Tips van onze budgetcoaches

Image
Tips bespaarcoach

Slim omgaan met geld

Je kunt al besparen door toepassing van een aantal simpele maatregelen. Lees de bespaartips van de budgetcoaches en begin direct met besparen.

8 bespaartips

Laat je vaste lasten automatisch afschrijven.

Lees meer

Houd jouw administratie op orde

Lees meer

Houd jouw inkomsten en uitgaven in de gaten

Lees meer

Pin een vast bedrag voor de hele week of maand

Lees meer

Controleer of je toeslagen kloppen

Lees meer

Controleer je abonnementen of andere contracten

Lees meer

Verkoop jouw oude spullen

Lees meer

Koop spullen tweedehands

Lees meer

Zo heb je geen omkijken meer naar betalingen.

Vaste maandelijkse kosten voor bijvoorbeeld water en energie kun je beter laten afschrijven met een automatische incasso. Ook voor andere kosten die je elke maand moet betalen kan dit handig zijn. Zoals abonnementen. Zo houdt je jouw administratie overzichtelijk en is de kans kleiner dat je te laat betaalt en hiervoor herinneringskosten moet betalen. Bovendien scheelt het je een heleboel tijd.

Via het machtigingsformulier geef je ons toestemming om nota's automatisch van jouw rekening af te schrijven. Hierdoor hoef je zelf niets meer te doen en betaal je altijd op tijd. Het gratis, betrouwbaar en makkelijk.  

Naar het machtigingsformulier

Zo weet je zeker dat je geen rekeningen over het hoofd ziet.

Een simpele manier om overzicht te krijgen in jouw geldzaken, is door je papierwerk op orde te houden. Bewaar formulieren en brieven in een map, geordend op onderwerp. Zo weet je zeker dat je geen rekeningen over het hoofd ziet. Bovendien heb je alle belangrijke documenten zo op 1 plek en kun je altijd en makkelijk terugkijken in jouw financiën.

Zo zie je op welk soort uitgaven je zou kunnen bezuinigen.

Meer grip begint bij overzicht. Zorg dat je je inkomsten en uitgaven bijhoudt. Dat kan in een schrift, maar ook digitaal. Bijvoorbeeld met ons budgetformulier. Dit formulier is speciaal bedoeld om je makkelijk en snel inzicht te geven in jouw inkomsten en uitgaven.

Bewaar je bonnetjes en houd wekelijks bij waar jouw geld precies naartoe gaat. Maak groepjes van uitgaven, zoals vaste uitgaven, boodschappen en bijvoorbeeld kleding en schoenen. Zo zie je sneller op welk soort uitgaven je zou kunnen bezuinigen. Vooral op boodschappen valt vaak veel te besparen. Dit kan je al gauw meer dan 100 euro per maand schelen.

Op deze manier koop je alleen wat je écht nodig hebt.

Geld dat je niet bij je hebt, kun je ook niet uitgeven. Pin daarom aan het begin van de week of maand een vast bedrag. Laat je pinpas thuis als je boodschappen gaat doen: zo kun je alleen maar besteden wat er op dat moment in jouw portemonnee zit. Op deze manier koop je alleen wat je écht nodig hebt.

Als later blijkt dat je teveel hebt ontvangen, moet je het vaak in één keer terug betalen. Dat kan soms niet goed uitkomen. 

Zorg dat je alle toeslagen krijgt waar je recht op hebt. Maar bekijk ook goed of je geen toeslagen ontvangt waar je géén recht meer op hebt, zodat je kunt voorkomen dat je deze op een dag opeens moet terugbetalen. Op mijn.toeslagen.nl kun je eenvoudig controleren of je de juiste toeslagen ontvangt. Je moet wel even inloggen met jouw DigiD.

Door administratie houd je overzicht.

Heb je de abonnementen die je lang geleden afsloot nog steeds nodig? En betaal je voor extra televisiezenders die u je prima kunt missen? Misschien kun je deze gewoon opzeggen. Steeds vaker is de opzegtermijn een maand. Ook als je een nieuw abonnement afsluit, kun je geld besparen. 

Bewaar contracten

Bewaar abonnementscontracten en -documenten in je administratie. Dit kan in een papieren map of digitaal. Zo houd je overzicht van je verplichtingen en kun je gemakkelijk zien wat de voorwaarden zijn als je bijvoorbeeld wilt opzeggen of aanpassen. Met een goede administratie houd je overzicht.

Ruim slapende abonnementen op

Veel abonnementen worden betaald door middel van automatische incasso. Uit onderzoek blijkt dat 44% van de Nederlanders hierdoor weleens lopende abonnementen ‘vergeet’. Mogelijk heb je dus nog abonnementen lopen waar je helemaal geen gebruik meer van maakt.

Loop jaarlijks je administratie door en ga na voor welke abonnementen je betaalt. Mogelijk zitten er dubbelingen of overbodige abonnementen tussen. Zet alles op een rij en bepaal daarna of er abonnementen zijn die je wilt aanpassen of opzeggen.

Tip: check ook meteen of een abonnement bij een andere aanbieder goedkoper kan, en stap eventueel over.

Oude spullen hoef je niet weg te gooien. Je kunt ze ook verkopen en er nog wat geld aan verdienen.

Gebruik je alle kleding in je kast wel? Of kom je tijdens het opruimen wel eens spullen tegen die je niet meer nodig hebt? Neem de tijd om daar een nieuwe eigenaar voor te zoeken, voordat je ze weggooit of weggeeft. Verkoop je spullen bijvoorbeeld via een Facebook-groep of op Marktplaats.

Door spullen tweedehands te kopen kun je al gauw vele euro's besparen.

In vintage- en tweedehandswinkels zijn steeds vaker spullen van goede kwaliteit te vinden. En wist je dat tweedehands winkelen niet alleen goed is voor je portemonnee? Het is ook een stuk duurzamer. Zo draag je dus tegelijkertijd je steentje bij aan de wereld van morgen.

Ook interessant

Image
zzp´er

Zelfstandig ondernemer?

Bekijk hoe je jouw financien de baas blijft.
Blijf je financien de baas
Image
Financien de baas

Betaling verrichten?

Bekijk je betalingen in Mijn Aegon.
Naar mijn financien
Image
Rekeningnummer wijzigen

Ander rekeningnummer?

Bekijk hoe je jouw rekeningnummer kunt wijzigen.
Rekeningnummer wijzigen