Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Samenwonen of trouwen?

Particulier Klantenservice Samenwonen of trouwen

Gefeliciteerd, jullie gaan samenwonen of trouwen! Of allebei. Als jij en je geliefde gaan samenwonen, trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan, denken jullie waarschijnlijk niet meteen aan afspraken rondom jullie geldzaken. Het is een feestelijke gebeurtenis en vaak gaat de aandacht naar andere dingen. Dat begrijpen we. Soms is het ook best spannend. Want wat moeten jullie allemaal regelen en vastleggen? We helpen jullie op weg.

Samen geldzaken regelen

Afspraken maken en vastleggen van jullie geldzaken, zoals de hypotheek, verzekeringen en pensioenen is belangrijk. Zowel voor jezelf als voor elkaar. Daarnaast kunnen jullie op sommige zaken ook kosten besparen.

Hypotheek
Samen een huis kopen. Hoe werkt dat precies?
Verzekeren
Pas op voor dubbele verzekeringen en kosten.
Pensioen
Als je je pensioen wilt delen met jouw grote liefde, dan moet je dat soms zelf regelen.

Waar bewaren we dat?

Zorg ervoor dat jullie allebei weten waar jullie wat bewaren. Denk bijvoorbeeld aan inlogcodes en informatie op mobiele telefoons, tablets, computers, in mijn-omgevingen en papieren mappen.

4 tips voor jullie geldzaken

Samen onder één dak wonen betekent dat twee financiële huishoudens bij elkaar komen en dat jullie gezamenlijke kosten hebben. Dat geeft soms uitdagingen bij het verdelen van de inkomsten en de uitgaven. We hebben een aantal tips op een rij gezet.

Gezamenlijke belastingaangifte?

Samenwonen betekent niet automatisch dat jullie samen belastingaangifte doen. De belangrijkste vraag hierbij is: zijn jullie fiscaal partners? Dat hoeft namelijk niet als jullie samenwonen. Samenwonen kan wel gevolgen hebben voor toeslagen. Bij een huwelijk of een geregistreerd partnerschap zijn jullie wel fiscaal partners.

Regels?

In 2018 zijn de regels over bezittingen en schulden, die beide partners inbrengen in het huwelijk of geregistreerd partnerschap aangepast. Wonen jullie ongehuwd samen? Dan is er volgens de wet niets geregeld. Jullie kunnen wel een samenlevingscontract laten opstellen waarin jullie afspraken vastleggen.

Een goed gesprek over geld

Het praten over geldzaken kan soms moeilijk zijn. Benieuwd hoe jullie ervoor kunnen zorgen dat het een gesprek blijft en jullie elkaar geen verwijten maken? We hebben een aantal tips opgesteld hoe jullie een goed gesprek hierover kunnen hebben. Zonder elkaar in de haren te vliegen.

Advies nodig?

Sommige beslissingen kunnen gevolgen hebben. In een oriënterend gesprek kunnen jullie de wensen en mogelijkheden met een adviseur bespreken. Hiervoor worden geen kosten gerekend.

Bij een adviesgesprek heeft een adviseur inzicht in jullie persoonlijke financiële situatie. De adviseur kan jullie helpen met het maken van de juiste keuzes. Voor een adviesgesprek worden wel kosten gerekend. De tarieven zijn per adviseur verschillend. Informeer hiernaar bij de adviseur.

Afspraken vastleggen

Het is verstandig om afspraken over jullie geldzaken op papier te zetten. Want stel dat jullie financiële situatie verandert, jullie ooit uit elkaar gaan of één van jullie overlijdt. Zo hebben jullie in moeilijke tijden een zorg minder. Afspraken vastleggen kan bijvoorbeeld in een samenlevingscontract bij een notaris.

Voor een oriënterend gesprek worden vaak geen kosten gerekend. Voor het opstellen van een contract wel. Informeer hiernaar bij de notaris.