Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Particulier Pensioen Eerder stoppen met werken

Op verjaardagen is het waarschijnlijk een van de meest gehoorde zinnen: ‘Ik wil als het even kan eerder stoppen met werken.’ Misschien heeft u het ook wel eens gezegd. En het gekke is dat eerder stoppen niet zo moeilijk is. Nee, het belangrijkste zit hem in ’als het even kan….’ 

Bijna alle mensen in Nederland bouwen pensioen op

Natuurlijk de AOW, maar die is afhankelijk geworden van onze levensverwachting en schuift steeds iets verder naar achter. En heeft u een baan? Dan bouwt u waarschijnlijk ook pensioen op via uw werkgever. Uw pensioen gaat meestal pas in met 65 of 67 jaar. Dus wat zijn uw inkomsten als u eerder stopt met werken?

Spaargeld? U heeft best veel nodig

Het belangrijkste bij eerder stoppen is natuurlijk dat u voldoende inkomen. Heeft u veel spaargeld? Dan kunt u dat gebruiken. Maar verkijk u niet op het bedrag dat u nodig heeft. Stel, u verdiende netto € 3000,- per maand en u wilt twee jaar eerder stoppen. Dan heeft u dus nodig: € 3000,- x 12 maanden x 2 jaar = € 72.000,-. Dat is best veel. Vijf jaar eerder stoppen? Dan is het dus € 180.000,-. Oeps, dat valt tegen.

U mag uw pensioen eerder laten ingaan

‘Maar ik mag toch mijn pensioen laten ingaan als ik stop?’ Jazeker, dat mag. Maar u moet er dan wel op letten dat u minder krijgt dan waar u op gerekend had. Op www.mijnpensioenoverzicht.nl vindt u al uw pensioenen overzichtelijk bij elkaar. Het bedrag onder het kopje 'te bereiken pensioen' is het pensioen dat u krijgt als u blijft werken tot aan uw pensioendatum. Als u eerder stopt, wordt dat bedrag een stuk lager. Dat heeft twee redenen: 

  • U bouwt minder pensioen op. Als u vijf jaar eerder stopt, dan betaalt uw werkgever vijf jaar lang minder pensioenpremie. U bouwt hierdoor minder pensioen op.  
  • U ontvangt langer pensioen. Pensioen wordt uitgekeerd zolang u leeft. Doordat uw pensioenuitkering eerder start, ontvangt u over een langere periode pensioen. De hoogte van uw pensioen per maand gaat hierdoor omlaag. Stopt u 5 jaar eerder? Dan smeert u het pensioen dat u opgebouwd heeft uit over 5 extra jaren. En eerder las u al dat u voor 5 jaar een behoorlijk kapitaaltje nodig heeft. 

Voordat u kiest om eerder te stoppen met werken, wilt u natuurlijk graag weten hoeveel pensioen u dan krijgt. U berekent dat eenvoudig zelf in Mijn Aegon.

Pas na uw AOW-leeftijd gaat u minder belasting betalen

Eerder stoppen met werken betekent dus een lager pensioen. En in Nederland betaalt u belasting over uw pensioen. Die belasting is voor gepensioneerden wel lager. Of beter gezegd: zodra u AOW krijgt, betaalt u minder. Dus stopt u vóór uw AOW-datum met werken? Dan moet u nog volledig belasting betalen. Ook dat maakt eerder stoppen met werken nog een stukje lastiger. 

Let ook op uw hypotheekrenteaftrek  

Eerder stoppen leidt meestal tot een lager inkomen. En een lager inkomen betekent lagere belastingtarieven. Dat heeft gevolgen voor uw hypotheekrenteaftrek. Ook na uw 67e krijgt u daar trouwens mee te maken. Het gaat vaak niet om grote bedragen. Maar het is wel goed om over na te denken.

En toch zijn er veel mensen die eerder stoppen met werken! 

Misschien denkt u nu dat het bijna onmogelijk is om eerder te stoppen. Gelukkig zijn er genoeg mensen die het wél kunnen. Zelfs als ze erop achteruitgaan in inkomen. Want eerder stoppen met werken gaat om méér dan geld alleen. Het gaat om rust. Om het volgen van uw gevoel. En vergeet niet dat er misschien ook financiële wijzigingen zijn in uw voordeel: kinderen die goedkoper worden omdat ze niet meer studeren. Of de overwaarde van uw huis die u kunt gebruiken. 

Vroeg plannen helpt om eerder te stoppen met werken

Zoals u las, is het best duur om eerder te stoppen. Dus bent u ook zo iemand die op een verjaardagsfeestje zegt: ‘Ik wil als het even kan eerder stoppen met werken’? Denk dan vast eens na over hoe u dat later wilt doen. Hoe gaat u dat betalen? Een manier is natuurlijk om via een lijfrente te sparen voor later. Krijgt u ook nog eens belastingvoordeel. En die lijfrente kunt u dan gebruiken tot u uw echte pensioen krijgt. Maar u kunt natuurlijk ook zelf sparen of beleggen bij een bank. 

Heeft u vragen? 

Bijvoorbeeld over hoeveel u nodig heeft. Of wilt u meer weten over het sparen met een lijfrente? Belt u ons gerust. We helpen u graag. Dit zijn onze adviesmogelijkheden.