Mijn situatie verandert

Arbeidsongeschiktheid: wat betekent dat voor uw pensioen?

Iedereen kan arbeidsongeschikt raken. Bijvoorbeeld door een ziekte of een ongeluk. De gevolgen zijn vaak groot. Voor u persoonlijk. Maar ook voor uw inkomen. Hieronder leest u wat arbeidsongeschiktheid betekent voor uw pensioen.

Image
pensioen arbeidsongeschikt raken

Zo zit het met uw pensioenopbouw

In de eerste 2 jaar

Uw pensioenopbouw loopt in de eerste 2 jaar gewoon door. Stel, u kunt door uw gezondheid niet meer werken. Of u gaat minder uren draaien. De eerste 2 jaar verandert er weinig. U krijgt namelijk gewoon salaris van uw werkgever. Het eerste jaar vaak 100 procent. En het tweede jaar minstens 70 procent. Zolang u in dienst bent loopt ook uw pensioenopbouw door alsof er niets is gebeurd. Is uw situatie ernstig? En is eigenlijk direct al duidelijk dat u in de toekomst niet meer kunt werken? Dan duurt deze periode korter dan 2 jaar. Op advies van een arts kunt u zelfs al na 3 weken een uitkering aanvragen bij het UWV.

En daarna

Controleer in uw Pensioen 1-2-3 of u ook daarna pensioen blijft opbouwen. Na twee jaar ziekte bekijkt het UWV of u nog kunt werken. En zo ja, hoeveel. Op basis daarvan bepaalt het UWV of u een uitkering krijgt.Wat er vanaf dat moment met uw pensioen gebeurt? Dat hangt af van uw pensioenregeling. In veel pensioenregelingen is geregeld dat de pensioenopbouw doorgaat. Deels. Of helemaal. In verzekeringstermen noemen we dat premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid. Dat betekent dat wij uw pensioenpremie deels of helemaal betalen. Dat doen we zolang u arbeidsongeschikt bent. Ook als u niet meer bij uw werkgever in dienst bent. Weten hoe dit bij u zit? U ziet het in uw Pensioen 1-2-3.

Zo zit het met het arbeidsongeschiktheidspensioen

De uitkering van het UWV is misschien niet genoeg om van rond te komen. Sommige werkgevers hebben daar iets voor geregeld: het arbeidsongeschiktheidspensioen. Die naam is wat verwarrend. Het gaat hier niet om een bedrag dat u krijgt na uw pensioendatum. Nee, het arbeidsongeschiktheidspensioen is een aanvulling op uw uitkering van het UWV. Die aanvulling loopt net als uw uitkering door tot u met pensioen gaat. Of tot het moment dat u weer beter bent.

Benieuwd wat uw werkgever voor u heeft geregeld? Ga naar Mijn Aegon en klik op het kopje ‘Bij arbeidsongeschiktheid’. Kijk voor extra informatie in uw Pensioen 1-2-3.

Ik ben ziek. Moet ik zelf iets doorgeven aan Aegon?

Nee, dat is niet nodig. We krijgen vanzelf bericht als uw uitkering bij het UWV begint. U ontvangt dan een brief van ons. Daarin leest u wat er gebeurt met uw pensioenopbouw. En hoe het zit met uw arbeidsongeschiktheidspensioen.

Arbeidsongeschikt en uw geldzaken

Arbeidsongeschiktheid kan grote gevolgen hebben voor uw geldzaken. Benieuwd waar u recht op heeft? En wat u zeker niet mag vergeten? Op de website van Wijzer in geldzaken vindt u nuttige tips.

Naar wijzer in geldzaken

Advies nodig?

Wilt u persoonlijk advies over uw situatie? Een adviseur kan u helpen. Maak een afspraak met een adviseur van Aegon. Of vind een onafhankelijk adviseur bij u in de buurt.

Veel gestelde vragen

Dat hangt ervan af. Bent u volledig arbeidsongeschikt? Dan betaalt u geen premie meer voor uw pensioen.
Bent u deels arbeidsongeschikt? Dan betaalt u een eigen bijdrage aan uw werkgever voor het deel dat u werkt. U ziet op uw loonstrook wat u zelf betaalt voor uw pensioenopbouw.

 
U heeft mogelijk recht op een arbeidsongeschiktheidspensioen in de pensioenregeling van uw oude werkgever
Bent u ontslagen of uit dienst gegaan toen u ziek was? En bent u na twee jaar ziekte arbeidsongeschikt verklaard?
Dan heeft u mogelijk tóch recht op arbeidsongeschiktheidspensioen vanuit de pensioenregeling van uw oude werkgever. En op voortzetting van uw pensioenopbouw. Vanaf het moment dat u ziek werd. Wij kijken dit graag voor u na. Neem contact met ons op via www.aegon.nl/klantenservice