Binnenkort met pensioen

Met pensioen. Een nieuwe fase in je leven. Ga je stoppen met werken of blijf je gedeeltelijk aan de slag? Wat je plannen ook zijn, het begint met het regelen van je pensioenuitkering. Hier lees je hoe je dat doet en waar je aan moet denken.

Hoogte van mijn pensioen
Image
Hoera, bijna met pensioen.

Op deze pagina:

Hoe werkt met pensioen gaan bij Aegon?

Ongeveer 9 maanden voor je pensioendatum ontvang je van ons een brief. Hierin vind je alle informatie zoals de hoogte van je pensioen en de keuzes die je moet maken. Maar misschien wil je je liever eerder voorbereiden. Op deze pagina lees je meer over je keuzes en waar je op moet letten.

Je kan je online goed voorbereiden. In Mijn Aegon vind je onder andere de hoogte van je pensioen, maar ook een keuzehulp. Hierin komen de keuzes die je voor je pensioen kunt maken aan bod. In Mijn Aegon zie je de hoogte van je pensioen en vind je de pensioenplanner. In de pensioenplanner zie je welke keuzes je kunt maken. En je ziet wat de gevolgen van die keuzes zijn voor de hoogte van je pensioen.

Welke keuzes moet u maken voor u met pensioen gaat?

Een goed pensioen begint met drie simpele vragen. De antwoorden daarop bepalen voor een belangrijk deel of je straks genoeg inkomen hebt.

 • 1
  Wanneer wil je met pensioen?

  Vroeger ging iedereen met 65 jaar met pensioen. Dat moest. Maar nu? Je hebt de vrijheid om nog even door te werken. Of juist eerder te stoppen. Dat heeft natuurlijk wel gevolgen voor de hoogte van je pensioen. Maar de keuze wanneer je wilt stoppen, is aan jou.

 • 2
  Heeft je partner voldoende inkomen na je overlijden?

  Als je partner geen pensioen opgebouwd heeft, kun je een deel van je pensioen omzetten in een partnerpensioen. Dat is een wettelijk recht. Kijk er samen eens naar hoe dat bij jullie zit!

 • 3
  Wil je een gelijkblijvend pensioen of in de eerste jaren juist wat meer?

  Misschien heb je plannen. En die kosten geld. Je kunt ervoor kiezen de eerste jaren na je pensioneren wat meer geld op te nemen. Dat kan ook om de tijd tot je AOW te overbruggen.

  Lees meer over de keuzemogelijkheden

Welke pensioenregeling heb ik?

De 3 bovenstaande keuzes gelden altijd. Natuurlijk hebben die invloed op de hoogte van je pensioen. Hoe? Dat hangt af van het soort pensioenregeling dat je hebt. De volgende 2 regelingen komen in Nederland het meest voor.

Middelloonregeling

Bij een middelloonregeling bouw je pensioen op over het gemiddelde loon dat je verdient. Bij een eindloonregeling bouw je pensioen op over het laatste loon dat je verdient. Deze regeling komt niet zo vaak meer voor. Het pensioen wordt altijd uitgekeerd door de pensioenuitvoerder waar je het pensioen hebt opgebouwd. Je ontvangt een gegarandeerd pensioen.

Meer over de pensioenmogelijkheden
Beschikbare premieregeling

Bij een beschikbare premieregeling bouw je tijdens je werk een pensioenkapitaal op. Als je met pensioen gaat, zet je het kapitaal om in een maandelijks pensioen. Je mag zelf kiezen bij welke verzekeraar je dit doet.

Meer over de beschikbare premieregeling

Heb je ook ergens anders pensioen?

Wil je weten welk type pensioenregelingen je hebt? Of waar je allemaal pensioen hebt? Op de website Mijn Pensioenoverzicht zie je alles over je inkomen voor later. Je ziet je pensioen maar ook de AOW die je van de overheid krijgt. Inloggen doe je met je DigiD.

TIP: Als je bij verschillende verzekeraars een beschikbare premieregeling hebt, dan is samenvoegen een goede keuze. Je betaalt dan minder kosten.

Image
pensioenadvies vast of variabel

Advies over je pensioen

Een adviseur geeft persoonlijk en professioneel advies over je pensioen. Kies voor een adviseur van Aegon of een onafhankelijk adviseur.

Heb je nog geen adviseur? Vind een adviseur bij jou in de buurt.

Vraag een adviesgesprek aan

Veelgestelde vragen

Je krijgt van ons een informatiebrief tussen 9 maanden en 6 maanden voor je pensioendatum
Wij vragen je in deze brief om een drietal keuzes te maken. Op basis van de keuzes die je maakt, krijg je vervolgens een offerte op maat. Geef je keuzes eenvoudig aan ons door via de uploadlink 'pensioendocumenten opsturen' in Mijn Aegon. Je gaat hiervoor naar 'Mijn Pensioen'. De link staat rechts in het rijtje 'Direct regelen'.

 
De ingangsdatum van je pensioen via je werkgever kan eerder zijn dan je AOW
De AOW-leeftijd wordt steeds iets hoger. Hierdoor krijgen veel mensen de komende jaren steeds later AOW. De datum waarop werkgeverspensioen ingaat, verandert niet vanzelf mee.

Wil je dat je pensioen tegelijk ingaat met je AOW?
Bekijk de ingangsdatum van je pensioenen op je pensioenoverzicht (UPO). Of kijk in Mijn Aegon. Lees meer over jouw mogelijkheden op onze webpagina: Hoe zit het met je pensioen en je AOW?