Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Koopkracht en de gevolgen voor je pensioen

Particulier Pensioen Koopkracht

Sinds 30 september 2019 zie je drie extra bedragen op Mijnpensioenoverzicht.nl en Mijn Aegon. Deze bedragen laten zien wat de koopkracht is van je pensioen. Maar wat is koopkracht eigenlijk? En wat kun je met de bedragen doen? Dat leggen we hier uit.

Koopkracht in 1 minuut

Met koopkracht bedoelen we: hoeveel je geld nu en later waard is. Dat is later namelijk niet hetzelfde als nu. Dit komt doordat de prijzen stijgen. Daardoor koop je met 100 euro later minder boodschappen dan nu. Je zou dus kunnen zeggen dat het leven duurder wordt. Dat kan invloed hebben op de koopkracht van je pensioen.

 

koopkracht

Drie nieuwe bedragen op Mijn Aegon

Op Mijn Aegon zie je vanaf nu een afbeelding met drie pijlen. Bij iedere pijl staat een bedrag:

  1. De koopkracht van je pensioen als het tegenzit
  2. De koopkracht van je pensioen als het gaat zoals verwacht
  3. De koopkracht van je pensioen als het meezit

Wil je weten wat jouw koopkracht is? Ga naar Mijn Aegon en log in. 

Gebruik koopkracht om te kijken of je later genoeg hebt

Wil je weten of je later genoeg geld hebt? Ga naar Mijn Aegon en klik op ‘Wat is uw pensioen straks waard?’. Kijk vervolgens naar het bedrag boven de vetgedrukte pijl. Dit is de verwachte koopkracht van je pensioen. Zou je vandaag van dit bedrag kunnen leven? Zo ja, dan hoef je niet direct in actie te komen. Maar is je antwoord nee. Dan kan het slim zijn om na te denken over manieren om je pensioen aan te vullen. Nog twee tips voor de toekomst:

  1. De koopkracht van je pensioen kan veranderen. Bekijk de koopkracht daarom regelmatig. Bijvoorbeeld één keer per jaar.
  2. Kijk op mijnpensioenoverzicht.nl voor de koopkracht van je volledige pensioen.

Je ziet hoe de koopkracht van je pensioen zich ontwikkelt

De lichte pijlen laten zien hoe de koopkracht van je pensioen zich kan ontwikkelen als het langere tijd mee- of tegenzit. De koopkracht van je pensioen is nooit ineens gelijk aan de bedragen bij één van deze pijlen. Sterker nog, de kans dat je koopkracht hoger is dan het hoogste bedrag is 5%. De kans dat het lager is, is 95%. Bij het laagste bedrag is dat andersom. Dan is de kans dat het hoger is 95% en de kans dat het lager is 5%. De kans is dus groot dat de koopkracht tussen het laagste en het hoogste bedrag in zit.

De koopkracht van je pensioen in euro’s van nu

Dit leggen we uit met een voorbeeld: op de eerste pagina van Mijn Aegon zie je dat je € 2500,- per maand krijgt als je met pensioen gaat. Dit is het bedrag dat je op je rekening ontvangt. Bij ‘Wat is uw pensioen straks waard?’ zie je wat dit later waard is in euro’s van nu. Staat daar een bedrag van € 1700,- ? Dat betekent dat je later met € 2500,- hetzelfde koopt als wat je nu met € 1700,- koopt.

Zo wordt koopkracht berekend

De koopkracht van het pensioen wordt berekend met behulp van 2.000 economische scenario’s. De Nederlandsche Bank (DNB) stelt deze scenario’s ieder kwartaal opnieuw vast. Op Mijn Aegon laten we je 3 van de 2.000 scenario’s zien: de koopkracht van uw pensioen als het meezit, als het gaat zoals verwacht en als het tegenzit. Dit zijn respectievelijk het 5e, 50e en 95e percentiel. Wil je meer weten over de economische scenario’s? Kijk dan op de website van DNB.