Kindje op komst

Van harte! Je verwacht een kindje! Een mooie en bijzondere tijd breekt aan. Maar je krijgt het ook druk. Want voordat de kleine er is, moet er nog van alles worden geregeld. Logisch dus dat sommige dingen er weleens bij inschieten. Het regelen van geldzaken bijvoorbeeld. Daarom helpen we je graag op weg. Zodat je het niet alleen nú goed hebt met je gezin, maar ook in de toekomst.

Image
Uw baby meeverzekeren

Je kleine spruit en je financiële zaken

Verbouwen of verhuizen?

Jij bent misschien al helemaal klaar voor je kindje. Maar voldoet je huis ook aan je wensen voor de kleine? En ga je verhuizen of verbouwen als je huis niet helemaal aan je wensen voldoet? Het is goed om daar nu al over na te denken. Straks heb je misschien geen puf meer voor al dat geregel en gesjouw.

Lees meer over verbouwen of verhuizen

Beschermen wat je lief is

Wanneer je gezinssituatie wijzigt, moet je je kind laten bijschrijven. Doe je dit niet, dan is je kindje niet verzekerd. Het is verstandig om ook je verzekeringen en de dekkingen na te lopen. Zo weet je zeker dat je kindje ook meeverzekerd is en je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Kinderen kun je bijna altijd meeverzekeren op de verzekering die je zelf al hebt.

Lees er hier meer over Lees meer over verzekeren

Financiële toekomst en toeslagen

Elke ouder kan erover meepraten: de opvoeding van kinderen kost geld. Het is daarom logisch dat je als vader of moeder je meer zorgen maakt over geld. Gelukkig heb je als ouder ook recht op een aantal financiële toeslagen van de overheid. Daarnaast sparen of beleggen de meeste ouders voor hun kind.

Lees meer over financiële toekomst

Waar moet je nog meer aan denken?

Je moet binnen 3 dagen aangifte doen van de geboorte van je kind.

  • Doe je later aangifte? Dan kun je een boete krijgen. Dit bedrag kan al snel oplopen tot een paar honderd euro.
  • Je doet aangifte in de gemeente waar je kind is geboren.

Niet getrouwd en ook geen geen geregistreerd partnerschap?

Dan moet de vader het kind erkennen. Let op: erkenning betekent niet dat jullie allebei het ouderlijk gezag hebben. Alleen de moeder heeft het gezag als jullie niet getrouwd zijn en ook geen geregistreerd partnerschap hebben. Meer informatie over het erkennen van een kind

Je gaat een prachtige tijd tegemoet. Maar niemand kan in de toekomst kijken. Veel gezinnen nemen dan ook het zekere voor het onzekere.

Voogd benoemen

Je moet er niet aan denken natuurlijk: maar wat als jij en je partner er ineens niet meer zijn? Wie zorgt er dan voor jouw kind? Het is goed om daar nu al over na te denken.

Testament maken of aanvullen

In een testament leg je vast wie wat erft. Ook neem je in een testament op wie de voogd van jouw kind wordt. Je laat een testament opmaken bij de notaris.

Wezenpensioen

Bij sommige pensioenfondsen is jouw kind automatisch verzekerd voor een wezenpensioen. Maar dat is niet altijd zo. Informeer daarom bij jouw werkgever of je jouw kind moet aanmelden voor een wezenpensioen.

Image
4 tips voor jullie geldzaken

Geregistreerd partnerschap of trouwen?

Ga je trouwen of een geregistreerd partnerschap aan? Dan hebben we ook een aantal zaken op een rij gezet waaraan je moet denken en wat je moet bespreken met je partner.

Lees meer over trouwen
Image
Een goed gesprek over geld

Checklist van de overheid

Op de website van de overheid kun je een vragenlijst invullen. Je krijgt dan een lijst met wat je moet regelen als je een kind krijgt. Op de lijst staat ook beschreven wat je rechten zijn bij het krijgen van een kind.

Vragenlijst invullen Samen belastingaangifte doen