Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Samenwonen

Samenwonen: zo zit het met uw pensioen

Gaat u samenwonen? Wat leuk! U zit misschien al tussen de verhuisdozen. Of u bent druk bezig met de meubeljacht. Maar vergeet niet om ook even naar uw pensioen te kijken. U weet dan hoe het zit met uw geld voor later. Bovendien voorkomt u administratieve rompslomp voor uw partner als u overlijdt. Met de 5 stappen hieronder helpen we u op weg.

Stap 1: Samenlevingscontract? Maak ook afspraken over uw pensioen
Stap 2: Stel uw werkgever op de hoogte
Stap 3: Licht uw andere pensioenuitvoerders in
Stap 4: Bekijk hoeveel pensioen u beiden heeft opgebouwd
Stap 5: Uit dienst? Check uw pensioen dan opnieuw

Al met pensioen?

Misschien bent u al van uw pensioen aan het genieten. Heerlijk, natuurlijk. Maar het betekent ook dat uw aanstaande partner géén partnerpensioen krijgt als u overlijdt. Bekijk dus samen of uw partner kan rondkomen als u er niet meer bent.

 

Let op de rechten van uw ex-partner

Misschien bent u eerder getrouwd geweest. Of heeft u een geregistreerd partnerschap gehad. Uw ex-partner heeft dan recht op een deel van uw pensioen. Het gaat daarbij om het deel dat u opbouwde tijdens uw huwelijk of geregistreerd partnerschap. Dat betekent dat u later minder pensioen krijgt. Omgekeerd geldt trouwens hetzelfde: u heeft recht op een deel van het pensioen van uw ex-partner. Heeft u hier afwijkende afspraken over gemaakt? Dan gaan die natuurlijk voor.

Er verandert daarnaast ook iets voor het partnerpensioen. In sommige gevallen ook als u alleen maar heeft samengewoond. Partnerpensioen is het pensioen dat uw partner krijgt als u overlijdt. Uw ex-partner heeft recht op het partnerpensioen dat u heeft opgebouwd tot het moment dat u uit elkaar ging. Komt u te overlijden? Dan blijft er dus minder over voor uw huidige partner. Bekijk samen of u hier iets voor moet regelen.

'Samenwonen? Praat met elkaar'

Met je partner over geldzaken praten. Volgens Marion Weijers van het Nibud is het dé manier om ruzie te voorkomen.

Advies nodig?

Een adviseur kan u helpen. Maak een afspraak met een adviseur van Aegon. Of vind een onafhankelijk adviseur bij u in de buurt.

Samen geldzaken regelen

Uw pensioen is één ding. Maar welke geldzaken moet u nog meer regelen nu u een partner heeft?