Zo blijf je jouw financiën de baas

Geen zorgen over jouw financiën, omdat je precies weet wat er binnenkomt en wat eruit gaat. Een fijn gevoel, maar hoe zorg je daarvoor? Wij vertellen je graag hoe je met een paar eenvoudige tips meer grip op jouw financiën krijgt, zodat je je als zzp’er kunt richten op jouw onderneming.
Image
Vrouw kijkt lachend in camera

1. Houd zakelijk en privé gescheiden

Hou zakelijk en privé uit elkaar met twee betaalrekeningen. Komt jouw omzet binnen op dezelfde rekening als waarvan je jouw boodschappen betaalt? Dat beperkt jouw overzicht. Open een zakelijke betaalrekening.

Geef jouw zakelijke rekeningnummer door aan jouw zakelijke relaties en vraag ze op deze bankrekening te betalen. Deze rekening gebruik je ook voor jouw zakelijke uitgaven. Let ook op de kosten. Sommige banken hebben voor startende ondernemingen een aantrekkelijke korting. 

2. Factureer op tijd

Verstuur facturen per maand of in de week waarin je jouw opdracht heeft afgerond.

3. Zet een maandelijks vast moment in jouw agenda voor de administratie

De administratie bijhouden is voor veel mensen geen hobby. Dat geldt misschien ook wel voor jou. Hoe langer je het uitstelt, hoe meer je er tegenop ziet. Prik daarom een vast moment in jouw agenda waarop je de administratie bijwerkt, bijvoorbeeld elke eerste maandagavond van de maand. Dan maak je jouw facturen en stuurt ze op. Ook kijk je naar jouw uitgaven en doe je de betalingen. Hoe vaker je het doet, hoe gemakkelijker het wordt.

4. Betaal jouw rekeningen op tijd

Probeer jouw rekeningen altijd op tijd te betalen. Zo voorkom je incassokosten. En lukt dat niet? Neem dan contact op met de partij aan wie je geld schuldig bent en overleg of het mogelijk is om bijvoorbeeld gespreid te betalen.  

5. Als je geen zin hebt in de administratie

Het kan natuurlijk dat je geen zin heeft om zo vaak met jouw administratie bezig te zijn. Schakel een boekhouder in om jouw (bedrijfs-)financieren op orde te brengen. Dat kost natuurlijk geld, maar het bespaart tijd en misschien ook wel ergernis. Laat je administratie in ieder geval niet 'versloffen'.  

6. Gratis advies Kamer van Koophandel

Ga naar de Kamer van koophandel voor advies over jouw onderneming. Lees het online forum voor tips of stel zelf vragen.

Image
Klantenservicemedewerker

Ondernemerscoach via NHG

Je bent eigen ondernemer. Het werk is erg leuk. Maar het versturen van facturen of zorgen voor een stabiel inkomen is andere koek. Ondertussen lopen de maandelijkse lasten gewoon door. Zoals het betalen van jouw hypotheek. Of jouw ziektekosten.

Het beheren van de financiën naast jouw eigen onderneming kan erg lastig zijn. Heb je als ondernemer ook hulp nodig? Voor klanten met een hypotheek via Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is het mogelijk een ondernemerscoach in te schakelen. Wij vertellen je er graag meer over.

Neem contact op