Uit dienst gaan: wat betekent dat voor je pensioen?

Zeg je je baan op? Of word je ontslagen? Dan heeft dat niet alleen gevolgen voor je inkomen, maar ook voor je pensioen. Hieronder zie je waar je rekening mee moet houden. En welke keuzes je hebt. Je kunt ook berekenen of je voldoende geld achter de hand hebt.

Image
pensioen uit dienst

Zo zit het met pensioen voor jezelf

Je opgebouwde pensioen blijft van jou

Je werkgever betaalt premie voor jouw pensioen. Ga je uit dienst? Dan stopt deze betaling. Je bouwt dan geen pensioen meer op via deze werkgever. Je krijgt op dat moment een brief van ons. Daarin zetten we op een rij hoeveel je hebt opgebouwd. Dat pensioen blijft van jou. je kunt het altijd inzien via Mijn Aegon. Ook als je uit dienst bent.

Nieuwe baan? Je mag kiezen voor waardeoverdracht

Heb je een andere baan gevonden? En bouw je daar ook pensioen op? Dan kun je kiezen voor waardeoverdracht. De waarde van je oude pensioen wordt dan toegevoegd aan je nieuwe pensioen. Denk je dat waardeoverdracht interessant is voor jou? Neem dan contact op met de pensioenaanbieder van je nieuwe werkgever. Die zorgt er dan voor dat alles netjes wordt geregeld.

Zo zit het met het partnerpensioen

Je bouwt pensioen op voor jezelf. Maar veel pensioenregelingen hebben ook een partnerpensioen. Je partner krijgt dit pensioen als je overlijdt. Wat er met het partnerpensioen gebeurt als je uit dienst gaat? Dan hangt af van het soort partnerpensioen:

Je hebt een partnerpensioen

Op opbouwbasis

Je hebt een partnerpensioen

Op risicobasis

Je hebt een partnerpensioen op opbouwbasis

De naam zegt het al: bij deze vorm bouw je partnerpensioen op. Ga je uit dienst? Dan blijft dit pensioen bestaan. Maar het wordt wel lager. Hoeveel lager? Dat hangt af van het aantal jaar dat je in dienst bent geweest bij je werkgever. Hoe korter deze periode, hoe lager het partnerpensioen.

Je hebt een partnerpensioen op risicobasis

Het partnerpensioen is vaak op risicobasis verzekerd. Dat betekent dat dit pensioen vervalt als je uit dienst gaat. Overlijd je daarna? Dan krijgt je partner dus geen partnerpensioen van ons.

Er is een uitzondering op deze regel. Stel, je wordt ontslagen en direct daarna krijg je een werkloosheidsuitkering (WW). Tijdens die uitkering overlijd je. In dat geval krijgt je partner tóch partnerpensioen van ons. Hoeveel? Dat hangt af van het aantal jaar dat je in dienst bent geweest bij je werkgever. Goed om te weten: je hoeft hier verder niets voor te regelen.

Benieuwd wat er is geregeld voor je partner? Ga naar Mijn Aegon en klik op het kopje ‘Bij overlijden’. Je ziet dan hoe hoog het partnerpensioen is zolang je in dienst bent. En wat daarvan overblijft als je uit dienst gaat. Kijk ook zeker eens op www.mijnpensioenoverzicht.nl. Want daar zie je ook het partnerpensioen dat je mogelijk bij vorige werkgevers hebt opgebouwd.

Uit dienst? Dan mag je kiezen voor extra partnerpensioen

Ga je uit dienst en komt het partnerpensioen te vervallen? Of vind je het partnerpensioen te laag? Dan mag je een deel van je eigen pensioen omzetten in partnerpensioen. Dit wordt ook wel ‘uitruilen’ genoemd. Voordeel is dat je je partner meer financiële zekerheid geeft. Nadeel is dat je minder pensioen overhoudt voor jezelf. Hoe het precies werkt? Je leest het in de brief die je krijgt als je uit dienst gaat.

Zo zit het met het Anw-hiaatpensioen (aanvullend partnerpensioen)

Misschien doe je via je werk mee met het Anw-hiaatpensioen. Dat is een aanvullend partnerpensioen bovenop het gewone partnerpensioen. Je partner krijgt het als je overlijdt vóór je pensioendatum.

Ga je uit dienst? Dan vervalt het Anw-hiaatpensioen. Dat betekent dat je partner minder inkomsten heeft als je er niet meer bent. Wissel je van baan? Vraag je nieuwe werkgever naar de mogelijkheden. Misschien kun je opnieuw meedoen met het Anw-hiaatpensioen.

Ziek uit dienst? Let op je rechten!

Het kan gebeuren dat je ziek bent op het moment dat je uit dienst gaat. Word je daarna arbeidsongeschikt en krijg je een WIA-uitkering van het UWV? Laat het ons direct weten. Want in dat geval heb je mogelijk recht op een arbeidsongeschiktheidspensioen. Dat is een extra uitkering die je krijgt uit je pensioenregeling bij ons. Bovendien ga je misschien weer pensioen opbouwen via Aegon. Meer weten? Neem gerust contact op. We helpen je graag.

Uit dienst gaan en je geldzaken

Uit dienst gaan heeft altijd gevolgen voor je geldzaken. Helemaal als je ontslagen wordt. Benieuwd waar je recht op hebt? En wat je zeker niet mag vergeten? Op de website van Wijzer in geldzaken vind je nuttige tips.

Naar Wijzer in geldzaken

Persoonlijk advies nodig?

Wil je persoonlijk advies over je situatie? Een adviseur kan je helpen. Maak een afspraak met een adviseur van Aegon. Of vind een onafhankelijk adviseur bij jou in de buurt.

Advies van Aegon Vind een onafhankelijk advieur