Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Uit elkaar na een huwelijk of geregistreerd partnerschap

Particulier Pensioen Mijn situatie verandert Uit elkaar Na huwelijk of geregistreerd partnerschap

Zo zit het met pensioen voor uzelf

Verdelen? Of juist niet? U beslist samen met uw partner wat er moet gebeuren met uw pensioen als u uit elkaar gaat. Deze afspraken legt u van tevoren vast in uw huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden. Of achteraf, in het scheidingsconvenant. Dat convenant bevat ook andere afspraken die u maakt. Bijvoorbeeld over het huis en de spullen die u samen heeft.

Voor uw pensioen zijn er verschillende mogelijkheden. Bespreek dit met uw mediator, advocaat of adviseur. Hieronder ziet u 4 afspraken die vaak worden gemaakt:

1. U kiest samen voor de standaardverdeling (ieder de helft)
2. U kiest samen voor een andere verdeling
3. U kiest samen voor conversie (eigen pensioen voor uw ex-partner)
4. U kiest er samen voor om af te zien van elkaars pensioen

Zo zit het met het partnerpensioen

U bouwt pensioen op voor uzelf. Maar veel pensioenregelingen kennen ook een partnerpensioen. Uw partner krijgt dit partnerpensioen als u overlijdt. Gaat u uit elkaar? Dan zijn er 2 mogelijkheden:

1. U kiest samen voor de standaardverdeling
2. U kiest er samen voor om af te zien van elkaars partnerpensioen

Regel het meteen

Misschien bent u er al uit. En heeft u samen met uw ex-partner afspraken gemaakt over uw pensioen. In 5 stappen zorgt u ervoor dat alles netjes wordt vastgelegd.

Bekijk de 5 stappen

Laat ons binnen 2 jaar weten wat u heeft afgesproken!

Pensioen is iets belangrijks. Neem daarom de tijd om tot een goede beslissing te komen. Bent u eruit? Leg alles goed vast in uw scheidingsconvenant. En zorg daarbij voor een duidelijk onderscheid tussen uw afspraken over het pensioen voor uzelf en het partnerpensioen.

Let op: geef uw afspraken aan ons door binnen 2 jaar nadat u uit elkaar bent.

  • Reageert u niet? Dan houdt uw ex-partner recht op een deel van uw pensioen. U moet dit deel zélf aan hem of haar uitbetalen.
  • Reageert u later? Dan kunnen we er alsnog voor zorgen dat uw ex-partner zijn of haar deel direct van ons krijgt. U heeft hier wel de medewerking van uw ex-partner voor nodig. Bovendien betaalt u kosten voor de aanpassingen die nodig zijn.

'Het belangrijkste is: hoe ga je scheiden?'

Wat moet u nog meer regelen nu u uit elkaar gaat? Marion Weijers van het Nibud zet de belangrijkste geldzaken op een rij.

Advies nodig?

Meer inzicht in uw financiële situatie na uw scheiding? Een adviseur kan u helpen. Maak een afspraak met een adviseur van Aegon. Of vind een onafhankelijk adviseur bij u in de buurt.

Nog meer bij Aegon?

Heeft u andere producten bij ons? Bijvoorbeeld een hypotheek of verzekering? Lees wat u moet doen nu u uit elkaar gaat.