Ik betaal al bankkosten voor het pensioen dat ik ontvang. Ga ik nu extra kosten betalen?

De bankkosten die je nu al betaalt, worden bij je in rekening gebracht door je buitenlandse bank die je pensioen ontvangt. Maar ook de bank die je pensioen aan je buitenlandse bank overmaakt, brengt kosten in rekening. Die kosten nemen we niet meer voor onze rekening. 

Wat is SEPA?

SEPA staat voor Single Euro Payments Area. Landen die hieraan meedoen vormen samen één betaalmarkt. Bankrekeningen in SEPA-landen hebben een IBAN-nummer. Bekijk het overzicht van alle SEPA-landen.
 

Waarom nemen jullie de bankkosten voor mijn pensioen in het buitenland niet meer voor jullie rekening?

De bankkosten worden te hoog voor Aegon. Daarom hebben we besloten deze kosten niet meer voor onze rekening te nemen. 

Mag de bank kosten aan mij doorberekenen omdat ik mijn pensioen ontvang op een buitenlandse rekening?

De bank mag kosten rekenen voor overboeken naar een rekening buiten SEPA gebied. De bank doet dat ook al langer. Tot nu toe namen wij die kosten voor onze rekening. Vanaf oktober 2021 doen wij dat niet meer. De kosten komen dan voor uw rekening. 

Wat gebeurt er met mijn pensioen als ik niets doe? Of als ik geen IBAN-rekening heb in een SEPA-land?

Dan rekent de bank de bankkosten aan je door. Je ontvangt dan een lager bedrag. Goed om te weten: deze kosten worden verrekend met het nettobedrag. Het brutobedrag blijft dus hetzelfde. Je vindt het brutobedrag terug op het overzicht dat je ieder jaar van ons krijgt. 

Wat gebeurt er met mijn pensioen als ik geen rekeningnummer in een SEPA-land doorgeef?

Dan rekent de bank de bankkosten aan je door. Je ontvangt dan een lager bedrag. Goed om te weten: deze kosten worden verrekend met het nettobedrag. 

Ik wil een ander rekeningnummer doorgeven. Waarom moet ik een kopie van een bankafschrift en mijn identiteitsbewijs opsturen?

We willen graag controleren of het rekeningnummer klopt. En of de bankrekening echt van jou is. Zo voorkomen we dat je pensioen bij iemand anders terechtkomt.