Mijn situatie verandert

Als u overlijdt: pensioen voor uw partner en kinderen

Stel dat u er niet meer bent. Geen fijne gedachte. Toch is het goed om hier af en toe bij stil te staan. Want wat gebeurt er met het inkomen van uw gezin? Op deze pagina zetten we alles voor u op een rij. U ziet ook of u zelf iets extra’s kunt regelen.

Image
Als u overlijdt: pensioen voor uw partner en kinderen

Zo zit het met de inkomsten voor uw partner en kinderen

Als u overlijdt, valt er een inkomen weg. Dat kan uw salaris zijn. Of het pensioen dat u ontvangt. En dat terwijl de meeste kosten gewoon doorlopen, zoals de huur of hypotheek. Ga daarom samen na of uw partner dan nog steeds kan rondkomen. En controleer of uw gezin recht heeft op de volgende inkomsten:

Heeft u kinderen onder de 18 jaar? Of is uw partner voor meer dan 45 procent arbeidsongeschikt? Dan heeft uw partner mogelijk recht op een Anw-uitkering van de overheid. Voorwaarde is wel dat uw partner niet te veel verdient. Lees meer over deze uitkering op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Wanneer gaan het partnerpensioen en wezenpensioen in?
U bouwt pensioen op voor uzelf. Maar veel pensioenregelingen hebben ook een partnerpensioen en wezenpensioen. Uw partner en kinderen krijgen deze pensioenen als u overlijdt. Let op: woont u korter dan 6 maanden samen en ligt uw relatie niet vast? Dan ontvangt uw partner geen partnerpensioen als u overlijdt.

Moet ik hier nog iets voor regelen?
Geef aan uw werkgever door dat u een partner heeft. Uw werkgever meldt dit dan bij ons. En wij zorgen ervoor dat dit wordt vastgelegd.

Wat gebeurt er als ik uit dienst ga?
Uit dienst gaan heeft flinke gevolgen voor het partnerpensioen en wezenpensioen. Het kan lager worden. Of zelfs helemaal verdwijnen. Lees meer over pensioen en uit dienst gaan.

Waar vind ik meer informatie over het partnerpensioen en wezenpensioen?
Benieuwd wat er is geregeld voor uw partner en kinderen? Ga naar Mijn Aegon en klik op het kopje ‘Bij overlijden’. En kijk ook zeker eens op www.mijnpensioenoverzicht.nl. Want daar ziet u ook het partnerpensioen en wezenpensioen dat u mogelijk bij vorige werkgevers heeft opgebouwd.

Lang niet iedereen heeft recht op een Anw-uitkering van de overheid. Daarom hebben sommige werkgevers hier iets voor geregeld: het Anw-hiaatpensioen.

Wat is een Anw-hiaatpensioen?

Het Anw-hiaatpensioen is een extra partnerpensioen. Uw partner krijgt dit pensioen als u overlijdt vóór uw pensioendatum. Het komt boven op het gewone partnerpensioen uit uw pensioenregeling. En ook boven op de Anw-uitkering die uw partner misschien krijgt van de overheid. Het Anw-hiaatpensioen stopt zodra uw partner voor het eerst AOW ontvangt.

Hoe hoog is het Anw-hiaatpensioen?

Het Anw-hiaatpensioen is net zo hoog als de Anw-uitkering van de overheid. Is het Anw-hiaatpensioen eenmaal ingegaan? Dan staat het bedrag vast. Het gaat daarna dus niet meer omhoog of omlaag.

Moet ik premie betalen?

Ja, u betaalt premie voor het Anw-hiaatpensioen. De hoogte hangt af van uw leeftijd. Meestal geldt: hoe ouder u bent, hoe hoger de premie. Uw werkgever houdt de premie automatisch in op uw brutosalaris.

Wat gebeurt er als ik uit dienst ga?

Dan vervalt het Anw-hiaatpensioen. Dat betekent dat uw partner geen Anw-hiaatpensioen krijgt als u overlijdt.

Hoe doe ik mee?

Sommige werkgevers hebben dit automatisch geregeld voor hun medewerkers. Bij andere werkgevers mag u zelf beslissen of u meedoet. En er zijn ook werkgevers die het Anw-hiaatpensioen niet aanbieden. Weten hoe dit bij u zit? U leest het in uw Pensioen 1-2-3. Of vraag ernaar bij uw werkgever.

Let op: mag u van uw werkgever zelf beslissen of u meedoet? Dan meldt u zich aan via uw werkgever. Houd er rekening mee dat aanmelden alleen kan:

  • Binnen 3 maanden nadat u in dienst bent gekomen
  • Of binnen 3 maanden nadat u een partner of kind heeft gekregen

Misschien heeft u een verzekering gesloten die uitkeert als u overlijdt. Of denkt u erover om dit alsnog te doen. Bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering. Uw partner ontvangt dan een bedrag uit deze verzekering. Dit zijn ingewikkelde producten. Uw adviseur kan u hier meer over vertellen.

Let op de rechten van uw ex-partner

U wilt uw huidige partner natuurlijk goed verzorgd achterlaten. Maar vergeet daarbij uw ex-partner niet. Die heeft namelijk recht op een deel van het partnerpensioen. In sommige gevallen ook als u alleen maar heeft samengewoond. Het gaat om het deel dat u heeft opgebouwd tot het moment dat u uit elkaar ging. Komt u te overlijden? Dan blijft er dus minder over voor uw huidige partner. Bekijk samen of u hier iets voor moet regelen. Of schakel de hulp in van een adviseur.

Overlijden en uw geldzaken

Pensioen is één ding. Maar hoe zit het met uw andere geldzaken als u overlijdt? Bijvoorbeeld de erfenis? Op de website van Wijzer in geldzaken leest u wat u nu alvast kunt regelen.

Naar Wijzer in geldzaken

Bent u financieel goed voorbereid?

Een makkelijke manier om dat te ontdekken is met FinSnap. Dé online tool waarmee u zelf binnen 10 minuten antwoord krijgt op deze vraag.
Bereken of u goed bent voorbereid

Advies nodig?

Contact met een adviseur van Aegon
  • Een adviseur van Aegon helpt u verder
  • Aan het adviesrapport zijn kosten verbonden
Gesprek aanvragen
Contact met onafhankelijk adviseur
  • Een onafhankelijke adviseur helpt u verder
  • Informeer bij de adviseur naar de kosten
Vind een adviseur

Veelgestelde vragen

Nee, uw ANW-hiaatpensioen loopt gewoon door. 
Nee, uw partnerpensioen loopt gewoon door.