

Tot slot

12. Maak gebruik van uw jaar- en reserveringsruimte

Heeft u in 2018 geld gestort op een lijfrenterekening? Of heeft u premie betaald voor een lijfrenteverzekering? Als u een aantoonbaar pensioentekort heeft, kunt u deze betalingen aftrekken bij uw aangifte. Uw jaarruimte bepaalt het bedrag dat u maximaal kunt aftrekken. Bereken hier uw jaarruimte.


Voorbeeld
Uw jaarruimte in 2018 is € 1.555. U heeft € 1.400 gestort op uw lijfrentespaarrekening. Dit bedrag is lager dan uw jaarruimte. U mag daarom € 1.400 aftrekken van uw inkomen in box 1.


Heeft u de afgelopen 7 jaar niet met belastingvoordeel voor uw lijfrente gespaard? Of heeft u uw jaarruimte een aantal jaar niet helemaal benut? Dan mag u een bedrag aftrekken dat hoger is dan uw jaarruimte. Dit noemen we de reserveringsruimte.

Voor het vaststellen van de reserveringsruimte moet u de onbenutte jaarruimte in de afgelopen jaren berekenen. Bereken uw jaar- en reserveringsruimte. In sommige gevallen is het voordeliger om eerst de reserveringsruimte te gebruiken en daarna pas de jaarruimte.

13. Wisselend inkomen? Pas op dat u niet te veel belasting betaalt!

Wisselt uw inkomen nogal? Dan betaalt u misschien meer belasting dan iemand met een gelijkmatig inkomen. U kunt dan in aanmerking komen voor de middelingsregeling.

De middelingsregeling in het kort
Met middeling berekent u uw gemiddelde inkomen over 3 aaneengesloten kalenderjaren. Daarna berekent u hoeveel belasting u per jaar moet betalen. Zijn de nieuwe belastingbedragen lager dan die van de eerdere aanslagen? Dan heeft u mogelijk recht op een teruggaaf.

Is middeling iets voor u?
Middeling is vaak interessant in de volgende situaties:

 • U heeft na uw afstuderen een vaste baan gekregen én u had tijdens uw studie een bijbaan
 • U heeft een ontslagvergoeding (gouden handdruk) gekregen
 • U bent in de afgelopen jaren gestart of gestopt met werken
 • U werkt als freelancer of ondernemer
 • U heeft onbetaald verlof opgenomen (bijvoorbeeld voor een sabbatical)
 • U bent minder gaan werken

Let op: Wacht niet te lang met de middeling. U moet het verzoek indienen binnen 36 maanden nadat de aanslagen van uw middelingsjaren definitief zijn.


14. Hulp nodig? Neem contact op met uw adviseur

Met de aangifte berekent u uw inkomen over het afgelopen jaar. Zo stelt u vast hoeveel belasting u moet betalen. Of hoeveel geld u terugkrijgt. De gegevens worden ook gebruikt om te bepalen of u bijvoorbeeld recht heeft op huurtoeslag, kinderopvangtoeslag of zorgtoeslag. Komt u er niet uit? Neem dan contact op met uw belastingadviseur. Die kan bepalen wat in uw geval het beste is.

15. Bespaar in 2019 belasting door hypotheekrente vooruit te betalen of alimentatie af te kopen

Heeft u een inkomen dat hoger is dan € 68.507 en heeft u aftrekposten zoals hypotheekrente voor de eigen woning of partneralimentatie? Dan kan het fiscaal voordelig zijn om die kosten zo veel mogelijk in 2019 te betalen.

Betaalt u in 2019 (hypotheek)rente vooruit voor een periode tot 1 juli 2020? Dan is dit bedrag helemaal aftrekbaar in 2019. Dat kan u wel 3%. belasting schelen. Voor de hypotheekrenteaftrek geldt in 2019 namelijk een belastingtarief van 49%. Dit tarief is in 2020 nog maar 46%. Overleg wel vooraf met uw geldverstrekker, wanneer u uw rente vooruit wilt betalen. En lees ook de voorwaarden die de Belastingdienst stelt aan vooruitbetalen van rente.

Koopt u in 2019 uw alimentatie af, dan is uw belastingvoordeel nog groter. In 2019 is het aftrektarief voor alimentatie (of de afkoopsom alimentatie) nog 51,75%, In 2020 is dit tarief nog maar 46%.