Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Particulier Klantenservice Kindje op komst Alles wat je wilt weten over voogdij

Alles wat je wilt weten over voogdij

Tijdens de zwangerschap en de eerste weken na de bevalling ben je er misschien nog niet zo mee bezig. Maar iedere ouder kent dat gevoel: wat gebeurt er met mijn kind als ik er niet meer ben?

Wat is een voogd?

Een voogd is iemand die het kind van een ander opvoedt. Voogd word je niet zomaar. Dat gebeurt pas als de ouders van het kind er niet meer zijn. Of als ze niet meer voor het kind kunnen zorgen. Bijvoorbeeld door een ernstige ziekte. Een voogd is vaak een familielid. Dat kunnen de grootouders van het kind zijn. Of een oom en tante. Maar een voogd kan ook iemand van buiten de familie zijn. Zoals een goede vriend.

Wat doet een voogd?

Een voogd doet eigenlijk hetzelfde als de ouders. Het kind opvoeden en liefdevol verzorgen. Zodat het niets tekortkomt. Maar een voogd kan de opvoeding ook aan een ander overlaten en zich alleen bekommeren om de praktische dingen. Dan gaat het vaak om de geldzaken van het kind. Als ouder maak je hier duidelijke afspraken over. Deze afspraken kun je laten vastleggen in een testament. De voogdij stopt als het kind achttien wordt. Zo staat het in de wet.

Wat gebeurt er als je niets regelt?

Als ouder ben je niet verplicht om een voogd aan te wijzen. Maar het is wel verstandig. Veel mensen denken dat de zorg automatisch naar de grootouders gaat als er iets met hen gebeurt. Maar dat is niet zo. Als je niets regelt, beslist de rechter. De rechter bekijkt dan samen met de familie wat het beste is. Zijn er meerdere personen die in aanmerking komen voor het voogdijschap? Dan kan de rechter advies vragen aan de Raad voor de Kinderbescherming.

Hoe kies je een voogd?

Denk goed na wie je als voogd wilt
Je kunt je ouders aanwijzen als voogd
Je broer, zus of goede vriend kan ook voogd worden
Bespreek je plannen samen met de potentiële voogd

Leg vast wie de voogd van je kind wordt

Met het kiezen van een voogd ben je er nog niet. Het is namelijk verstandig om je keuze vast te leggen. Dat is niet verplicht. Maar als je niets vastlegt, beslist de rechter wat er met je kind gebeurt. De rechter zal natuurlijk zorgvuldig bekijken wat het beste is voor het kind. Toch wil je zo’n belangrijke beslissing vast niet overlaten aan een vreemde.

Notaris of online: de keuze is aan u

Gelukkig kost het weinig moeite om de keuze voor het voogdijschap vast te leggen. Vroeger moest je naar de notaris voor het aanwijzen van een voogd. Je keuze werd dan opgenomen in je testament. Ook nu nog kun je het voogdijschap op deze manier regelen. Maar sinds een paar jaar kan het ook online. Dat gaat met een aanvraagformulier op www.rechtspraak.nl. Bijkomend voordeel is dat je geen kosten betaalt.