Pensioen

Koopkracht en de gevolgen voor je pensioen

Sinds 30 september 2019 zie je drie extra bedragen op Mijnpensioenoverzicht.nl en Mijn Aegon. Deze bedragen laten zien wat de koopkracht is van je pensioen. Maar wat is koopkracht eigenlijk? En wat kun je met de bedragen doen? Dat leggen we hier uit.

Image
Koopkracht en de gevolgen voor je pensioen
Koopkracht in 1 minuut

Met koopkracht bedoelen we: hoeveel je geld nu en later waard is. Dat is later namelijk niet hetzelfde als nu. Dit komt doordat de prijzen stijgen. Daardoor koop je met 100 euro later minder boodschappen dan nu. Je zou dus kunnen zeggen dat het leven duurder wordt. Dat kan invloed hebben op de koopkracht van je pensioen.

Drie nieuwe bedragen op Mijn Aegon

Op Mijn Aegon zie je vanaf nu een afbeelding met drie pijlen. Bij iedere pijl staat een bedrag:

  1. De koopkracht van je pensioen als het tegenzit
  2. De koopkracht van je pensioen als het gaat zoals verwacht
  3. De koopkracht van je pensioen als het meezit

Wil je weten wat jouw koopkracht is? Ga naar Mijn Aegon en log in. 

Bekijk mijn koopkracht

Gebruik koopkracht om te kijken of je later genoeg hebt

Wil je weten of je later genoeg geld hebt? Ga naar Mijn Aegon en klik op ‘Wat is uw pensioen straks waard?’. Kijk vervolgens naar het bedrag boven de vetgedrukte pijl. Dit is de verwachte koopkracht van je pensioen. Zou je vandaag van dit bedrag kunnen leven? Zo ja, dan hoef je niet direct in actie te komen. Maar is je antwoord nee. Dan kan het slim zijn om na te denken over manieren om je pensioen aan te vullen. Nog twee tips voor de toekomst:

  1. De koopkracht van je pensioen kan veranderen. Bekijk de koopkracht daarom regelmatig. Bijvoorbeeld één keer per jaar.
  2. Kijk op mijnpensioenoverzicht.nl voor de koopkracht van je volledige pensioen.

Je ziet hoe de koopkracht van je pensioen zich ontwikkelt

De lichte pijlen laten zien hoe de koopkracht van je pensioen zich kan ontwikkelen als het langere tijd mee- of tegenzit. De koopkracht van je pensioen is nooit ineens gelijk aan de bedragen bij één van deze pijlen. Sterker nog, de kans dat je koopkracht hoger is dan het hoogste bedrag is 5%. De kans dat het lager is, is 95%. Bij het laagste bedrag is dat andersom. Dan is de kans dat het hoger is 95% en de kans dat het lager is 5%. De kans is dus groot dat de koopkracht tussen het laagste en het hoogste bedrag in zit.

De koopkracht van je pensioen in euro’s van nu

Dit leggen we uit met een voorbeeld: op de eerste pagina van Mijn Aegon zie je dat je € 2500,- per maand krijgt als je met pensioen gaat. Dit is het bedrag dat je op je rekening ontvangt. Bij ‘Wat is uw pensioen straks waard?’ zie je wat dit later waard is in euro’s van nu. Staat daar een bedrag van € 1700,- ? Dat betekent dat je later met € 2500,- hetzelfde koopt als wat je nu met € 1700,- koopt.

Zo wordt koopkracht berekend

De koopkracht van het pensioen wordt berekend met behulp van 2.000 economische scenario’s. De Nederlandsche Bank (DNB) stelt deze scenario’s ieder kwartaal opnieuw vast. Op Mijn Aegon laten we je 3 van de 2.000 scenario’s zien: de koopkracht van uw pensioen als het meezit, als het gaat zoals verwacht en als het tegenzit. Dit zijn respectievelijk het 5e, 50e en 95e percentiel. Wil je meer weten over de economische scenario’s? Kijk dan op de website van DNB.

Veelgestelde vragen

Aegon vindt het belangrijk dat iedereen zelf bewust keuzes kan maken voor zijn of haar financiële toekomst. En dat is alleen mogelijk als je een reëel beeld hebt van die toekomst. Daarom is het niet genoeg om alleen te laten zien hoeveel pensioen je krijgt. Met dit bedrag kun je straks namelijk niet hetzelfde kopen als vandaag. Daarom laten we zien hoeveel je pensioen later waard is. Zo kun je het beter vergelijken met je huidige inkomen én beter inschatten of je later genoeg hebt.
De hoogte van je pensioen verandert niet door koopkracht. Hiermee bedoelen we: het bedrag dat je later op je rekening ontvangt verandert niet. Het is straks waarschijnlijk wel minder waard. En dat betekent dat je er minder mee kunt kopen dan vandaag. Wil je weten wat je later op je rekening ontvangt? Kijk dan op Mijn Aegon.
Indexatie heeft invloed op de koopkracht van je pensioen. Als je pensioen niet wordt geïndexeerd, stijgt het niet mee met de prijzen. En dat betekent dat de waarde van je pensioen ieder jaar een beetje daalt. Als je pensioen wel wordt geïndexeerd, krijg je er ieder jaar een klein beetje bij. Waarschijnlijk daalt de waarde van je pensioen in die situatie ook. Maar dat gaat minder snel dan wanneer je pensioen niet wordt geïndexeerd. Weet je niet of je pensioen wordt geïndexeerd? Kijk dan op je laatste pensioenoverzicht. Dat vind je onder 'Documenten' in Mijn Aegon.
De koopkracht van je pensioen daalt onder andere doordat de prijzen stijgen. Hier heb je zelf geen invloed op. Maar als je denkt dat je te weinig pensioen hebt, kun je daar vaak wel wat aan doen. Kijk bijvoorbeeld eens bij 'Pensioen aanvullen' in Mijn Aegon.

Wat voor jou het beste is, hangt ook af van je persoonlijke situatie. Een financieel adviseur kan daarbij helpen. Wil je dat een adviseur contact met je opneemt? Laat je gegevens achter op ons webformulier. Of vind een adviseur bij jou in de buurt.
Als je pensioen wordt belegd, heeft dat invloed op de hoogte van je pensioen én op de koopkracht van je pensioen. Een korte toelichting: als het goed gaat op de financiële markt, gaat het ook goed met de beleggingen voor je pensioen. De waarde van je beleggingen kan dan stijgen. En dat heeft een positief effect op de koopkracht van je pensioen. Als het minder goed of zelfs slecht gaat op de financiële markt, kan de waarde van beleggingen dalen. En dat heeft een negatief effect op de koopkracht van je pensioen. Hoe je pensioen wordt belegd speelt ook een rol. Heb je bijvoorbeeld gekozen voor een offensief beleggingsprofiel? Dan merk je er meer van als het goed of slecht gaat. Is je profiel defensief? Dan merk je er minder van.