Aegon Uitkerend Beleggingspensioen

Het variabele pensioen van Aegon. Alleen af te sluiten via een adviseur.

 • Na je pensioendatum beleggen we je pensioenkapitaal
 • Je pensioen stijgt of daalt één keer per jaar
 • We beleggen op de manier die bij je past

Hieronder en op deze pagina kun je lezen welke onderdelen samen de hoogte van je pensioen bepalen.

Bereken je pensioen Adviesgesprek aanvragen
Image
pensioen - aegon uitkerend beleggingspensioen

In het kort

Je pensioenkapitaal komt vrij. En daarmee ga je een pensioen kopen. Je kunt dan kiezen tussen een vast pensioen of een variabel pensioen. Ons variabele pensioen is het Aegon Uitkerend Beleggingspensioen. Daarmee beleggen we je pensioenkapitaal. Je hebt zo kans op een hoger pensioen. Maar je loopt ook het risico dat je pensioen lager wordt.

Wil je liever zekerheid over je pensioen? Bekijk dan of ons vaste pensioen iets voor je is.

Het Aegon Uitkerend Beleggingspensioen zou bij je kunnen passen als je:

 • Kans wilt maken op een hoger pensioen en niet wakker ligt van een lager pensioen
 • Begrijpt dat er risico’s verbonden zijn aan dit pensioen en deze risico’s accepteert
 • Niet in de problemen komt als dit pensioen jaarlijks schommelt
 • Niet zenuwachtig wordt van een beleggingsproduct
 • Het belangrijk vindt dat met de beleggingen milieu- en/of sociale kenmerken worden bevorderd

Het Aegon Uitkerend Beleggingspensioen past niet bij je als je:

 • Zekerheid wilt over de hoogte van je pensioen
 • In de problemen komt als dit pensioen (flink) omlaag gaat
 • Een pensioenkapitaal hebt van minder dan € 50.000,-
 • Zenuwachtig wordt van een beleggingsproduct

Hoe werkt het Aegon Uitkerend Beleggingspensioen?

Een pensioen kopen: hoe zit het ook alweer?
Je gaat bijna met pensioen. En je hebt bij een of meerdere werkgevers een beschikbare premieregeling gehad. Op die manier heb je een pensioenkapitaal opgebouwd. Dat kapitaal staat bij Aegon, of bij een andere pensioenverzekeraar. Als je met pensioen gaat, komt je pensioenkapitaal vrij. Maar dit bedrag komt niet in één keer op je rekening. Je koopt er een levenslange pensioenuitkering van. Je regelt dit bij Aegon, of ergens anders. Net wat je wilt.

We blijven je pensioenkapitaal beleggen
Kies je voor het Aegon Uitkerend Beleggingspensioen? Dan kies je voor ons variabele pensioen. Daarmee krijg je elke maand pensioen van ons. We verkopen hiervoor een deel van je beleggingen. De rest blijft belegd. En heeft dus kans om door te groeien.

De hoogte van je pensioen verandert één keer per jaar
Maar waarom heet een variabel pensioen nu een variabel pensioen? Dat zit zo. Je maandelijkse pensioen staat vast tot het einde van het jaar. Je weet dus precies wat je tot die tijd op je rekening krijgt. Wat er daarna gebeurt? Dat is nog een vraagteken. Elk jaar op 1 januari berekenen we hoeveel pensioen je dat jaar gaat krijgen. Misschien krijg je meer dan het jaar ervoor, misschien minder. We kijken hiervoor naar wat je beleggingen hebben gedaan. Maar ook de marktrente met de vaste daling en de gemiddelde levensverwachting spelen een belangrijke rol. Lees hoe we je pensioen jaarlijks berekenen.

Je beleggingen passen bij je, nu én in de toekomst
We beleggen voor jou. Dat doen we op een manier die bij je past. Met het risico dat je kunt en wilt nemen. We volgen hierbij je beleggingsprofiel. Daarvan zijn er vier: een offensief, neutraal, defensief en zeer defensief profiel. Je ontdekt wat je profiel is door een aantal vragen te beantwoorden. Dat gaat eenvoudig online. Verandert je situatie na een tijdje? Geen probleem. We zullen je namelijk regelmatig vragen je beleggingsprofiel opnieuw vast te stellen. Zo weet je zeker dat je beleggingen ook in de toekomst bij je passen. Lees hoe we voor je beleggen.

Je hebt verschillende mogelijkheden voor het partnerpensioen
Heb je een partner? Bepaal dan samen wat jullie willen doen met het partnerpensioen. Je partner krijgt dit pensioen als je overlijdt. Ontdek wat er mogelijk is met het partnerpensioen.

Voordelen van het Aegon Uitkerend Beleggingspensioen

 • Je hebt kans op een hoger pensioen
  Elk jaar berekenen we je pensioen opnieuw. We kijken daarbij naar je beleggingen. En naar wat er is gebeurd met de marktrente met de vaste daling en de gemiddelde levensverwachting. Heeft het meegezeten? Dan stijgt je pensioen.
 • Kies je voor een vast pensioen? Dan wordt de hoogte van je pensioen bij aanvang vastgesteld. Je pensioen verandert daarna niet meer. Kies je voor een variabel pensioen, zoals het Aegon Uitkerend Beleggingspensioen? Dan verandert je pensioen ieder jaar. Dat komt door het resultaat op je beleggingen. En door de ontwikkeling van de rente, de vaste daling en de gemiddelde levensverwachting. Daardoor kan je pensioen omhoog gaan. Maar als het tegenzit gaat je pensioen omlaag. In de offerte zie je hoe je pensioen zich op basis van de huidige omstandigheden en verwachtingen zou kunnen ontwikkelen. Dit geeft alleen een indicatie, want wat er werkelijk gebeurt in de toekomst is bepalend voor hoe je pensioen zich echt ontwikkelt.

Nadelen van het Aegon Uitkerend Beleggingspensioen

 • Je loopt het risico dat je pensioen lager wordt
  Elk jaar berekenen we je pensioen opnieuw. We kijken daarbij naar je beleggingen. En naar wat er is gebeurd met de marktrente met de vaste daling en de gemiddelde levensverwachting. Heeft het tegengezeten? Dan daalt je pensioen.
 • Je hebt geen zekerheid over de hoogte van je pensioen
  Je pensioen kan eens per jaar stijgen of dalen. Je hebt dus geen zekerheid.

Wat zijn de kosten van het Aegon Uitkerend Beleggingspensioen?

We rekenen kosten voor het Aegon Uitkerend Beleggingspensioen. Drie dingen zijn daarbij heel belangrijk:

 • Je hoeft niets bij te betalen. Want alle kosten verrekenen we met je beleggingen. Bijvoorbeeld via het rendement op de beleggingen of door beleggingen te verkopen.
 • De kosten wijzigen niet tijdens je pensioen. Behalve de administratiekosten, op de manier zoals hieronder beschreven. En er komen ook geen nieuwe kosten bij.
 • Alle kosten, inclusief de stijging van de administratiekosten, zijn al verwerkt in de pensioenbedragen die je ziet.

Hieronder zie je hoe hoog de kosten zijn. Benieuwd waarom we deze kosten in rekening brengen? Je leest het in hoofdstuk 1 van de voorwaarden.

Dit zijn de kosten bij de start van je pensioen

 • Instapkosten Aegon Levensverzekering N.V.: Eenmalig € 1.050,-.
 • Instapkosten fondsbeheerder: Eenmalig 0,2 procent van je pensioenkapitaal.

Dit zijn de kosten tijdens je pensioen

 • Administratiekosten: In 2023 zijn deze kosten € 7,38 per maand. Dit bedrag stijgt elk jaar met 2 procent.
 • Kosten voor het beheer van de beleggingen: Jaarlijks 0,445 procent van de waarde van je beleggingen.
 • Uitstapkosten fondsbeheerder: 0,2 procent van de waarde van de beleggingen die we verkopen.
Belangrijkste eigenschappen

Is dit een vast of een variabel pensioen?

Een variabel pensioen.

Hoe lang ontvang ik dit pensioen?

Zolang je leeft.

Hoeveel pensioenkapitaal heb ik minstens nodig voor dit pensioen?

€ 50.000,-

Hoeveel beleggingsprofielen heeft dit pensioen?

Vier: een offensief, neutraal, defensief en zeer defensief profiel.

Heeft dit pensioen een vaste daling?

Ja, dit pensioen heeft een vaste daling.

Is er een hoog-laagoptie, waarbij ik eerst een hoger en dan een lager bedrag ontvang?

Nee.

Heeft dit pensioen spreiding, waarbij financiële mee- en tegenvallers over meerdere jaren worden gespreid?

Nee

Welke mogelijkheden zijn er voor het partnerpensioen?

Een vast partnerpensioen, een variabel partnerpensioen of geen partnerpensioen: bekijk de mogelijkheden.

Kan ik dit pensioen afsluiten vanuit het buitenland?

Dat hangt af van het land waar je woont.

Hoe sluit ik dit pensioen af?

Via een adviseur

Risico's

Bij het Aegon Uitkerend Beleggingspensioen horen verschillende risico’s. Door deze risico’s is de hoogte van je pensioen ieder jaar anders. Het is belangrijk dat je deze risico’s goed begrijpt. Want je keuze staat vast voor de rest van je leven. Je kunt later niet alsnog overstappen naar een vast pensioen. Lees daarom de informatie op onze site goed door als je voor het Aegon Uitkerend Beleggingspensioen wilt kiezen.

De hoogte van je pensioen verandert dus ieder jaar. Maar wat bepaalt nu of je pensioen stijgt of daalt? Dat hangt af van het samenspel van de onderdelen hieronder:

Je beleggingen hebben invloed op de hoogte van je pensioen

We beleggen je pensioenkapitaal. Het risico is dat het rendement op de beleggingen, misschien zelfs een paar jaar achter elkaar, niet voldoende is om daling van je pensioen te voorkomen. Rendement is nodig voor het behalen van de marktrente en de vaste daling waarmee de uitkering is berekend. En rendement is nodig om de gemaakte kosten mee 'terug te verdienen'. Daarnaast is een deel van het behaalde rendement nodig voor de renteafdekking. Als het rendement dat dan overblijft over een jaar lager is, dan daalt je pensioen.

Lees de prospectus per fonds

We beleggen voor je in beleggingsfondsen, volgens je beleggingsprofiel. Per beleggingsfonds is een prospectus beschikbaar. Lees die goed door als je wilt weten waarin we nu voor je beleggen. De fondsen en/of hun aandeel in de beleggingsmix kunnen we gedurende de looptijd wijzigen. Uitgangspunt bij wijzigingen is altijd dat de beleggingsmix aansluit bij de risicohouding van de deelnemers.

De marktrente heeft invloed op de hoogte van je pensioen

Aan het begin van ieder jaar bepalen we hoeveel pensioen je dat jaar gaat krijgen. Hiervoor bekijken we wat je beleggingen het jaar ervoor hebben gedaan. Maar we kijken ook naar de marktrente. Bij het vaststellen van de marktrente is ons uitgangspunt de Nominale rentetermijnstructuur van pensioenfondsen. We gaan uit van de laatste tabel die op 1 januari, op het moment van herrekenen, beschikbaar is. Voor de herrekening van 2023 had de laatste update op dat moment op 30 november 2022 plaats gehad. Deze tabel bevat rentes per looptijd van 1 tot 100 jaar. We zetten deze reeks om naar een rekenrente die gegeven kan worden als we rekening houden met het uitkeringsverloop. Dit is het uitkeringsverloop op basis van de gemiddelde leeftijd van onze deelnemers in het UBP. Het gewogen gemiddelde is de marktrente die we hanteren.   Is de rente gestegen? Dan heeft dat een positief effect op de hoogte van je pensioen. Is de rente gedaald? Dan heeft dat een negatief effect op de hoogte van je pensioen.

Maar door stijgen of dalen van de marktrente daalt of stijgt het rendement op de vastrentende waarde, met name op het Aegon Liability Matching Fund. Dat beperkt het effect dat wijziging van de marktrente op zichzelf op de hoogte van het pensioen heeft. Wijziging van de marktrente heeft ook invloed op de hoogte van de vaste daling waarmee we rekenen. Ook daarvan is het effect op de hoogte van je pensioen tegengesteld aan het positieve of negatieve effect van alleen de marktrente zelf.

De jaarlijkse vaste daling heeft invloed op de hoogte van je pensioen

Door gebruik te maken van een vaste daling krijg je bij aanvang een hogere uitkering. We halen daarmee een stuk van het verwachte toekomstige rendement naar voren. Dat betekent wel dat je pensioen elk volgend jaar iets minder stijgt (of iets meer daalt) dan als we zonder vaste daling zouden rekenen. We gebruiken een vaste daling op basis van het uitgangspunt dat beleggingen in aandelen op de lange termijn een rendement opleveren dat hoger is dan de marktrente. Een hoger rendement kan de door ons berekende vaste daling weer goed maken. Het risico is dat er niet voldoende rendement wordt gemaakt en het pensioen daardoor in de loop van de jaren steeds meer daalt. De hoogte van de daling is ook afhankelijk van je beleggingsprofiel en de marge tussen een wettelijk vastgesteld aandelenrendement en de marktrente.

De gemiddelde levensverwachting heeft invloed op de hoogte van je pensioen

We leven gemiddeld steeds langer. Dat betekent ook dat we gemiddeld steeds langer pensioen uitbetalen aan onze klanten. En dat kost geld. We houden al rekening met een stijgende levensverwachting. Maar natuurlijk kan dit in werkelijkheid anders verlopen. Stijgt de gemiddelde levensverwachting van iemand van jouw leeftijd sneller dan verwacht? Dan heeft dat een negatief effect op de hoogte van je pensioen. Blijft de levensverwachting achter op onze eerdere verwachting? Dan heeft dat een positief effect op de hoogte van je pensioen.

Het Aegon Uitkerend Beleggingspensioen kent nog meer risico’s. Bekijk de overige risico’s van dit pensioen.

Vergelijken met alternatieven

Een vast pensioen? Of toch een variabel pensioen? Met een vast pensioen kies je voor zekerheid. Je weet namelijk van tevoren hoeveel je krijgt. Met een variabel pensioen heb je kans op een hoger pensioen. Maar je pensioen kan ook lager worden. Op de pagina Direct Ingaand Pensioen vind je een uitgebreide vergelijking.

Image
pensioenadvies vast of variabel

Een adviseur helpt je graag verder

Kun je wel wat hulp gebruiken? Neem dan contact op met een adviseur. Die heeft antwoord op al je vragen. Samen bekijken jullie wat voor jou de beste oplossing is.

Maak een afspraak

Duurzaamheidsinformatie

We willen met beleggen zowel goede financiële rendementen voor jou als maatschappelijk verantwoorde rendementen behalen. We selecteren daarom voor jou beleggingen die in overeenstemming zijn met onze normen en waarden. Dit hebben we beschreven in ons Verantwoord Beleggen Beleid.Lees hoe we bij beleggingsbeslissingen voor het Aegon Uitkerend Beleggingspensioen bewust en actief rekening houden met de invloed op het milieu, de maatschappij en goed ondernemingsbestuur.

Lees meer

Er verandert iets: wat betekent dat voor je pensioen?

Sommige gebeurtenissen zijn van invloed op je pensioen. Bijvoorbeeld als jij of je partner overlijdt. Als je gaat scheiden. Of als je naar het buitenland verhuist. Ontdek wat deze en andere veranderingen in je leven betekenen voor je pensioen.

Lees meer

Aegon Uitkerend Beleggingspensioen: Verantwoord beleggen

We willen met beleggen zowel goede financiële rendementen voor jou als maatschappelijk verantwoorde rendementen behalen. We selecteren daarom voor jou beleggingen die in overeenstemming zijn met onze normen en waarden. Dit hebben we beschreven in ons Verantwoord Beleggen Beleid.

Lees hieronder hoe we bij beleggingsbeslissingen voor het Aegon Uitkerend Beleggingspensioen bewust en actief rekening houden met de invloed op het milieu, de maatschappij en goed ondernemingsbestuur.

Verantwoord Beleggen

Voor Aegon Uitkerend Beleggingspensioen wordt op dit moment belegd in de fondsen: Aegon Diversified Equity Fund, Aegon Diversified Bond Fund en Aegon Liability Matching Fund. Deze fondsen worden beheerd door onze fondsbeheerder Aegon Asset Management. Op het Aegon Liability Matching Fund na, houden deze fondsen expliciet rekening met ecologische en sociale kenmerken en wordt alleen belegd in ondernemingen die praktijken van goed bestuur volgen.

Bij beleggingsbeslissingen wordt bewust en actief rekening gehouden met de invloed op het milieu, de maatschappij en goed ondernemingsbestuur. In het bijzonder op het gebied van mensenrechten, wapens, gezondheid en milieu. Voor een klein deel wordt belegd in het Aegon Liability Matching Fund dat geen ESG- kenmerken bevordert, maar dit fonds is opgenomen in het Aegon Uitkerend Beleggingspensioen om het renterisico te beperken.  

Onderdeel van ons Verantwoord Beleggen Beleid is de integratie van ESG-risico’s. Dit betekent dat we bij het samenstellen van onze producten ten aanzien van door ons te maken beleggingskeuzes rekening houden met ecologische en sociale kenmerken van de beleggingen. Daarbij wordt voor jouw beleggingen beoordeeld hoe duurzaamheidsrisico’s de financiële prestaties van je beleggingen kunnen beïnvloeden. We identificeren de belangrijkste nadelige effecten van duurzaamheidsrisico’s op het rendement en proberen deze waar mogelijk te vermijden en te verzachten. Om rekening te houden met de belangrijkste negatieve effecten worden beleggingen – waar mogelijk -  onafhankelijk gescreend door onze aangestelde fondsbeheerder op:

 • naleving van relevante wet- en regelgeving;
 • beginselen van goed ondernemingsbestuur (zoals de UN Global Compact Principles); en
 • onze eigen screeningcriteria zoals opgenomen in de ‘Responsible Investing Topics’.

De fondsbeheerder gaat in gesprek met de bedrijven waarin wordt belegd om de complexe uitdagingen op het gebied van milieu, de maatschappij en goed ondernemingsbestuur aan te gaan op een wijze die aansluit bij een duurzame toekomst voor mens en milieu. De fondsbeheerder volgt hierbij de screeningscriteria van Aegon. We hebben hierbij negen aandachtsgebieden geïdentificeerd:  

 • Klimaatverandering
 • Biodiversiteit
 • Mensenrechten
 • Arbeidsrechten
 • Goede gezondheid en welzijn
 • Goed ondernemingsbestuur
 • Controversiële wapens en de handel daarin
 • Financiële instellingen; en
 • Dierenwelzijn

Op basis van onze screeningscriteria beoordelen de fondsbeheerders of de ondernemingen handelen in lijn met onze normen en waarden. Is dit niet het geval? Dan gaan onze fondsbeheerders de actieve dialoog aan met de onderneming. We geloven dat een actieve dialoog kan bijdragen aan een positieve gedragsverandering van de bedrijven waarin we beleggen. Zodat hun activiteiten bijdragen aan betere resultaten voor zowel de onderneming als de samenleving. 

Als geconstateerd wordt dat verdere gesprekken met een bedrijf naar verwachting niet de noodzakelijk gewenste resultaten zullen opleveren, kan de fondsbeheerder besluiten om het bedrijf op de Exclusion List te zetten en/of om de beleggingen in dat bedrijf van de hand te doen.  In dit document lees je ook hoe de fondsbeheerder onze screeningscriteria toepast. 

 We monitoren hoe onze fondsbeheerder ons Verantwoord Beleggen Beleid uitvoert waaronder onze screeningcriteria en de Exclusion List. Minimaal één keer per jaar beoordelen we of de fondsbeheerders en fondsen nog passen binnen onze producten. We beoordelen niet alleen hun beleggingsprestaties, maar ook of ESG-risico’s en ESG-factoren op de juiste manier worden meegenomen in het beleggingsproces. Daarbij beoordelen we ook of de duurzaamheidskenmerken die het fonds bevordert daadwerkelijk worden behaald. Om dit te kunnen doen, ontvangen we van de fondsbeheerder hiervoor de nodige informatie. Op basis van deze informatie bepalen we of de beleggingen nog voldoen aan de doelstelling. Dit stelt ons in staat om een beter risicoprofiel en rendement te realiseren en tevens rekening te houden met de maatschappij.

Als we vinden dat een fondsbeheerder het fonds niet langer beheert op een manier die in overeenstemming is met het Verantwoord Beleggen beleid, zullen wij de volgende acties nemen: 

 • We stellen de aangestelde fondsbeheerder op de hoogte van de door ons vastgestelde tekortkoming(en) en geven aan waar hun beleggingsbeleid niet langer voldoet aan de vereisten van het Verantwoord Beleggen beleid.
 • We geven de aangestelde fondsbeheerder de gelegenheid om zijn proces aan te passen en aan te tonen dat hij het fonds kan beheren in overeenstemming met de vereisten van het Verantwoord Beleggen Beleid.
 • Als de fondsbeheerder zijn aanpak niet wil of kan wijzigen om deze in overeenstemming te brengen met de vereisten van het Verantwoord Beleggen Beleid, zullen we overwegen om het betreffende fonds uit je portefeuille te halen en/of te vervangen. 

Documenten

Veelgestelde vragen

Dagelijks inzicht in Mijn Aegon
Mijn Aegon is je persoonlijke online omgeving. Hier staan al je producten bij Aegon op een rij. Ook het Aegon Uitkerend Beleggingspensioen. Je ziet hoeveel pensioen je elke maand krijgt. Hoeveel partnerpensioen er is geregeld. En we publiceren elke dag de nieuwste koersinformatie over de beleggingen. Ook staat hier belangrijke communicatie die je van ons hebt ontvangen. Zoals het jaaroverzicht en de jaarlijkse brief met de nieuwe hoogte van je pensioen.
 
Nee. Wij bepalen in welke fondsen we beleggen voor je. Deze fondsen worden zorgvuldig beheerd door onze experts. Ook de verdeling tussen de fondsen ligt vast. Die hangt namelijk af van je beleggingsprofiel.
We beleggen in een mix die bestaat uit zogenoemde zakelijke waarden en vastrentende waarden. Zakelijke waarden zijn bijvoorbeeld aandelen en vastgoed. En vastrentende waarden zijn bijvoorbeeld obligaties of spaardeposito’s. Bij zakelijke waarden is het risico hoog. De koers kan dus sterk stijgen of dalen. Bij vastrentende waarden is het risico laag. De koers kan wel stijgen of dalen, maar niet zo sterk als bij zakelijke waarden.
Usabilla Feedback