Mijn situatie verandert

Uit dienst gaan: wat betekent dat voor uw pensioen?

Zegt u uw baan op? Of wordt u ontslagen? Dat heeft niet alleen gevolgen voor uw inkomen, maar ook voor uw pensioen. Hieronder ziet u waar u rekening mee moet houden. En welke keuzes u heeft. U kunt ook berekenen of u voldoende geld achter de hand heeft.

Image
pensioen uit dienst

Zo zit het met pensioen voor uzelf

Uw opgebouwde pensioen blijft van u

Uw werkgever betaalt premie voor uw pensioen. Gaat u uit dienst? Dan stopt deze betaling. U bouwt dan geen pensioen meer op via deze werkgever. U krijgt op dat moment een brief van ons. Daarin zetten we op een rij hoeveel u heeft opgebouwd. Dat pensioen blijft van u. U kunt het altijd inzien via Mijn Aegon. Ook als u uit dienst bent.

Nieuwe baan? U mag kiezen voor waardeoverdracht

Heeft u een andere baan gevonden? En bouwt u daar ook pensioen op? Dan kunt u kiezen voor waardeoverdracht. De waarde van uw oude pensioen wordt dan toegevoegd aan uw nieuwe pensioen. Denkt u dat waardeoverdracht interessant is voor u? Neem contact op met de pensioenaanbieder van uw nieuwe werkgever. Die zorgt er dan voor dat alles netjes wordt geregeld.

Zo zit het met het partnerpensioen

U bouwt pensioen op voor uzelf. Maar veel pensioenregelingen hebben ook een partnerpensioen. Uw partner krijgt dit pensioen als u overlijdt. Wat er met het partnerpensioen gebeurt als u uit dienst gaat? Dan hangt af van het soort partnerpensioen:

U heeft een partnerpensioen

Op opbouwbasis

U heeft een partnerpensioen

Op risicobasis

U heeft een partnerpensioen op opbouwbasis

De naam zegt het al: bij deze vorm bouwt u partnerpensioen op. Gaat u uit dienst? Dan blijft dit pensioen bestaan. Maar het wordt wel lager. Hoeveel lager? Dat hangt af van het aantal jaar dat u in dienst bent geweest bij uw werkgever. Hoe korter deze periode, hoe lager het partnerpensioen.

U heeft een partnerpensioen op risicobasis

Het partnerpensioen is vaak op risicobasis verzekerd. Dat betekent dat dit pensioen vervalt als u uit dienst gaat. Overlijdt u daarna? Dan krijgt uw partner dus geen partnerpensioen van ons.

Er is een uitzondering op deze regel. Stel, u wordt ontslagen en direct daarna krijgt u een werkloosheidsuitkering (WW). Tijdens die uitkering overlijdt u. In dat geval krijgt uw partner tóch partnerpensioen van ons. Hoeveel? Dat hangt af van het aantal jaar dat u in dienst bent geweest bij uw werkgever. Goed om te weten: u hoeft hier verder niets voor te regelen.

Benieuwd wat er is geregeld voor uw partner? Ga naar Mijn Aegon en klik op het kopje ‘Bij overlijden’. U ziet dan hoe hoog het partnerpensioen is zolang u in dienst bent. En wat daarvan overblijft als u uit dienst gaat. Kijk ook zeker eens op www.mijnpensioenoverzicht.nl. Want daar ziet u ook het partnerpensioen dat u mogelijk bij vorige werkgevers heeft opgebouwd.

Uit dienst? Dan mag u kiezen voor extra partnerpensioen

Gaat u uit dienst en komt het partnerpensioen te vervallen? Of vindt u het partnerpensioen te laag? Dan mag u een deel van uw eigen pensioen omzetten in partnerpensioen. Dit wordt ook wel ‘uitruilen’ genoemd. Voordeel is dat u uw partner meer financiële zekerheid geeft. Nadeel is dat u minder pensioen overhoudt voor uzelf. Hoe het precies werkt? U leest het in de brief die u krijgt als u uit dienst gaat.

Zo zit het met het Anw-hiaatpensioen (aanvullend partnerpensioen)

Misschien doet u via uw werk mee met het Anw-hiaatpensioen. Dat is een aanvullend partnerpensioen bovenop het gewone partnerpensioen. Uw partner krijgt het als u overlijdt vóór uw pensioendatum.

Gaat u uit dienst? Dan vervalt het Anw-hiaatpensioen. Dat betekent dat uw partner minder inkomsten heeft als u er niet meer bent. Wisselt u van baan? Vraag uw nieuwe werkgever naar de mogelijkheden. Misschien kunt u opnieuw meedoen met het Anw-hiaatpensioen.

Ziek uit dienst? Let op uw rechten!

Het kan gebeuren dat u ziek bent op het moment dat u uit dienst gaat. Wordt u daarna arbeidsongeschikt en krijgt u een WIA-uitkering van het UWV? Laat het ons direct weten. Want in dat geval heeft u mogelijk recht op een arbeidsongeschiktheidspensioen. Dat is een extra uitkering die u krijgt uit uw pensioenregeling bij ons. Bovendien gaat u misschien weer pensioen opbouwen via Aegon. Meer weten? Neem gerust contact op. We helpen u graag.

Uit dienst gaan en uw geldzaken

Uit dienst gaan heeft altijd gevolgen voor uw geldzaken. Helemaal als u ontslagen wordt. Benieuwd waar u recht op heeft? En wat u zeker niet mag vergeten? Op de website van Wijzer in geldzaken vindt u nuttige tips.

Naar Wijzer in geldzaken

Meer inzicht met FinSnap

Heeft u genoeg geld als u uit dienst treedt of wordt ontslagen? Een makkelijke manier om dat te ontdekken is met FinSnap. Dé online tool waarmee u zelf binnen 10 minuten antwoord krijgt op deze vraag.

Bereken hoe u er voor staat

Persoonlijk advies nodig?

Wilt u persoonlijk advies over uw situatie? Een adviseur kan u helpen. Maak een afspraak met een adviseur van Aegon. Of vind een onafhankelijk adviseur bij u in de buurt.

Advies van Aegon Vind een onafhankelijk advieur