Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom username.

Uw vorige bezoek was op 00-00-0000 om 00:00 uur

Uit elkaar na een huwelijk of geregistreerd partnerschap

Zo zit het met pensioen voor uzelf

Verdelen? Of juist niet? U beslist samen met uw partner wat er moet gebeuren met uw pensioen als u uit elkaar gaat. Deze afspraken legt u van tevoren vast in uw huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden. Of achteraf, in het scheidingsconvenant. Dat convenant bevat ook andere afspraken die u maakt. Bijvoorbeeld over het huis en de spullen die u samen heeft.

Voor uw pensioen zijn er verschillende mogelijkheden. Uw adviseur of mediator kan u hier meer over vertellen. Hieronder ziet u 4 afspraken die vaak worden gemaakt:

1. U kiest samen voor de standaardverdeling (ieder de helft)
2. U kiest samen voor een andere verdeling
3. U kiest samen voor conversie (eigen pensioen voor uw ex-partner)
4. U kiest er samen voor om af te zien van elkaars pensioen

Zo zit het met het partnerpensioen

U bouwt pensioen op voor uzelf. Maar veel pensioenregelingen kennen ook een partnerpensioen. Uw partner krijgt dit partnerpensioen als u overlijdt. Gaat u uit elkaar? Dan zijn er 2 mogelijkheden:

1. U kiest samen voor de standaardoplossing
2. U kiest er samen voor om af te zien van elkaars partnerpensioen

Regel het meteen

Misschien bent u er al uit. En heeft u samen met uw ex-partner afspraken gemaakt over uw pensioen. In 5 stappen zorgt u ervoor dat alles netjes wordt vastgelegd.

Bekijk de 5 stappen

Laat ons binnen 2 jaar weten wat u heeft afgesproken!

Pensioen is iets belangrijks. Neem daarom de tijd om tot een goede beslissing te komen. Bent u eruit? Leg alles goed vast in uw scheidingsconvenant. En zorg daarbij voor een duidelijk onderscheid tussen uw afspraken over het pensioen voor uzelf en het partnerpensioen.

Let op: geef uw afspraken aan ons door binnen 2 jaar nadat u uit elkaar bent.

  • Reageert u niet? Dan houdt uw ex-partner recht op een deel van uw pensioen. U moet dit deel zélf aan hem of haar uitbetalen.
  • Reageert u later? Dan kunnen we er alsnog voor zorgen dat uw ex-partner zijn of haar deel direct van ons krijgt. U heeft hier wel de medewerking van uw ex-partner voor nodig. Bovendien betaalt u kosten voor de aanpassingen die nodig zijn.

'Het belangrijkste is: hoe ga je scheiden?'

Wat moet u nog meer regelen nu u uit elkaar gaat? Marion Weijers van het Nibud zet de belangrijkste geldzaken op een rij.

Advies nodig?

Een adviseur kan u helpen. Maak een afspraak met een adviseur van Aegon. Of vind een onafhankelijk adviseur bij u in de buurt.

Nog meer bij Aegon?

Heeft u andere producten bij ons? Bijvoorbeeld een hypotheek of verzekering? Lees wat u moet doen nu u uit elkaar gaat.