Aegon Uitkerend Garantiepensioen

 • Kies voor een aantrekkelijke pensioenuitkering
 • Zo lang u leeft een vaste uitkering
 • Ontvang binnen twee werkdagen een offerte
Bereken je pensioen Adviesgesprek aanvragen
Image
aegon uitkerend garantiepensioen

In het kort

Hoe werkt het Aegon Uitkerend Garantiepensioen?

U heeft een pensioenkapitaal opgebouwd. Dat kan bij Aegon zijn, maar ook bij een andere pensioenverzekeraar. Als u straks met pensioen gaat, komt uw pensioenkapitaal vrij. Maar dit bedrag komt niet in één keer op uw rekening. U moet hiervan een levenslange pensioenuitkering kopen. Bij Aegon kunt u kiezen uit:

 • het Aegon Uitkerend Garantiepensioen
 • het Aegon Uitkerend Beleggingspensioen 

Met het Aegon Uitkerend Garantiepensioen krijgt u de rest van uw leven iedere maand hetzelfde bedrag. U heeft dus zekerheid over de hoogte van uw pensioen. U kunt ook kiezen voor het Aegon Uitkerend Beleggingspensioen. Hiermee krijgt u de rest van uw leven iedere maand een bedrag dat jaarlijks wisselt. Dat komt doordat we uw pensioenkapitaal beleggen. U heeft daarmee kans op een hoger pensioen. U loopt ook het risico dat uw pensioen lager wordt.

Image
pensioen aegon uitkerend garantiepensioen geschikt

Het Aegon Uitkerend Garantiepensioen is geschikt als:

U gaat bijna met pensioen. En u heeft bij een of meerdere werkgevers een beschikbare premieregeling gehad. U gebruikt het pensioenkapitaal uit deze pensioenregeling(en) voor het afsluiten van uw pensioen.

Het Aegon Uitkerend Garantiepensioen zou bij u kunnen passen als u:

 • een gegarandeerd pensioen wilt ontvangen zo lang u leeft
 • zekerheid wilt over de hoogte van uw pensioen
 • zenuwachtig wordt van beleggingsproducten
 • het belangrijk vindt dat met de beleggingen milieu- en/of sociale kenmerken worden bevorderd
Lees meer over verantwoord beleggen
Image
pensioen aegon uitkerend garantiepensioen niet geschikt

Het Aegon Uitkerend Garantiepensioen past minder als:

 • u kans wilt maken op een hoger pensioen en niet wakker ligt van een lager pensioen
 • u voor uw pensioen liever gebruik maakt van een beleggingsproduct

We willen graag dat u een pensioenuitkering koopt die aansluit bij uw financiële situatie. Daarom moet u altijd van tevoren checken welk pensioen het beste bij u past: het Aegon Uitkerend Garantiepensioen of misschien toch het Aegon Uitkerend Beleggingspensioen.

Hoe & wat

Wilt u de eerste vijf jaar een hogere uitkering?

Met het Aegon Uitkerend Garantiepensioen kunt u kiezen voor iedere maand hetzelfde bedrag zo lang u leeft. Maar u heeft ook de mogelijkheid om tijdens de eerste vijf jaar van uw pensioen een hoger inkomen te hebben. Zo heeft u in deze periode wat meer financiële ruimte. Bijvoorbeeld om te reizen of een dagje weg te gaan met de kleinkinderen. Na die eerste vijf jaar ontvangt u een lager pensioen. In onze offerte ziet u hoe hoog uw pensioen is in de verschillende situaties. Zo kunt u kiezen wat het beste bij u past. 

Wilt u een pensioen voor uw partner als u overlijdt?

U wilt natuurlijk dat uw partner financieel goed verzorgd achterblijft als u overlijdt. U kunt daarom een partnerpensioen regelen als u met pensioen gaat. Overlijdt u eerder dan uw partner? Dan stopt uw eigen pensioen en begint het partnerpensioen. Uw partner krijgt daarmee een pensioen voor de rest van zijn of haar leven. Een prettig gevoel. Heeft u geen partner? Dan kunt u geen partnerpensioen regelen. Heeft u wel een partner? Bepaal dan samen met uw partner wat u wilt. U heeft 2 mogelijkheden:

1. Een gegarandeerd partnerpensioen. Uw partner krijgt partnerpensioen als u overlijdt. De hoogte hiervan staat vast. Het partnerpensioen bedraagt 70 procent van het pensioen dat u het eerste jaar ontvangt.

2. Geen partnerpensioen. Uw partner krijgt geen partnerpensioen als u overlijdt. Uw eigen pensioen gaat hierdoor omhoog.

Er verandert iets. Wat betekent dat voor uw pensioen?

Sommige gebeurtenissen zijn van invloed op uw pensioen. Bijvoorbeeld als u overlijdt, of uw partner. Als u besluit te gaan scheiden. Of als u naar het buitenland verhuist. Lees hier wat deze en andere veranderingen in uw leven betekenen voor uw pensioen.

Heeft u een deel van uw pensioen netto opgebouwd?

Voor mensen boven de salarisgrens van € 128.810 (2023) is er de mogelijkheid om fiscaal vriendelijk, via een nettopensioenregeling, bij te sparen. Heeft u extra pensioen opgebouwd door gebruik te maken van deze regeling? En komt uw pensioen vrij uit het Aegon Cappital Netto Pensioen of uit een nettopensioenproduct bij een andere verzekeraar? Dan kunt u een pensioenuitkering aankopen met het Aegon Uitkerend Garantiepensioen. We houden op deze uitkering geen loonheffing en zorgpremie in. Dit komt doordat u uw pensioen netto heeft opgebouwd.

Voordelen van het Aegon Uitkerend Garantiepensioen

 • U heeft zekerheid over de hoogte van uw pensioen. Kiest u voor het Aegon Uitkerend Garantiepensioen? Dan ontvangt u zo lang u leeft een vaste uitkering van ons. U weet daardoor precies waar u aan toe bent. De hoogte van deze uitkering berekenen we op uw pensioendatum. Daarvoor gebruiken we de dan geldende rente en levensverwachting.
 • U mag beginnen met een hoger bedrag. De eerste jaren een hoger pensioen en daarna minder? Of altijd precies hetzelfde? U beslist.

Nadelen van het Aegon Uitkerend Garantiepensioen

 • U zit vast aan de huidige rente. U bent afhankelijk van de rentestand op het moment dat we uw pensioen vaststellen. Hoe hoger de rente, hoe hoger het pensioen dat u de rest van uw leven krijgt. Helaas staat de rente al een paar jaar laag. U krijgt daardoor minder pensioen dan u misschien had verwacht. Stijgt de rente nadat uw pensioen is ingegaan? Dan stijgt uw pensioen niet mee.
 • U kunt waarschijnlijk steeds minder kopen van uw pensioen. Uw pensioen wordt niet geïndexeerd. De hoogte van uw pensioen staat namelijk vast. Maar uw pensioen wordt waarschijnlijk minder waard. Dat komt door de inflatie. Door de inflatie daalt uw koopkracht. U kunt daardoor steeds minder boodschappen doen van uw pensioen.

Kosten

Voor het Aegon Uitkerend Garantiepensioen rekenen we kosten. Dat zijn de kosten die Aegon maakt om uw pensioen te administreren, te beleggen en uit te keren. Hieronder staat alle informatie over de kosten op een rij.

U krijgt geen rekening voor de kosten

Alle soorten kosten die u hier ziet, verrekenen we in uw pensioen. Daardoor hoeven we deze kosten niet apart bij u in rekening te brengen. In de bedragen die u in de offerte ziet, zijn deze kosten al verwerkt.

Dit zijn de kosten bij de start van uw pensioen

U heeft een pensioenkapitaal opgebouwd. Voordat u met pensioen gaat, houden we eenmalig kosten in op dit kapitaal. U ziet ze hieronder. Het bedrag dat overblijft is voor uw pensioen. 

Instapkosten

De instapkosten zijn eenmalig € 1.050,-. Met dit bedrag maken we uw pensioen in orde. Denk bijvoorbeeld aan het invoeren van uw pensioen in onze administratie en de systemen die daarvoor nodig zijn. 

Administratiekosten

We berekenen de administratiekosten als volgt. We nemen het aantal jaar dat u en uw eventuele partner naar verwachting pensioen krijgen van ons. Dat vermenigvuldigen we met € 86,88,-. We houden daarbij rekening met de inflatie en de marktrente. Het totaalbedrag halen we in één keer af van uw pensioenkapitaal. Dat doen we voordat uw pensioen ingaat, net zoals bij de andere kosten.

Met dit bedrag zorgen we voor een zorgvuldige administratie en uitbetaling van uw pensioen. Dat betekent dat financieel alles klopt en uw pensioen elke maand netjes op uw rekening staat. 

Dit zijn de kosten tijdens uw pensioen 

Het Aegon Uitkerend Garantiepensioen kent geen kosten tijdens uw pensioen.

Belangrijk om te weten

Heeft u een pensioenkapitaal van zo’n € 20.000,- of minder? Dan kan het gebeuren dat bovenstaande kosten meer dan 15% van het totaal zijn. En dat willen we niet. Daarom verlagen we de kosten in dat geval tot 15%.

Specificaties

Minimum kapitaal

€ 25.000,-

Maximum kapitaal

Geen

Duur uitkering

Levenslang

Hoog-laagregeling mogelijk

U kunt ervoor kiezen om de eerste vijf jaar een hoger pensioen te ontvangen. De rest van de periode ontvangt u dan minder. Een vaste uitkering tijdens de gehele periode is ook mogelijk.

Kosten

Kijk voor een compleet overzicht van de kosten bij het onderdeel Kosten hiernaast.

Risico's

Bij het Aegon Uitkerend Garantiepensioen horen verschillende risico’s. Het is belangrijk dat u deze risico’s goed begrijpt en zich hiervan bewust bent. 

Het risico van een lage marktrente

Met het Aegon Uitkerend Garantiepensioen bent u afhankelijk van de rentestand op het moment dat we uw pensioen vaststellen. Hoe hoger de marktrente, hoe hoger het pensioen dat u de rest van uw leven gegarandeerd krijgt. Helaas staat de rente al een paar jaar laag. U krijgt daardoor minder pensioen dan u misschien had verwacht. Stijgt de rente nadat u met pensioen bent? Dan stijgt uw pensioen niet mee. Het omgekeerde is ook waar. Daalt de rente? Dan daalt uw pensioen niet mee.

Het risico dat geld minder waard wordt

U weet het vast nog wel: 10 jaar geleden kostte een kop koffie 1,70 euro. Vandaag de dag bent u ruim 2 euro kwijt. Dat komt door inflatie. Stijgende prijzen zijn niet erg zolang ook uw inkomen stijgt. Maar het Aegon Uitkerend Garantiepensioen blijft gelijk. U krijgt dus de rest van uw leven hetzelfde bedrag per maand. Over 20 jaar kunt u van dit bedrag waarschijnlijk minder boodschappen doen dan vandaag.

Overigens kan het omgekeerde ook gebeuren: deflatie. De prijzen dalen dan. U kunt in dat geval meer kopen van hetzelfde bedrag. Deflatie komt maar weinig voor in Nederland.

Vast of variabel

Kies voor een pensioen dat bij u past

Wat is in uw situatie handig om te doen? U moet een keuze maken die bepalend is voor de rest van uw leven. We hebben daarom een overzicht gemaakt om u te helpen de juiste keuze. 

Een vast of variabel pensioen Bereken zelf uw maandelijks pensioen
Image
pensioen advies van Aegon

Contact met een adviseur van Aegon

 • Een adviseur van Aegon helpt u verder
 • Aan het adviesrapport zijn kosten verbonden
Gesprek aanvragen
Image
pensioen verandert één keer per jaar

Contact met een onafhankelijk adviseur

 • Een onafhankelijke adviseur helpt u verder 
 • Informeer bij de adviseur naar de kosten
Vind een adviseur

Duurzaamheidsinformatie

Met het Aegon Uitkerend Garantiepensioen biedt Aegon je de zekerheid van een vaste pensioenuitkering zolang je leeft. Om je deze zekerheid te kunnen bieden, moeten wij wel beleggen. Het risico hiervoor is voor Aegon. We willen met beleggen zowel goede financiële rendementen als maatschappelijk verantwoorde rendementen behalen. We selecteren daarom beleggingen die in overeenstemming zijn met onze normen en waarden. Dit hebben we beschreven in ons Verantwoord Beleggen Beleid. Lees hoe we bij beleggingsbeslissingen bewust en actief rekening houden met de invloed op het milieu, de maatschappij en goed ondernemingsbestuur.

Meer informatie

Aegon Uitkerend Garantiepensioen: Verantwoord beleggen

Met het Aegon Uitkerend Garantiepensioen biedt Aegon je de zekerheid van een vaste pensioenuitkering zolang je leeft. Om je deze zekerheid te kunnen bieden, moeten wij wel beleggen. Het risico hiervoor is voor Aegon. We willen met beleggen zowel goede financiële rendementen als maatschappelijk verantwoorde rendementen behalen. We selecteren daarom beleggingen die in overeenstemming zijn met onze normen en waarden. Dit hebben we beschreven in ons Verantwoord Beleggen Beleid. Lees hieronder hoe we bij beleggingsbeslissingen bewust en actief rekening houden met de invloed op het milieu, de maatschappij en goed ondernemingsbestuur.

Verantwoord Beleggen

Met het Aegon Uitkerend Garantiepensioen biedt Aegon je de zekerheid van en vaste pensioenuitkering zolang je leeft. Om je deze zekerheid te kunnen bieden moeten wij wel beleggen. Dit doen we voor rekening en risico van Aegon.

Bij beleggingsbeslissingen wordt bewust en actief rekening gehouden met de invloed van de ecologische en sociale kenmerken van het product en goed ondernemingsbestuur. Dit noemen we de ESG-kenmerken In het bijzonder op het gebied van mensenrechten, wapens, gezondheid en milieu. Dit doen we door het toepassen van ‘engagement’ en ‘uitsluiting’ zoals is omschreven in ons Verantwoord Beleggen Beleid. Meer informatie en deze documenten vind je hier.

Onderdeel van ons Verantwoord Beleggen Beleid is de integratie van ESG-risico’s. Dit betekent dat we bij het samenstellen van onze producten ten aanzien van door ons te maken beleggingskeuzes rekening houden met ecologische en sociale kenmerken van de beleggingen. Daarbij wordt voor de beleggingen beoordeeld hoe duurzaamheidsrisico’s de financiële prestaties van de beleggingen kunnen beïnvloeden. We identificeren de belangrijkste nadelige effecten van duurzaamheidsrisico’s op het rendement en proberen deze waar mogelijk te vermijden en te verzachten. Beleggingen worden – waar mogelijk - onafhankelijk gescreend door onze aangestelde fondsbeheerder op:

 • naleving van relevante wet- en regelgeving;
 • beginselen van goed ondernemingsbestuur (zoals de UN Global Compact Principles); en
 • onze eigen screeningcriteria zoals opgenomen in de ‘Responsible Investing Topics’. 

De fondsbeheerder gaat in gesprek met de bedrijven waarin wordt belegd om de complexe uitdagingen op het gebied van milieu, de maatschappij en goed ondernemingsbestuur aan te gaan op een wijze die aansluit bij een duurzame toekomst voor mens en milieu. De fondsbeheerder volgt hierbij de screeningscriteria van Aegon. We hebben hierbij negen aandachtsgebieden geïdentificeerd:

 • Klimaatverandering 
 • Biodiversiteit
 • Mensenrechten
 • Arbeidsrechten
 • Goede gezondheid en welzijn
 • Goed ondernemingsbestuur
 • Controversiële wapens en de handel daarin
 • Financiële instellingen; en
 • Dierenwelzijn

Op basis van onze screeningscriteria beoordelen de fondsbeheerders of de ondernemingen handelen in lijn met onze normen en waarden. Is dit niet het geval? Dan gaan onze fondsbeheerders de actieve dialoog aan met de onderneming. We geloven dat een actieve dialoog kan bijdragen aan een positieve gedragsverandering van de bedrijven waarin we voor jou beleggen. Zodat hun activiteiten bijdragen aan betere resultaten voor zowel de onderneming als de samenleving. 

Als geconstateerd wordt dat verdere gesprekken met een bedrijf naar verwachting niet de noodzakelijk gewenste resultaten zullen opleveren, kan de fondsbeheerder besluiten om het bedrijf op de Exclusion List te zetten en/of om de beleggingen in dat bedrijf van de hand te doen. In dit document lees je ook hoe de fondsbeheerder onze screeningscriteria toepast en prioriteert om ESG-kenmerken te promoten. 

We monitoren hoe onze fondsbeheerder ons Verantwoord Beleggen Beleid uitvoert waaronder onze screeningcriteria en de Exclusion List. Minimaal één keer per jaar beoordelen we of de fondsbeheerders en fondsen nog passen binnen onze producten. We beoordelen niet alleen hun beleggingsprestaties, maar ook of ESG-risico’s en ESG-factoren op de juiste manier worden meegenomen in het beleggingsproces. Daarbij beoordelen we ook of de duurzaamheidskenmerken die het fonds promoot daadwerkelijk worden behaald. Om dit te kunnen doen, ontvangen we van de fondsbeheerder hiervoor de nodige informatie. Op basis van deze informatie bepalen we of de beleggingen nog voldoen aan de doelstelling. Dit stelt ons in staat om een beter risicoprofiel en rendement te realiseren en tevens rekening te houden met de maatschappij.

Als we vinden dat een fondsbeheerder het fonds niet langer beheert op een manier die in overeenstemming is met het Verantwoord Beleggen beleid, zullen wij de volgende acties nemen: 

 • We stellen de aangestelde fondsbeheerder op de hoogte van de door ons vastgestelde tekortkoming(en) en geven aan waar hun beleggingsbeleid niet langer voldoet aan de vereisten van het Verantwoord Beleggen beleid.
 • We geven de aangestelde fondsbeheerder de gelegenheid om zijn proces aan te passen en aan te tonen dat hij het fonds kan beheren in overeenstemming met de vereisten van het Verantwoord Beleggen Beleid.
 • Als de fondsbeheerder zijn aanpak niet wil of kan wijzigen om deze in overeenstemming te brengen met de vereisten van het Verantwoord Beleggen Beleid, zullen we overwegen om het betreffende fonds uit je portefeuille te halen en/of te vervangen. 

Veelgestelde vragen

De ingangsdatum van je pensioen via je werkgever kan eerder zijn dan je AOW
De AOW-leeftijd wordt steeds iets hoger. Hierdoor krijgen veel mensen de komende jaren steeds later AOW. De datum waarop werkgeverspensioen ingaat, verandert niet vanzelf mee.

Wil je dat je pensioen tegelijk ingaat met je AOW?
Bekijk de ingangsdatum van je pensioenen op je pensioenoverzicht (UPO). Of kijk in Mijn Aegon. Lees meer over jouw mogelijkheden op onze webpagina: Hoe zit het met je pensioen en je AOW?
De factoren die de hoogte van het pensioen bepalen veranderen regelmatig
Vraagt u in de loop van de tijd verschillende offertes aan? Dan verschillen vaak de pensioenbedragen op deze offertes voor gegarandeerd pensioen. Ook als uw gegevens verder hetzelfde blijven. Enkele voorbeelden van factoren die regelmatig wijzigen:
 • De marktrente: Bij een lage rente krijgt u een lager pensioen dan bij een hoge rente.
 • Levensverwachting: De levensverwachting voor iemand van uw leeftijd kan veranderen. We moeten uw pensioen dus over een langere periode uitsmeren. Daardoor neemt het bedrag dat u per periode van ons krijgt iets af. 
Deze factoren veranderen voor alle pensioenaanbieders. Dus ook de prijs van het pensioen bij andere aanbieders verandert regelmatig. 
Accepteert u een offerte? Dan zijn de bedragen op die offerte wel levenslang gegarandeerd.
 
U vergelijkt offertes met het ‘Standaardmodel vast-variabel pensioen’ 
Het Standaardmodel kent bij alle pensioenaanbieders dezelfde opzet. U ziet hoeveel pensioen u krijgt voor uw pensioenkapitaal bij die specifieke aanbieder. De kosten zijn al verwerkt in de bedragen. Dat maakt vergelijken eenvoudig. Het is wel belangrijk dat u offertes uit dezelfde periode met elkaar vergelijkt. 

Wilt u een actueel Standaardmodel van Aegon? 
Via de oranje knop ‘Bereken’  ziet u het pensioen dat uw kapitaal oplevert. Doorloop de stappen tot u de uitkomst ziet. Daar ziet u de knop voor het Standaardmodel.
 
Iedere pensioenaanbieder hanteert zijn eigen berekeningen en uitgangspunten. Hetzelfde pensioenkapitaal levert daarom verschillende pensioenen op als u offertes van pensioenaanbieders met elkaar vergelijkt.