Uit elkaar

Uit elkaar na samenwonen (met of zonder contract)

Woonde u samen en gaat u uit elkaar? Dan verandert er niets aan uw eigen pensioen. Uw pensioen blijft gewoon van u. En voor uw ex-partner geldt hetzelfde.

Afspraken doorgeven
Image
pensioen uit elkaar na samenwonen

Zo zit het met het partnerpensioen

U bouwt pensioen op voor uzelf. Maar veel pensioenregelingen kennen ook een partnerpensioen. Uw partner krijgt dit partnerpensioen als u overlijdt. Gaat u uit elkaar? Dan heeft u 2 mogelijkheden:

1. U kiest samen voor de standaardoplossing

Uw ex-partner heeft recht op uw partnerpensioen. Het gaat daarbij om het hele bedrag dat u heeft opgebouwd tot het moment dat u uit elkaar gaat. Het partnerpensioen dat is gereserveerd voor uw ex-partner noemen we ‘bijzonder partnerpensioen’. Deze oplossing geldt ook als we niets van u horen.

2. U kiest er samen voor om af te zien van elkaars partnerpensioen

Is uw pensioen nog niet ingegaan? Dan mag uw ex-partner ervoor kiezen om af te zien van het partnerpensioen. Hij of zij ontvangt dan niets als u overlijdt. Krijgt u voordat u met pensioen gaat een nieuwe partner? Dan is het volledige partnerpensioen beschikbaar voor uw nieuwe partner. Omgekeerd mag u natuurlijk ook afzien van het partnerpensioen dat uw ex-partner heeft opgebouwd.

Regel het meteen

5 stappen

Misschien bent u er al uit. En heeft u samen met uw ex-partner afspraken gemaakt over het partnerpensioen. In 5 stappen zorgt u ervoor dat alles netjes wordt vastgelegd.

Bekijk de 5 stappen

Advies nodig?

Een adviseur kan u helpen. Maak een afspraak met een adviseur van Aegon. Of vind een onafhankelijk adviseur bij u in de buurt.

Vind een onafhankelijke adviseur

Nog meer bij Aegon?

Heeft u andere producten bij ons? Bijvoorbeeld een hypotheek of verzekering? Lees wat u moet doen nu u uit elkaar gaat.

Bekijk het overzicht

Veelgestelde vragen

Partnerpensioen is een pensioenuitkering voor uw partner als u overlijdt
Pensioenregelingen van werkgevers kunnen verschillen in wie recht heeft op een uitkering als u overlijdt. Soms alleen de partner waarmee u getrouwd bent, maar vaak ook de partner waarmee u samenwoont.
 
Voor wie uw partnerpensioen is leest u in het pensioenreglement
Op één van de eerste pagina's van het pensioenreglement staat een lijst met definities. Hier staat achter het woord 'partner' wie uw partner is voor uw pensioenregeling. Er staat dus wat uw partner krijgt bij samenwonen en welke voorwaarden er zijn. U vindt het pensioenreglement in Mijn Aegon.

Het is belangrijk dat u uw (ex-)partner aan ons doorgeeft
Samenwonen staat niet in de Gemeentelijke Basisregistratie Personen (BRP). Bij overlijden kunnen we een (ex-)partner met wie u samenwoonde niet terugvinden. Geef ons de benodigde gegevens door via ons stappenplan.
In veel pensioenregelingen heeft het partnerpensioen géén spaardeel
De premie is relatief laag en zorgt alleen dat het partnerpensioen op dat moment verzekerd is. Dat heet een verzekering op risicobasis. In de premie zit namelijk géén spaardeel. Zodra de premiebetaling stopt is er niets meer verzekerd. 

Is dit het geval in uw pensioenregeling?
Dan is er geen 'gespaard' partnerpensioen dat voor uw ex-partner apart kan worden gezet.

U ziet het soort partnerpensioen in uw Pensioen 1-2-3
U vindt het Pensioen 1-2-3 in Mijn Aegon. In laag twee leest u of het partnerpensioen is opgebouwd (gespaard) of dat het alleen op risicobasis was verzekerd. U kunt binnen één pensioenregeling verschillende soorten partnerpensioen hebben.

 
Ook als u samenwoont kunt u afspraken maken over het pensioen voor uzelf
U hoeft hiervoor dus niet getrouwd te zijn geweest. Maar Aegon is niet verplicht om dan de uitbetaling aan de ex-partner te verzorgen. Aegon doet dit alleen als deze mogelijkheid is vastgelegd in het pensioenreglement van uw werkgever.

U regelt dit via het overheidsformulier
Upload het overheidsformulier via ons webformulier. Op het overheidsformulier staat dat het alleen voor gehuwden en geregistreerd partners bedoeld is, maar dat geeft niet.


 
Ja, u kunt in veel gevallen terugkomen op eerder gemaakte afspraken
Dit kan alleen vóór uw pensioendatum.